6Shares

 

boci_szilagyi1A magyar költészet napját József Attila születésnapján ünnepeljük, április 11-én. Az első költészet napját 1964-ben tartották. Minden évben a városok, a kulturális intézmények, iskolák, irodalmat kedvelők programokat szerveznek. Ilyen például az író-olvasó találkozó, előadóest, könyvbemutató… A rendezvényeken a kortárs és klasszikus költők munkáit ismerhetjük, illetve eleveníthetjük fel.

A könyvtár dolgozói szeretnének verseket, verses köteteket ajánlani olvasóinak.

Több kollégánk javasolta Lackfi János egy-egy kötetét. Az ajánlások között volt az Apám kakasa, egy verseskötet, melyben Lackfi János és Vörös István klasszikus magyar gyerekversekhez parafrázisokat írtak. Kedvenc gyerekkori verseinket átültették a modern korba. Például a Petőfi Sándor Füstbe ment tervéből Füstbement nyelv lett, Vörös István tollából került ki a Téli zaj Nemes Nagy Ágnes Nyári rajzának átirata. József Attila Betlehemi királyok című verséből Elek, Benő meg a lányrabló sárkány című vers kerekedett ki. Az illusztrációkat Molnár Jacqueline készítette.

Egy kis érdekesség:

Deák Diák Általános Iskola Kézmívesszakköre készített egy animációt az Apán kakasa című versről.

http://egyszervolt.hu/anim/apam-kakasa.html

fac8492c13

Lackfi János Élő hal című kötete is az ajánlások között volt. A könyv a szerző 2004 és 2010 között  született költeményeit tartalmazza. A kötet 278 oldalon 229 verset tartalmaz. Vicces és komoly versek követik egymást szép sorjában, ír a természetről, állatokról, a mobilozási élethelyzetekről, emberekről, és ír Kosztolányinak és Karinthynek. Kedvencem a versek közül:

„MOBIL-ETÜDÖK

1. Most

Most nem hallom, mert egy alagútba értem,
Most nem tudunk beszélni, mert éppen fizetek,
Most meg fog szakadni, mert metrózom éppen,
Most leteszem, mert furcsán néznek rám a népek,
Most éppen itt vagyok, te hol vagy?”

Az örök klasszikus és a mindig előkapható Petőfi Sándor sem maradhat ki. Mikor megkérdeztem ki mit ajánlana többeknek is Petőfi ugrott be először. Petőfi Sándort az emberek szeretik és verseit, melyeket az iskolában tanultak nem felejtik el egy könnyen. Idén a Szeptember végén című szerelmes költeménye és a Falu végén kurta kocsma borús hangulatú verse került fel a blogra. Természetesen nem csak ezt a két versét lehet olvasni majd pénteken, hanem mindenki azt, amelyik a kedvence.  :-)

885921_5

A Tejbegríz. A Tejbegríz egy finom irodalom gyerekek és felnőtteknek. A Tejbegríz gyerekirodalmi antológia. A Tejbegríz szakácskönyv. A Tejbegrízben felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt találunk megfelelő étket, amelyeket versekként, novellaként, meseként fogyaszthatunk. Gombócok segítségével tusunk választani az egyes művek között, ugyanis ezek gombóckák jelölik, melyik mű melyik korosztálynak való. Kismarty-Lechner Zita illusztrációinak erős, karakteres színvilága a kiadvány virtuális szakácskönyv jellegét erősíti.

 

Gyerekeknek is ajánlunk olvasnivalót a költészet napjára. A gyerekkönyvtár könyvtárosai összeállítottak egy listát nektek. Nagy Bandó András Verselő betűk és számok könyvével kezdeném a felsorolást. Minden betűhöz és számhoz tartozik egy rövidke vers. A versszakokban az adott betűket és számokat vastagon kiemelték és valamilyen színt is kaptak. A versikék alá Antal Tamás rajzolt szebbnél szebb rajzokat.

A-a

Ajtóban várlak,                      Házamban várlak,
én az A vagyok,                      itt az alkalom,
jaj, úgy imádlak,                     házam a házad,
majd tapasztalod.                  nem tagadhatom.

180091_iskolabolygo

Békés Márta Iskolabolygó könyve a következő a listán. A verses kötet az iskolai életet dolgozza fel vidám versekkel. Olvashatunk a tanévkezdésről, a könyvtáros néniről, a barátságokról, árulkodásról, a hetesek életéről, Petőfiről, rajzóráról és sok minden másról is. A könyv kék tintával van írva, kékek a betűk, a rajzok. Nemcsak a versek állnak közel a gyerekek világához, ahhoz, hogy szerintük milyen az iskola, hanem a rajzok is, amelyek Takács Zoltán fejéből pattantak ki, de akár egy első osztályos gyerek is rajzolhatta volna.

Mivel három a magyar igazság, kaptok még egy ajánlást, ami nem más mint egy antológia. A címét Arany János azonos című verse ihlette: Családi kör. A könyvben a versek hajdani és mai családokról szólnak. Kortárs és klasszikus költők családról, a családi szeretetről, összetartozásról, a család fontosságáról szóló verseit gyűjtötték össze egy csokorba. Megtalálhatjuk a szerzők között Nemes Nagy Ágnest, Acsai Rolandot, Mándy Stefániát, Tóth Árpádot, Weöres Sándort, Gyurkovics Tibort. Kedvencemet megosztom veletek:

Turbuly Lilla653203

Kakaófelhő

Anya szerint jobb lett volna
ha akkor öntöm a kakaót a kanapéra,
amikor még a régi barna huzat volt rajta,
nem a szép új vajszínű.

Apa szerint anyának is lehetne annyi esze,
hogy amíg ilyen kelekótya a gyereke,
marad a barna huzatnál,
mert azon fel se tűnik a kakaófolt.

Szerintem meg teljesen úgy néz ki,
mint egy felhő.
De kellene mellé még egy.


Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Megosztások