ANTALHEGY 281.2 – Gödöllői ízek

Kedves Olvasó!gombas2

Csapatunk – Gödöllő természetrajzát, történetét, népi szokásait kutatva – arra a következtetésre jutott, hogy a gödöllőiek étkezésében fontos szerepet játszott a kecske, valamint a gomba.

Gizi nénivel készített interjúnkban is elhangzott, hogy ők is tartottak kecskét. Tejét fogyasztották és vitték a piacra.

  • ” Gödöllőn nagy hagyománya volt a kecsketartásnak. Úgyszólván minden háznál volt kecske, főleg a tejéért tartották. A négy-hat hetes korában levágott kecskéből húslevest, pörköltet készítettek, de ebben a korában még kirántva is el lehetett készíteni.”
  • ” Könnyebb módja volt még a keresetnek mikor jött a tavasz, aztán kijártunk az erdőbe gombát szedni: őszimájus, csipiske, szentgyörgygomba, vargánya. Csomóként egy krajcárért adtuk a piacon. A Gödöllő körüli erdőkben szedett gombát nem csak piacolták, hanem szívesen fogyasztották is az itt élő emberek.”

Forrás: (1) (2) Borszékiné Rétháti Ágnes: Főzőkanalat a lányok kezébe – Gödöllő népi szakácskönyve INTEGRA-PROJEKT kiadó Budapest 1996.

 Kecskehús a mai piaci, kereskedelmi világban nehezen beszerezhető, de gödöllői piacon rendelhető élő és vágott állapotban is. Ám biztosak vagyunk benne, hogy egy kirántott kecskegidaszelet látványa azonnal sajnálatra és sírásra késztetne bármilyen kisgyereket, hiszen ahhoz vagyunk hozzászokva, hogy kiskecskéket állatkertekben, állatfarmokon simogassunk, ne tányéron lássunk. A régebbi világban ezzel nem volt gond. Enni kellett. Éppen ezért gondoltunk egy feldolgozott formára, a kecskesajtra.

Nos: A fenti ismeretekkel felvértezve alkottuk meg ételünket, melynek a

GÖDÖLLŐI GOMBÁS NOKEDLI KECSKESAJTMÁRTÁSSAL

nevet adtuk.gombas1

 Hozzávalók:

A nokedlihez:

35 dkg finomliszt, 2 tojás, 1 teáskanál só, kb. 3 dl víz

A pirított gombához:

1 kg csiperke gomba, 1 nagy fej apróra vágott vöröshagyma, 3 dkg vaj, ízlés szerint só, bors, 1 kis csokor petrezselyemzöld

A kecskesajt mártáshoz:

15 dkg friss, finomra reszelt kecskesajt, 2 dl főzőtejszín, diónyi vaj, 1 teáskanál finomliszt, ízlés szerinti só, őrölt bors

Elkészítés:

Megtisztítjuk, megmossuk a gombát majd egyenletes, fél centi vastag szeletekre vágjuk. A vajat megolvasztjuk egy nagyobb, teflon serpenyőben, hozzáadjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát. Amikor a hagyma már üveges, ráöntjük a gombát, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és fedő nélkül, sűrűn kevergetve pirítani kezdjük. Amikor a gomba összeesett és levet eresztett a serpenyőt félre billentve a gomba levét lekanalazzuk. (Ha nem így tennénk, akkor nem pirított gombát, hanem párolt gombát készítenénk.) A levétől megszabadított gombát sűrűn forgatva addig pirítjuk, amíg halványan barnulni nem kezd. Finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. A gomba kész, félretesszük.

Egy kisebb lábasban a vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Felengedjük a tejszínnel, beleszórjuk a reszelt kecskesajtot, borsozzuk. Sózni talán nem is kell, hiszen a kecskesajt alapjában sós! A mártást kevergetve éppen csak felforraljuk, addig a sajt is szépen elolvad. Ha túl sűrű lenne, akkor egy kis vízzel hígíthatjuk.

A nokedli alapanyagait egy tálba tesszük, fakanállal alaposan összedolgozzuk. Bő, lobogó, sós vízbe szaggatjuk. Amint feljönnek a galuskák a víz felszínére, szűrővel a gombára szedjük.

A gombát és a nokedlit összeforgatjuk, tányérokra halmozzuk, a mártással meglocsoljuk, petrezselyemzölddel, paradicsom karikákkal díszítjük és tálaljuk.

JÓ ÉTVÁGYAT!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük