0Shares

Kamasznak lenni nem könnyű. Először is ott vannak a felnőttek, akik azt hiszik, hogy mindent jobban tudnak, és általában ki is mondják a véleményüket. Aztán az igazi ellenségek, a pattanások, amik a lehető legrosszabbkor tűnnek fel, hogy megnehezítsék az amúgy is bonyolult hétköznapokat. Na és akkor még nem beszéltünk a szerelemnek nevezett izéről, ami végképp érthetetlen és kiborító. A túlélésben sokat segít, ha az embernek vannak osztálytársai, ha elérhető a Facebook és van kivel chatelni a legégetőbb kérdésekről, illetve ha megfelelően élénk a fantázia – arra az esetre, ha feltétlenül ki kell találni, mondjuk egy kamu pasit cikis helyzetek megoldására.

DSC_2287

Munkatársam hívta fel a figyelmemet Maros Edit könyvére. Mondta, hogy megjelent egy új magyar ifjúsági regény, ami nagyon hasonlít a népszerű Szent Johanna Gimire. Miután elolvastam én is erre a következtetésre jutottam. Nem mondanám koppintásnak, mert sok eredeti ötletet tartalmaz, azonban sok párhuzamot is fel lehet fedezni. Helyszín Budapest, II. kerület. Főszereplőink tini, akik most kezdik a gimnáziumot. Igaz itt nem egy új osztályról, hanem egy már két éve együtt tanuló diákokról van szó. Szerelem, pasik, hormonok, hisztik. Egy tanár, aki utálja a diákját, még ikertestvé

re csínytevéseit is neki tulajdonítja. Ugyan az egyik főszereplő nem naplót ír, hanem e-maileket, mégis úgy érzem jelen esetben nincs nagy különbség a kettő között. Meg Cabot Neveletlen hercegnő sorozatának megjelenése óta nagyon népszerű lett, hogy a történeteket napló, vagy e-mail formájában jelenítsék meg.ól jön egy ikertesó is. A Hűvösvölgyi Suli tizennégy éves ikrei a kamaszkor útvesztőiben barangolnak, néha kéz a kézben, néha nemszólokhozzád hangulatban, olykor pedig egymást kirángatva a csávából. Mikor mire van szükség.

DSC_2289

Nincs semmi bajom azzal, hogy ha egy felkapott témáról (tinédzserkor, szerelem, gimnázium, felnőtté válás) ír valaki. Még az sem probléma, ha van pár hasonlóság egy új és egy bestseller történet között. Előfordul. Ennél a regénynél sajnos nem ez a helyzet, pedig a történet nem lenne rossz. Dóriban, a csetlő, botló lányban sokan magukra ismernek. mi is veszekszünk és örülünk a testvérünkkel, szüleinkkel. Sokan ismerik az elvált szülök gyerekének lenni helyzetet. Humoros, élvezhető, fontos dolgokra rámutató könyv. Lenne. Így azonban, akik megszerették  vagy a Szent Johanna Gimit által kezdtek el olvasni, és ilyen témájú könyvet keresnek csalódni fognak. Nem erre számítunk, mikor kézbe veszzük, elolvassuk az előzetest.

Remélem a következő rész jobban sikerül majd. Kíváncsi vagyok Nóri és Dóri újabb kalandjaira. Annak ajánlom, aki nem olvasta a Szent Johanna Gimit, fanok viszont ne vegyék kézbe, mert csalódni fognak. :-(


Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Megosztások