2. feladat – Gödöllői ízek

Gödöllő gasztronómiai palettáján ismert a Gödöllői töltött csirke receptje és az utóbbi években a Solier cukrászda által megálmodott gödöllői torták: a Blaha Lujza, a Mária Terézia, a Grassalkovich és az idei Gödöllő torta. A feladat tehát: tervezz egy minden ízében gödöllői receptet, főzd meg az ételt, fotózd le és küldd be az ételfotót a recepttel együtt. Írd le azt is, mitől gödöllői a recepted: az ízvilág, az alapanyagok, esetleg a forma utal-e a helyi jellegzetességekre.

Helyszín: Barna Illés cukrászdája

Plusz feladat beküldhető.

Értékelési szempontok: Feladat értelmezése, digitális technika, stílus, gödöllői vonatkozás

Példa a feladat megoldására:

Mandula, meggy és méz gazdagítja Gödöllő tortáját

A Gödöllő tortát, Gödöllő város várossá nyilvánításának 50. évfordulójának tiszteletére készítette el a város megbízására a Solier Cukrászda.

A korábbi híres, gödöllői személyekhez kapcsolódó tortákhoz képest, komoly nehézségekkel találták szembe magukat a torta készítői a megalkotásához vezető kutatómunka során. Ennek során komoly segítséget kaptak a Királyi Kastély muzeológusától és Szabó Margit, a Gödöllői Királyi Szakácskönyv írójától. Áttanulmányoztak szakácskönyveket, történelmi leírásokat, tanulmányokat, a Császári udvar, valamint a XIX. és XX. század receptúráit, valamint meghatározták a Gödöllőre jellemző, Gödöllőn termelt és gyakran előforduló alapanyagokat, gyümölcsöket. Az így kapott információkból gyakorlatilag szabad asszociációval született meg a torta. Természetesen igyekeztek modern ínyencséget alkotni, amely megfelel a mai kor elvárásainak is, de hitelesen kapcsolódik Gödöllő történelméhez, kultúrájához.

A Gödöllő torta egykor már létezett, ez egy citromos-mandulás piskótasütemény volt. A településhez szorosan köthető még a meggy, a mandula és a méz is.

A fent felsoroltakból, szabad asszociációval született meg a Gödöllő torta, amely a következő rétegekből áll:torta_solier

– mandulás-citromos piskóta

– mandula mousse

– mézes tészta

– meggyragu

– meggyzselé

A Soiler cukrászda az idei Év tortája versenyben is bekerült a legjobb tíz közé málnás tripla csokitortájával.

forrás: http://www.turizmusonline.hu/belfold/cikk/mandula__meggy_es_mez_gazdagitja_godollo_tortajat