0Shares

Adania Shibli: Egy apró részlet

A szerző:

Adania Shibli Palesztinában született 1974-ben, író, drámaíró, esszéista. Londonban doktorált, majd Berlinbe ment egy posztdoktori ösztöndíjjal, és később számos egyetemen tanított, például Nottingham és a palesztinai Birzeit egyetemén. Arabul, héberül, angolul, franciául, németül és koreaiul beszél, de a könyveit kizárólag arabul írja, mert ez az egyetlen nyelv, ami mindent megenged neki és amin a legbensőségesebb módon lehet szabad. Berlinben és Jeruzsálemben él. Eddig három regénye jelent meg, az Egy apró részlet a harmadik a sorban.

A könyv:

A 2023-as Frankfurti Könyvvásáron nyílt levélben tiltakozott több mint 600 író és irodalmi szakember a Frankfurti Könyvvásár szervezőinek döntése ellen, miszerint az izraeli-palesztin háború miatt nem tartják meg a díjátadó ünnepséget, amin a palesztin írónőt, Adania Shiblit jutalmazták volna az Egy apró részlet című könyvéért. A nyílt levélben az írók arra kérték a szervezetet és a vásárt, hogy gondolják át döntésüket. „A Frankfurti Könyvvásárnak felelőssége, hogy teret adjon a palesztin íróknak, hogy megosszák gondolataikat, érzéseiket, az irodalommal kapcsolatos reflexióikat ezekben a szörnyű, kegyetlen időkben, nem pedig az, hogy kizárja őket”.

A történet:

1949-ben izraeli katonák megölnek egy csapat beduin férfit a Negev-sivatagban. Egy palesztin lányt foglyul ejtenek, magukkal viszik a táborba, majd megerőszakolják, megölik és a homokba temetik. Évtizedekkel később egy Ramallahban élő palesztin nő elolvas egy cikket az esetről, és megakad a szeme egy apró részleten. A gyilkosságot éppen huszonöt évvel a születése előtt követték el. A nő kutatni kezd az áldozat hangja után.

Adania Shibli regénye mesterien mossa egymásba egy izraeli tiszt és egy palesztin civil történetét, láthatóvá teszi az eltörölt narratívákat, emlékeztet rá, hogy a múlt árnyai egészen a jelenig húzódnak, és megmutatja, hogy néha egyetlen apróság is elég ahhoz, hogy megváltoztassa az egész életünket.

A könyv letisztult stílusa, sűrű, kemény atmoszférát teremtő prózája engem Camus Közöny-ére emlékeztet. A hagyományos elbeszélői szerkezet nem hagyja elkalandozni az olvasót, a narráció reflektora erőteljesen csak a közvetlen történésre vetül.

És hogy miért ajánlom? Ezért:

„Senki sem különálló sziget; minden ember a kontinens része, a szárazföld egy darabja; ha egy göröngyöt mos el a tenger, Európa lesz kevesebb, éppúgy, mintha egy hegyfokot mosna el, vagy barátaid házát, vagy a te birtokod; minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel; ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang: érted szól.” (John Donne, 1572-1631, Hemingway Akiért a harang szól című könyvének mottója.)

 

(Szemenyei Sarolta ajánlója)

 

A könyv a Könyvsétáltatók Olvasókör decemberi közös olvasmánya volt.


Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Megosztások