0Shares

Az ÖKOPIKNIK közössége első nyilvános eseményét szervezi Gödöllőn 2022. november 19-én. A program témája a Klímaszorongás és ökológiai tudatosság. A program szakmai partnere a Ökopszichológiai Egyesület. Az esemény Gödöllő Város Önkormányzatának támogatásával valósul meg.

A rendezvény több helyszínen valósul meg, szabadtéren és a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központban. A program 10:00-kor kezdődik a Mászófánál (Alsópark, zeneiskola mellett).

Program leírás:

  • Alkalmazott ökopszichológia – Természetkapcsolati program a közeli parkban. Szabadtéri workshop is lesz a Ökopszichológiai Intézet Természetkapcsolat-facilitátor szakemberei vezetésével. https://ecopsychology.hu/kepzes/
  • A szorongásról másképp.
    Hol jelenik meg a szorongás az ökológiai rendszerekben és mi teszünk mi, emberek?
    Az Ökopszichológia válaszai.
    Dr Czirmai Ildikó – pszichiáter és az Ökopszichológiai Egyesület tagja – előadása
    https://team-terapia.hu/munkatarsaink/
  • Playback Improvizációs Színház – workshop és előadás az Ökopszichológiai Egyesület Ökopszi Társulatával https://ecopsychology.hu/okopsz…/okopszichologia-playback/

A témához kapcsolódó könyveket szeretnénk ajánlani olvasóink figyelmébe.

  • Molnos Zselyke: Ökopszichológia-alapkönyv

A könyv egy átfogó képet nyújt az ökopszichológia fejlődéséről, alapgondolatairól, gyakorlati alkalmazásairól, miközben célja új gondolatokat ébreszteni és olyan kérdéseket megfogalmazni, amelyek közelebb vihetnek bennünket az alapvető kérdéshez: hogyan legyünk jól úgy, hogy az a nagyobb élő rendszerek jóllétébe illeszkedjen? A könyv részletesen tárgyalja:
– az ökológiai én pszichológiai megközelítését,
– egy külön fejezetben a korábban említett ökopszichológiai paradigma modell strukturált, részletes felépítését, illetve
– egy teljesen új megközelítés is megjelenik benne: az ökopszichológiai fejlődési modell, amely egy tágabb perspektívából teszi láthatóvá a jelenlegi, globális válságokkal jellemezhető helyzetet.

 

  • Tóth Andi: Dobd ki a szemetest! – Hulladékcsökkentés lépésről lépésre

„Egy hangsúlyozottan magyarországi viszonyokra íródott, a szerző saját tapasztalatain alapuló, hiteles zéró hulladék gyakorlati kézikönyv, amely lépésről lépésre elkíséri az olvasót a hulladékminimalizálás folyamatában.Erre ​számíthatsz a könyvben:

– szemléletformáló alapok a zéró hulladék életvezetéshez
– három szinten bemutatott gyakorlati lépések a mindennapi élet 6 területéről:
– minden rész végén érdekességek
– minden rész végén forintosított megtakarítási potenciál egy 5 fős átlagos magyar család költségvetésére
– magyarországi és Európai Uniós jogszabályi vonatkozások
– alapítványok, szervezetek, gyűjtőhelyek, nonprofit vállalkozások, applikációk
– társadalmi aspektusok áttekintése
– 29 kipróbált recept házilag elkészíthető tisztító- és kozmetikai szerekhez
– zéró hulladék háztartás alapanyaglistája
– magyarországi zéró hulladék életformát támogató webáruházak és boltok
– motiváló ellenőrző lista melléklet a zéró hulladékos háztartás felé vezető egyéni út dokumentálására

Tóth Andi a Gödöllői Városi Könyvtárban is tartott könyvbemutatót, amelye egy három alkalmas workshop követett.

 

  • M. Amos Clifford: Az erdőfürdőzés kézikönyve – Tapasztaljuk meg a természet gyógyító erejét

Hagyjuk, hogy a fák mutassák az utat!

Már az is gyógyító hatással lehet ránk, ha minden érzékszervünkkel figyelve egyszerűen csak jelen vagyunk a természetben. Az erdők felébreszthetik bennünk az elfeledett, de erős kapcsolatot, amellyel valamennyi élőlényhez kötődünk. Ez az „erdőfürdőzés”: egy olyan módszer, amelyet a japán sinrin-joku hagyománya inspirált. Gyengéd, meditatív módja a természettel való együttlétnek, és kiváló ellenszer túlhajszolt mindennapjaink problémáira, mivel felnyitja szemünket a több-mint-emberi világ szépségeire.

 

  • DR. Csing Li: Sinrin-joku – A fák gyógyító ereje

„A japán SINRIN-JOKU kifejezés jelentése „az erdei atmoszféra magunkba szívása” avagy „erdőfürdőzés”. Ez a szemlélődésre épülő módszer az erdei tartózkodás során az érzékszerveink aktiválását célozza a tudományosan igazolt jótékony hatások érdekében, hogy ezáltal kiegyensúlyozottabbá, boldogabbá váljunk, és a test önmagát gyógyíthassa meg.
A szerző kutatásai igazolták, hogy a növények közelében eltöltött idő csökkenti a stresszt, normalizálja a vérnyomást, energiával tölt fel és erősíti az immunrendszert. A kötetben a fák mágikus erejét szemléltető kísérleti eredményeket és érdekes történeteket is olvashatunk, emellett Dr. Csing Li praktikus tanácsokkal látja el mindazokat, akik szeretnék megtapasztalni az erdőfürdőzés jótékony hatásait.

 

  • Charles Eisenstein: Klíma – Átfogó megoldások egy élhető jövőért

A „zöld világ” képe több mint egyszerű ábránd; igaz, nem is realisztikus. Azonban lehetséges! Mindehhez arra van szükség, hogy mindegyikünk elkötelezze magát a rá szabott szolgálat mellett – mindenféle logikus ok és a garantált siker ígérete nélkül. Arra van szükség, hogy elhiggyük, igenis eljöhet az a meggyógyult, zöld, szebb világ, amelyre vágyunk.”

A klímaváltozás kérdését új szemszögből megközelítve Charles Eisenstein teljesen más keretek közé helyezi a témát, formabontó megoldásokat és célokat vonultat fel, amelyeket magunkévá téve sikerrel haladhatunk végig az ökológiai pusztításból kivezető úton.

 

  • Helen Fewster: Az ökológia nagykönyve

Miért fontos megőriznünk a biológiai sokszínűséget?
Hova vezethet a fajok tömeges kipusztulása?
Miért élünk úgy a Földön, mintha lenne egy másik élhető bolygó, ahová szükség esetén bármikor tovább állhatnánk?
A Föld élettelen és élő rendszere a természetéből adódóan mindig megteremti a maga egyensúlyát. Nem a bolygónk van veszélyben, hanem mi magunk: az emberi lét. Habár a környezet- és természetvédők sokat tesznek a Föld természeti kincseinek és épségének megőrzéséért, ez még mindig túl kevés. A természetre nem, mint kizsákmányolható dologra, hanem mint létfeltételünkre kell tekintenünk.
Az ökológia nagykönyve meggyőző, jól áttekinthető ábrákkal, időrendi táblákkal és csodálatos képekkel illusztrálva bizonyítja, miért kell mielőbb gyakorlatias válaszokat adnunk földi életünk megóvására, és mit tehetünk személyesen mindezért.

 

Az ÖKOPIKNIK közössége minden érdeklődőt vár a programra.


Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Megosztások