0Shares

A Bibliocommons egy kanadai cég, mely a kanadai Oakville-i könyvtár gyűjteményére épít közösségi oldalt. Az oldal gyakorlatilag egy könyvtári honlap, egy katalógus és egy közösségi oldal ötvözete.
Az intézményi honlapokon megszokott funkciókon kívül, mint például a rendezvények hirdetése, klubok ajánlása; jóval több lehetőség tárul a regisztrált olvasók elé. Lehet könyveket értékelni, ajánlani, kritizálni, a könyv adatlapján közvetlenül összefoglalót, idézetet, észrevételeket közzétenni komment formájában. Lehetőség van emellet a katalógusba is adatokat feltölteni, és ezeket az új olvasói adatokat rögtön a nyitóoldalon, valamint a könyv profilján láthatjuk (ebben a tekintetben a Wikipédiára hasonlít).

A másik újítás, hogy már külön alkalmazást is készítettek iPhone-ra és Androidra is, ez az OPL. Az olvasó talán ezzel a lehetőséggel tud(na) leggyorsabban intézni könyvtári dolgait és azokról tájékozódni.

  • Kereshet a gyűjteményben
  • foglalhat, előjegyezhet dokumentumot
  • megkeresheti a hozzá legközelebb levő fiókkönyvtárat
  • rögtön látja az újdonságokat

Láthatjuk tehát, hogy az OPL, valamint a honlap kialakítása a kényelmes ügyintézés mellett az olvasóknak a könyvtárral és a többi olvasóval való kapcsolatát szándékozik minél szorosabbra fűzni
Ezek mellett a könyvtárnak is jóval időtakarékosabb, és költséghatékonyabb, ha SMS-küldés, levélírás helyett az alkalmazáson keresztül értesíti az olvasókat.
Magyarországon, ha elérhető is, nincs igazán elterjedve, pedig igény valószínűleg lenne rá. Ehhez persze nem kevés tőkére és vállalkozó szellemre lenne szükség, hogy egy megfelelő adatbázissal párosítva jól működjön a mobiltelefonos alkalmazás is.

 Írta: Tóth Sebestyén


Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Megosztások