5Shares

Mindjárt itt a karácsony és a téli szünet, szabadságok, ünneplések időszaka. Egy pohár forró csoki vagy tea (C) mellett a kandalló mellé húzódva (konvektor/kályha/radiátor tetszés szerint behelyettesítve  :-)  ) egy jó könyvvel a kezünkben, háttérben szól a karácsonyi zeneválogatás (8) (végtelenítve), nem is telhetne jobban ez az várva várt pár nap, mikor otthon vagyunk a szeretteink körében.

Munkatársaimat kérdeztem, hogy ők mit olvasnának vagy néznének meg a téli szünet alkalmával, mit ajánlanának jó szívvel az olvasóinknak. Kifejezetten karácsonyi történetek is vannak a könyvek között. Ez szerintem nem baj, hiszen éppen ezt az ünnepet üljük majd meg, és amúgy sem telik el olyan karácsony, amikor ne néznénk meg vagy olvasnánk el olyan történetet, ami a karácsonnyal és annak szellemével kapcsolatos. Ilyenkor vannak a kötelező filmek, amelyeket a Tv adók lejátszanak (Reszkessetek betörők 1-2), a színházi előadások (Diótörő, Kis gyufaárus lány).

Kezdjük a sort  a felnőtt könyvtár és az informatika részleg által ajánlott könyvvel:

Anna Gavalda: Együtt lehetnénk

682664_5

Egy ügyefogyott, dadogós, fiatal arisztokrata, egy anorexiás festőnő, egy zseniális, ám fölöttébb morcos szakács, valamint az életből kifelé tartó, emlékeibe visszavonuló nagymama. Az arisztokrata megmenti a lány életét, a lány a szakácsot és a bolondos arisztokratát, s együtt megszépítik a nagymama utolsó hónapjait, majd némi bukdácsolás után ők maguk is rálelnek a boldogságra. A helyszín egy  üres párizsi lakás, egy bűbájos vidéki házacska, a párizsi elegáns éttermek konyháinak hajszolt mindennapjai, és maga Párizs. Szellemes, könnyed, néhol megrázó történet a szerelem és a barátság felszabadító erejéről, és arról, hogy csak akkor vagyunk szabadok, ha nemcsak adni, hanem kapni is tudunk. Egyedül nem megy, de együtt talán sikerül – erről szól Anna Gavalda új könyve.

Bevallom én még nem olvastam  a könyvet csak akartam. A minap belelapoztam nem is tudom mit mondjak róla. Az a pár oldal, amit elolvastam elég furcsa volt. Rövid, egy szavas párbeszédek, vicces jelenetek, és az arisztokrata, az tényleg arisztokrata, nem csak a 300 négyzetméteres lakás berendezésében, hanem a beszédében is, kissé a múltban él, mikor ősei hőstetteket hajtottak végre. A festőnő a tipikus anorexiás eset leírása. A szakácsról és a nagymamáról nem tudok sokat elmondani, vagyis semmit sem, mert ők nem szerepeltek a jelenetben, amit elolvastam. A rövid jelent megkapott engem, és bármilyen furcsa is a könyv, egyben érdekfeszítő és izgalmas is. Személy szerint, amint tudom kézbe veszem és addig le nem teszem, amíg el nem olvasom. Ha már kiolvastuk a könyvet, vegyük elő a filmet, ami készült belőle és merüljünk el benne. 97 percen át élvezhetjük Audrey Tautou és Lauren Stocker felejthetetlen játékát.

Orange is the new Black – Túlélni a női börtönt

Az Amerikában futó nagysikerű sorozat könyv változatát már itthon is olvashatjuk! (Y)

