8Shares

Kolléganőnk összeállította azon könyvek, CD-k, DVD-k, hangoskönyvek és folyóiratok listáját, amelyeket 2015-ben a legtöbbet kölcsönöztek. Minden lista 50 dokumentumot tartalmazz az adott kategóriából.  Az ötvenes lista helyett most csak a top tízet mutatom be, így is elég hosszú lesz a bejegyzésem. A kategóriák: felnőtt könyvek, gyerek könyvek, hangoskönyvek, CD-k, DVD-k, folyóiratok.

Dan Brown's Inferno Released

Kezdjük a TOP 10 felnőtt könyvvel. A kategóriában nem szedtük külön a krimit, a fantasyt, a sci-fit, az életrajzot, a szórakoztató- és a szép irodalmat. Az első helyen Dan Brown Infreno-ja végzett, 61-szer kölcsönözték ki. A második Frei Tamás: 2015 : a káosz éve és a magyar elit háborúja című könyve lett, 54-szer vitték ki olvasóink. A harmadik helyezett nem sokkal lemaradva E. L. James: A sötét ötven árnyalat, 51 olvasónk vitte haza. A tízes listában még szerepel A szürke ötven árnyalata, Csillagainkban a hiba, Futótűz, A szabadság árnyalata, Megőrülsz egy férfiért, akit jobb lenne nem is ismerni?, Éhezők viadala, Kiválasztott. Mondhatjuk, hogy olvasóink a szórakoztató, erotikus és fantasy irodalmat részesítették előnyben a múlt évben. Remélem idén már lecseng a Szürke ötven árnyalatának népszerűsége, és valami új, nem feltétlen 18+-os történet veszi át a helyét.

Leiner Laura: Szent Johanna Gimi : ÖrökkéA gyerekkönyv kategóriában a TOP 10-be csak négy szerző tudott bekerülni. Leiner Laura, Berg Judit, Gárdonyi Géza és Jeff Kinney. Leiner Laura viszi a pálmát négy könyvvel, az első helyet a Szent Johanna Gimi : Örökké kötete nyerte el. Szerepel még a TOP 10-ben a Szent Johanna Gimi : Kezdet, a Késtél : A Bexi-sorozat első kötete, a Szent Johanna Gimi : Együtt. Jeff Kinney könyvei közül a legtöbbet az Egy ropi naplója 4., 5. és 8. kötetét olvasták a gyerkőcök. Berg Judit Ruminije a  9. helyet szerezte meg, Gárdonyi Géza Egri csillagok című kötelező olvasmánya a 6. helyen végzett. Meglepetésre az ezüstérmet kicsit lemaradva az Egy ropi napjától a Dinoszauruszok című könyv kapta meg. :)

Trónok harca teljes 1. évasA DVD TOP 10-ben a fantasy filmek és a sorozatok vitték a pálmát. Trónok harca teljes 1., és 3. évada, Harry Potter 5. és 7/1. része, a Hobbit 1., és 3. része, a Philomena : Határtalan szerelem szerepel a 10-es listában. Az első három helyen végzett a Trónok harca teljes 1. évada, Váratlan utazás : 1. évada, és a Wall Street farkasa, amiért nem kapott  Oscar-djat Leonardo DiCapro. :-P . Gyermek filmek közül a Jetson család teljes első évada került be a TOP 10-be.

Zaz: ParisA zenei CD gyűjteményünkből fele-fele arányban kölcsönöztek magyar és idegen nyelvű zenéket, ha a TOP 10-et vesszük alapul, 80%-ban a könnyűzene műfajából választottak olvasóink.  Zaz, azaz Isabelle Geffroy francia sanzon énekesnőnek három lemeze is szerepel a listán, a Paris még ez első helyet is megszerezte. A sanzon mellett az alternatív, a pop, a rock, a jazz, a folk műfajok is megtalálhatóak. Rúzsa Magdi és a Quimby érdemelte ki a második és a harmadik helyett. Filmzenék közül Ennio Morricone The Essential című albumát kölcsönözték ki a legtöbbször. A Magashegyi Underground, Szabó Balázs Bandája és a Budapest Bár képviseli a magyar vonalat.

Bálint Ágnes: Egy egér naplójaA hangoskönyv TOP 10-ben is az első háromban találjuk J. K. Rowling-ot és Dan Brown-t.  A Harry Potter és Titkok kamráját és az Angyalok és Démonokat hallgatták meg a legtöbbször. Az első helyezett Bálint Ágnes: Egy egér naplója című meséje lett. A magyar irodalomi alkotások mellett fellelhetjük a listában az angol (A feltalálók), a kanadai (Párkapcsolat) és az olasz irodalom (Don Camillo kisvilága) remekeit. Személyiségünket, mentálhigéniánkat is épp annyira szeretnénk fejleszteni, mint kulturális ismereteinket, erre utal az is, hogy Bagdy Emőke: Pszichofitness című hangoskönyvét a TOP 10-ben találjuk, 10-szer kölcsönözték ki.

2016_nok_lapja_14Nem meglepő, hogy a folyóiratok kölcsönzésénél a  női magazinok és a „pletyka lapok” vannak a vezető helyeken. A Nők Lapja, nem sokkal lemaradva a Best magazin, valamint a Story magazin állnak a képzeletbeli dobogón. Politikai és közéleti magazinok, folyóiratok, – mint a 168 óra, a Magyar Narancs, a Magyar Demokrata és a Figyelő – követik a sorban az első három helyezetett. Egyetlen idegen nyelvű folyóirat kerültbe a TOP-10-be, még pedig a német Spiegel magazin. Meglepő módon a Kiskegyed csak a 8. helyet tudta megszerezni a rangsorban, pedig elég népszerű az olvasóink körében. Úgy látszik inkább elolvassák nálunk, minthogy hazavigyék. A listából az derül, ki hogy olvasóink szeretnek kertészkedéssel kapcsolatos újságokat is olvasni, hiszen a Csodakert magazin is belekerült a 10-es listába.  

Kíváncsi vagyok, hogy idén melyek lesznek azok a könyvek, CD, DVD, folyóiratok, amelyeket a legtöbbet kölcsönzik. Vajon a gyermek irodalomnál továbbra is Leiner Laura lesz a nyerő? A felnőtt kölcsönzőtérben az erotikus- és a fantasy művek forognak majd olvasóink kezei között, vagy változást tapasztalhatunk jövő ilyenkor? A Best és a Story helyét átveszi-e valaha a Paris Match, a Fotóművészet vagy a Rubicon? Arra, hogy ez kiderüljön még egy évet várnunk kell. :)


Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Megosztások