“Gödöllői emlék” – Blaha Lujza receptje újratöltve

DSCF6761

Kecskesajttal és sonkával töltött csirkemell rántva

A recept kigondolásához Gödöllő és környékének helytörténeti vizsgálatából indultunk ki. A blahai városrészt Blaha Lujzáról nevezték el, aki nemcsak a “nemzet csalogánya” volt, hanem szakácsművészetét is sokan elismerték. Az ő juhtúróval, sonkával és gombával töltött csirkemell receptjét hangszereltük át. A Kecskés-dűlő névből ugyanis arra következtettünk, hogy nem a juh, hanem a kecske volt jellemzőbb erre a vidékre. A Gödöllőt övező erdőkben sok gomba termett, tehát a gombát is meghagytuk az étel mellett köretként. A kecskesajt ugyanis jóval aromásabb, mint a juhtúró, ezért úgy gondoltuk, hogy az elég ízletessé teszi a húst, a párolt gomba vagy tejszínes gombamártás jobban illene az ételhez. Fő köretként rizibizit kínálunk.
A kecsketejet és a belőle készült termékeket tehéntej-allergiások is fogyaszthatják (a tej fehérjéinek tehéntejtől eltérő összetétele miatt). Ha a párolt gomba mellett maradunk a tejszínes mártás helyett, akkor az egész fogás kínálható tejérzékenyeknek is!

Hozzávalók személyenként:

  • 1 db csirkemellfilé
  • kb. 5 dkg kecskesajt
  • 1 szelet sonka

A panírozáshoz:

  • DSCF6759finomliszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa

A gombamártáshoz:

  • kb. 15 dkg gomba
  • 1 kis fej hagyma
  • (0,5 dl tejszín)

A rizibizihez:

  • kb. 8 dkg rizs
  • kb. 4 dkg borsó

A csirkemellet mélyen bevágjuk, enyhén sózzuk. Az üregbe tesszük a sonkába tekert kecskesajtot, majd a széleket összenyomjuk. Bepanírozzuk és olajban kisütjük. A gombát szeletekre vágjuk, majd az apróra vágott hagymán megpároljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, esetleg tejszínnel gazdagítjuk. Rizibizivel tálaljuk. Száraz fehérbor illik hozzá.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük