0Shares

Egyszer oda és aztán vissza

A könyv több kiadást is megélt. A hobbit  J. R. R. Tolkien angol író elsőként kiadott regénye, melyet műfajilag általában az ifjúsági irodalom, azon belül a meseregények közé szoktak sorolni. A regény A Gyűrűk Ura előzménykötete.

A könyvet Peter Jackson rendezésében, két részben filmesítik meg. Bemutatójuk 2012, illetve 2013 decemberében várható. :eek:


A film megjelenése előtt el kell olvasnod a könyvet!

A 2006-os kiadás illusztrációkkal és jegyzetekkel.

 Az író, Tolkien az Hobbit által egy olyan világba kalauzol minket, amit a Gyűrűk Ura trilógiából már jól ismerünk. Középföldén járunk, egy olyan időben és világban, ahol a veszély mindennapos, a varázslatokban még hisznek az emberek és olyan lények élnek, melyekről még sosem hallottunk. Ez egy fantasztikus hely, ahol képzeletünk szabadon szárnyalhat, semmi sem szab akadályt.

A szereplők között találunk ismerősöket – Zsákos Bilbó, Gandalf, Gollam, Tarisznyádi-Zsákosék, Elrond – mégis ismeretlenek. Nem olyanok, mint akiket megismertünk a Gyűrűk Urában. Főhős Bilbó, aki a könyv elején még csak egy egyszerű hobbit, aki nem keresi a kalandot, az izgalmat. Nem viszket a talpa, hogy menjen és kincset, veszélyt kutasson, és más helyeket lásson. A könyv végére megváltozik, már rá ismerünk arra a hobbitra, aki a születésnapján egy füst alatt eltűnt és többet nem tért vissza. Kiderül róla, hogy mégsem olyan egyszerű kis hobbit és érdemes vele számolni, ha kalandra, csatába indul az ember fia avagy törpék törpéje.

A Hobbit egy mese. Hangulata könnyed, humoros, könnyen olvasható. Gyerekeknek készült és szövegében, megszólításában ez látszik is. Ennek ellenére felnőttek is nyugodtan kézbe vehetik. Nem fogják gyerekesnek találni Tolkien szóhasználatát, vagy a történetet bugyutának. Magával ragadó és ahogy megszoktuk Tolkientől a történetnek van mögöttes tartalma is. Kiderül számunkra, hogy miért is nem jó csak a pénzre, jelen esetben az aranyra, gazdagságra, hatalomra gondolni és arra törekedni. Hogy a fukarság, az önzés soha nem vezet jóra. Megtanítja, az osztozkodás hogyan segíti elő különböző népek békés együtt élését jó létben háborúk nélkül.

Bilbó történetén keresztül rájövünk, attól még, hogy nem tudjuk magunkról, többre lehetünk képesek mint gondolnánk vagy mások gondolnák rólunk első látásra. Bíznunk kell magunkban, hogy megálljuk helyünket az életben legyen az bármilyen nehéz vagy veszélyes.

A Hobbit 2011-es kiadása.

A Hobbit annyira lebilincselő, hogy nehéz lerakni, ha az ember egyszer elkezdi olvasni és sajnálja ha mégis meg kell tennie. Gyerekeknek mindenképpen ajánlom, és inkább előbb olvassák el a Hobbitot és utána a Gyűrűk Urát. A két történet sokkal jobban érthető lesz és időben is így következnek.

 

Étrékelésünk

A könyv története

A könyv szereplői:

Neked hogy tetszett?

 


Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Megosztások