53Shares

A Fő az irodalom borítóján gyermekkorunk kedvence a betűtésztás paradicsomleves csábít az olvasásra. Irkapörkölt, macskapálinka, puliszkatitkok és egyéb csemegék az IRKA konyhájából alcímmel adott ki könyvet az Irodalmi KerekAsztal és a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ.A kóstolással egybekötött nagysikerű könyvbemutató után én is csemegét szeretnék kínálni interjú formájában a blog olvasói számára.

DSC_2889

A kérdéseimet a könyv szerkesztőjének Istók Annának tettem fel:

A könyv bemutatójának estjén már érintőlegesen beszéltél a Fő az irodalom kulisszatitkairól.  Annak ellenére, hogy nem szeretsz főzni, mégis egy gasztrokötet szerkesztői feladatait vállaltad. Elmesélnéd, hogyan és mikor jött az ötlet?

Köztudott a reklámszakmában, hogy meztelen nővel bármit el lehet adni, a lábgomba kenőcstől kezdve, az életbiztosításon át az ásványvízig mindent. Ennek könyves megfelelője a kulináris látvány: ha egy könyvnek a borítóján vagy a címében benne van egy almatorta, egy szegfűszeg vagy az a szó, hogy Provance, a reménybeli olvasó leveszi a polcról és máris elértük, mi írók a célunkat. Két évvel ezelőtt egy szilveszteri Irka találkozón jött az ötlet, hogy csináljunk mi is tematikus kötetet és írjunk olyan novellákat, melyek valamilyen módon egy-egy ételről vagy étkezésről szólnak.

Kiknek ajánlod a könyvet?

Alapvetően a gödöllői közönségnek készült, akár ajándéknak is kiváló, hiszen köztünk élő emberek írásait, receptjeit tartalmazza, igazi helyi kiadvány. Ugyanakkor igyekeztünk a szakmai színvonalat is emelni és olyan kötetet létrehozni, mely irodalmi szempontból is élvezhető.

DSC_2891

A receptek mindegyikét elkészítettétek a fotózás alkalmával, melyek a személyes kedvenceid? Volt lehetőség az egész irodalmi menüt végigkóstolni?

A receptek alapján az ételek nagy részét a szadai A Szűcs fogadója készítette el számunkra januárban és szervezte meg a fotózást. A mi dolgunk csak annyi volt, hogy amint végzett a fotós, el kellett fogyasztani a kellékeket. Persze volt pár étel, ami nem fért ide be és amit Tomkó Ádám fotózott nekünk háznál és kerültek a kötetbe olyan fényképek is, melyeken az alapanyagok látszanak. Több irkás kertjében is fotózott Tóth-Máté Barnabás, a kedvencem egy „irkás” kakasról készül profilkép, mely egy húslevesről szóló esszé-novella illusztrációja lett. A receptek között is van kedvenc, de az nem kifejezetten ételrecept…

A novellák mellé párosítottátok az ételeket. Kíváncsi lennék, hogy a receptek vagy az írások készültek el korábban?

Volt ilyen is, olyan is. De a kötet különlegessége szerintem az, hogy az írások nem csak receptet és fotót tartalmaznak, hanem mindegyik recepthez készült elsősorban Kenéz Árpi tollából egy-egy humoros, olykor pikáns versike, mely tovább színesíti a kiadványt.

DSC_2892

A megnyitón rábukkantam egy nem túl attraktív, de isteni korong alakú sós-borsos kekszre, azonban a kötetben nem találtam. Esetleg megosztanád a receptjét velünk itt a blogon?

Fogalmam sincs, ki hozta, de ez azt jelenti, hogy valószínűleg el kell készítenünk a kötet folytatását is jövőre. Talán lehetne ez: sörkorcsolyák és boros finomságok.

Helyette ajánlom a könyvben is olvasható Canelé receptjét:

CANELÉ

Eredeti francia recept: 16 db  caneléhez elegendő. Sütéséhez forma szükséges.

Hozzávalók:

  • 1/2 l tejDSC02068
  • 25 dkg kristálycukor
  • 2 egész tojás + 2 tojássárgája
  • 10 dkg liszt
  • 4dkg vaj
  • 5 cl rum
  • 1 vaníliarúd

Elkészítés:

A hozzávalókat egy nappal korábban keverjük össze, mert egy teljes napig hűlnie kell a tésztának. A tejet a vajjal és a kikapart vaníliával felforraljuk, majd lehűtjük. Az egész tojásokat és a sárgájákat habosra keverjük a cukorral, hozzáöntjük a lehűlt vajas tejet, majd belekeverjük a lisztet és a rumot. Mindezeket célszerű turmixgépben összekeverni. Lefedve 24 órát hűtőben tartjuk, ez nagyon fontos, mert ettől lesz a belseje krémes. Másnap a sütőt 240 fokra felmelegítjük. A sodót kivajazott formákba 2/3 részig öntjük. ha szilikon formánk van, akkor belehelyezzük egy normál tepsibe, hogy ne billegjen, amikor belekerül a folyékony sodó. Sütésekor nagyon pontosan be kell tartani a hőfokokat: 240 fokon 10 percig, majd a sütőt 190 fokra lekapcsolva még 40-50 percig sütjük. Óvatosan kiemeljük a formákból. Langyosan a legfinomabb!

Többen is azt vallják, a jó étel vagy ital hatással van az alkotásra. Mi a véleményed erről?

Az ital valóban érzéki kapcsolatban áll a Múzsával, a világirodalom számtalan remekműve köszönheti születését az alkoholnak vagy éppen annak következményének, a macskajajnak. Viszont teli gyomorral az ember nem nagyon szokott verseket írni.

Szeretnétek tovább menni a gasztro vonalon és jövőre újból a konyha világából inspirált novelláskötetet kiadni?

Vannak más terveink is, régóta érlelődik bennünk egy gyerekeknek szóló kiadvány. De nem kizárt, hogy folytatjuk a gasztrovonalat is, hiszen az emberek jóval több időt töltenek evéssel, mint olvasással…

A kiadvány a Gödöllői Városi Könyvtár regisztrációján megvásárolható!


Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Megosztások