3Shares

Magamfajta amatőr gasztroangyalnak (Borbás Marcsi most valószínűleg fakanalába dőlt, és valami testesebb vörösbor után nyúl, enyhíteni a traumát…) kezébe került egy könyv a Magyar Konyha főszerkesztőjének, Vinkó Józsefnek tollából. Nem szakácskönyv, annál sokkal több: történelem, gasztronómia, irodalom, művészet egyben, hiszen nem receptválogatást tartalmaz, hanem irodalmi remekléseket az evéssel, az étvággyal és a kulináris élvezetek nyújtotta örömökkel kapcsolatosan. Ínycsiklandó történek, főszereplői ínyencek, séfek, kofák, pincérek, haspókok, írók, színészek, művészek: mindenki, akit a tűzhely lángja megcsapott.

Szellem a fazekbol

Werkfilm, avagy mire gondolt a’ zíró: „Végy egy ételnevet, tisztítsd meg a rárakodott előítéletektől, fűszerezd kultúrtörténettel, némi iróniával, főzd puhára, tálald közérthetően, de úgy, hogy sava-borsa megmaradjon, sőt meglepetést is okozzon.”

Mikor ettünk először „paprikás tsirké”-t? Miben sántikál Görhöny uram és Haluska koma?

Milyen ital a maflás? Miért hívják a derelyét barátfülének? Csípős-e Kádár kolbásza?  Van-e élet leves nélkül? Mennyire szerette a Rákóczi túróst a fejedelem? A karácsonyi bejgli (bájgli avagy pejgli) hungarikum, amit le akartunk védeni, de végül ezt is elbaltáztuk…  Kiderül, miért kell Dezsőnek meghalnia, és hogy a birkapörkölt szerelem kérdése. Étel, amiről az erdélyiek mit sem tudnak: székelykáposzta.  Miért lett rántott hús alakú az ország? Ezek bizony húsbavágó kérdések.

Többek között benézhetünk Einstein konyhájába, megtudhatjuk, mivel etette a bestiát Laborfalvi Róza, mi az igazi fekete leves. Újházi Edéről kiderül (aki felejthető színészművészetét a pesti éjszakában kompenzálta hajnalig) nem csak húslevest neveztek el, hanem egy kijózanító fröccsöt is. „Csillagokat iszom!”- mondta Dom Pérignon, vajon mennyi pezsgőt kell innunk, hogy ezt a történetet komolyan vegyük? …És egy személyes kedvenc: milyen galibát okoz a bableves a Nemzeti Csülökpárt, a Körömpárt és a Kolbászszövetség között, arról már nem is szólva Páros Kolbász Fórum miként vélekedik erről. (Egy kis politikai valóság-só…)

Persze legbölcsebb, ha nem akarunk mindig minden részletet kideríteni. Otto von Bismarck vaskancellár is figyelmeztetett: „Minél kevesebbet tud a nép arról, hogyan készül a kolbász meg a törvény, annál nyugodtabban alszik.”

Az igényes kivitelű, szép tipográfiájú, jó papíron kiadott könyvben (manapság oly kevés ilyen jelenik meg, a profit mindent legyőzni látszik…) szereplő illusztrációk döntő többsége eredeti metszetekről készült, a kötetet több oldalas bibliográfia és filmográfia zárja.

Szellem a fazékból derűsen szórakoztató és olvasmányosan tanító, mint az étel és irodalom fonott kalácsa. Jó, sőt nagyon jó. Bort és ételt szeretőknek kötelező olvasmány.  A kiadvány digitális formában is megjelent, ilyentájt mégis inkább vegyük kézbe a papíralapút és az adventi koszorú gyertyafényénél egy-két jó pohár vörösbor mellett olvassunk fel belőle részleteket kedvesünknek, hogy egy csipet derűvel fűszerezzük karácsonyi várakozásunkat…

Borisza Petrosz


Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Megosztások