1Shares

2015 júliusában döntöttem úgy, hogy felvállalom ország világ előtt, hogy könyvmoly vagyok és regisztráltam a moly.hu oldalára. Korábban különböző webshopok oldalát böngészve egy Word fájlba írogattam ki a nekem tetsző könyveket. Kívánságlistákat hoztam létre és vártam az új megjelenéseket, rengeteg időt töltöttem el ezzel. A lista egyre bővült a sok, akkoriban nagyon népszerű vámpíros , vörös-, később aranypöttyös könyvekkel és teljesen követhetetlenné vált.

Régebben is hallottam már a Molyról, de nem éreztem szükségét, hogy regisztráljak is, a könyvek adatlapján enélkül is lehet böngészni. Címkék alapján böngészhetünk a könyvek között. Amit nagyok szeretek benne, azok a sorozatok, mert gyakran okoz nehézséget egy-egy sorozat köteteinek sorrendje. Az adatbázis a tagok által bővíthető, javítható.

Regisztráció után lehetőségünk van bejelölni, hogy éppen milyen könyveket olvasunk, vagy melyeket olvastuk már régebben. Az elolvasott könyveket csillagozva és szövegesen is értékelhetjük, hasonló könyveket ajánlhatunk.

Az elvetemültebb Molyok kitüntetéseket is gyűjthetnek:
A kék a moly.hu saját kitüntetése (tagsági évekért, az adott évben elolvasott könyvekért, molyboltos vásárlásért, egy-egy szerző életművének ismeretéért).
Ezen kívül kitüntetéseket különböző kihívások teljesítésével lehet szerezni, ilyeneket minden tag hozhat létre. A lila kitüntetésekhez nem is kell olvasni, kreatív feladatok teljesítéséért jár (népszerűek a sütős, novellaírós, rajzolós kihívások). Régebben úgy volt, hogy citromsárga jelvény járt a könnyen teljesíthető kihívásokért, amikért 1-2 könyvet kell elolvasni. A nehezebb kihívások színe a narancssárga, a legnehezebbeké pedig piros volt. A kihívások nehézségét a tagok pontozhatták. Ez változott meg 2018. augusztus 25-től, megszűnt a szavazási lehetőség, és a kihívásos kitüntetések keretének a színe innentől szabadon választható:  szürke, fekete, barna és rózsaszín is lehet. Az események zöld keretét is megkapták a kihívások, az eseménykitüntetések pedig a sötétkék kerettel jelennek meg.
Egy másik remek molyos kezdeményezés a Molynyomozó játék, amit minden évben megrendeznek sokak örömére. A nyomkereső játék során könyvek, alkotók, idézetek oldalain található ujjlenyomatok segítségével kell egyik nyomról a másikra jutni, és megszerezni a kitüntetést. A nyomok sikeres megfejtéséhez széleskörű irodalmi ismeretekre, nagy kreativitásra, és asszociációs képességre van szükség. Családtagok és barátok bevonásával nagyszerű pár nap a nyomozás.

 

A Molynak már két kistestvére is van: a Snitt (2015. június óta), ahol a molyon már megszokott funkciókkal filmeket tudunk kedvünk szerint rendszerezni; és a Gremlin (2017. március óta), ami a számítógépes- és társasjátékok gyűjteménye.

2018. május óta könyvtárunk is tagja a Molynak. Létrehoztunk egy zónát (csoportot) is a környékbeli programok megosztásához.

 

Próbáld ki te is ezt a nagyszerű könyves közösségi oldalt, csatlakozz hozzánk!


Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Megosztások