orange-is-the-new-black

Piper Kerman szép karrierrel büszkélkedhet, tartós kapcsolatban él, szeretetteli családi légkör veszi körül. Az égvilágon semmi sem emlékeztet benne arra a vakmerő, fiatal lányra, akire annak idején, úgy tíz évvel ezelőtt egy bőröndnyi drogpénz csempészését bízták. De a múltja nem ereszti. A jól szituált nő, zsebében egy híres magánegyetem diplomájával most csak a 11187424-es számú fogvatartott a connecticuti Danbury szövetségi börtönében. 15 hónapra ítélték, és most egyike annak a több millió embernek, akiket az Egyesült Államok büntetés-végrehajtási rendszere magába szippant. Az első meztelen motozástól a szabadulásig Kerman megtanul alkalmazkodni e furcsa világ szigorú viselkedésmintáihoz és légből kapott szabályrendszeréhez. A társadalom minden közegéből akadnak itt nők. Apró figyelmességekkel, szikár bölcsességekkel és az elfogadottság élményével ajándékozzák meg Kermant. Szívszorító, vicces, olykor felháborító Kerman története, melynek során bepillanthat az olvasó egy női börtön mindennapjaiba. Megtudhatjuk, milyen dolgokért kerül annyi nő hűvösre, és mi történik velük odabenn.

Az infópont ajánlata a szünetre egy olyan könyv, amiből sorozat készült. Az igaz történet alapján megírt sorozat elég provokatívra sikerült. Főszerepben az a Taylor Schilling, akit az alakításáért Golden Globe-díjra jelöltek 2014-ben a  Legjobb televíziós sorozat drámai kategóriájában, mint a legjobb színésznő. A sorozat már a második évadon is túl van, várjuk mikor jelenik meg a következő. Mind a könyvről, mind a sorozatról jó kritikákat hallottam és olvastam. Nem tudom miben különbözik a kettő, mert még nem láttam nem olvastam, de amint időm engedi belepillantok és megírom Nektek a véleményemet.

Balla Adrienn – Az alibi

B1259339

A cseppet sem átlagos természetű Adrienn, a Bébé tizenegyedikes diákja egy nap borítékot talál a küszöbön. A benne lapuló pendrive Adrienn osztálytársa, Balázs eltűnésének nyomozati anyagát tartalmazza, vagyis annak egy részét. A helyes, de szemétkedésre hajlamos Balázs pár hónappal korábban lelépett otthonról, mindenki szerint azért, hogy megszabaduljon utált szüleitől. Adrienn az újonnan felfedezett tények nyomába ered, miközben egyéb gondja is akad. Egyik este a parkban rajtakapja romantikus értelemben foglalt osztálytársát, Katát, a suli fenegyerekével, Janóval. Másnap egy lány az évfolyamról megvádolja Janót, hogy leütötte és kirabolta, Adrienn viszont tudja, hogy ez képtelenség. Ki kell derítenie az igazságot, bár ellenségeinek száma egyre szaporodik.

Szabó Tünde egyáltalán nem átlagos tini könyve idén jelent meg és máris rengetegen olvasták. A folytatása is megjelent, remek karácsonyi ajándék annak, aki már olvasta az első részt. A Szent Johanna Gimi óta folyamatosan jelennek meg az iskolában játszódó regények. Szerencsére Balla Adrienn története nem hasonlít Rentai Reniéhez. Nem azért írtam, hogy szerencsére, mert Leiner Laura könyve szörnyű lenne, sőt! Az SZJG sorozat össze kötete meg van nekem és az egyik kedvenc olvasmányom. A szerencse szó örömet fejez ki, hogy nem egy koppintással van dolgunk. A rövid összefoglaló alapján egy izgalmakkal bővelkedő történetre számíthatunk és számítsunk is. Balla Adrienn az a lány, aki soha nem ad fel semmit sem, még akkor sem ha bajba kerül. Jellemét mutatja, hogy egy olyan emberen akar segíteni, akivel tulajdonképpen nincs is jóban. Van a történetben egy szál, amit nem értünk meg a könyv végére se. Homály fedi Balázs baráti körének tevékenységeit, nem ismerjük meg szándékukat. Remélem a második kötetben választ kapunk arra, hogy mit is csinálnak a diákok éjszaka  egy elhagyatott, drogosok és hajléktalanok által látogatott parkban.

Szabó Tünde regényéből nem készült se film, se sorozat és szerintem nem is fog. Bár ki tudja, lehet lesz olyan vállalkozó, aki fantáziát lát a megfilmesítésben és ír hozzá egy olyan forgatókönyvet, ami 90%-ban követi a könyv vonalát, mert szerintem csak így van értelme a dolognak.

Ha felkeltettem az érdeklődésedet látogass el a könyvtárba és kölcsönözd ki a könyveket, és Anna Gavalda könyvéből készült filmet.  :-D


Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Megosztások