Gödöllői ízek – Könyvmolyok

Pelikános torta

Sissy kedvenc édességei közé tartozott a piskóta és a tejszínhab, gyümölcsből a narancsot szerette. Az ő emlékére  és Gödöllő tiszteletére készítettük el ezt a különleges formájú finomságot.

Hozzávalók a piskótához:

A piskótaalaphoz 6 egész tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt és késhegynyi szódabikarbóna. Ugyanez még egyszer, a pelikán formájú piskótához.

A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd felverjük a tojásfehérjét és a liszttel felváltva, amelyben elkevertük a szódabikarbónát, adagoljuk a masszához. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük és 10 percig 200 C fokos, majd kb. 15 percig 180 C fokos sütőben sütjük. A második piskótából ha kihűlt, egy pelikánformát vágunk ki.

Hozzávalók a krémhez:

10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliáscukor, 1 narancs reszelt héja, 6 evőkanál liszt, 2,5 dl tej

A puha vajat habosra keverjük a cukorral, majd a tejben csomómentesre keverjük a lisztet és tűzön addig melegítjük, amíg össze nem sűrűsödik. Ezután megvárjuk, míg kihűl és úgy keverjük hozzá a tojásos masszát, amelybe belereszeljük a narancs héját.

A piskóta-alapot megkenjük a krémmel és ráhelyezzük a pelikánformájú piskótát, amelyet tetszés szerint pl. marcipánnal, de minden esetben tejszínhabbal is díszítünk.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük