Hóvirágok-LEGENDA

Miért van a főtéren egy gong?

Egyszer réges-régen még csak tündérek lakták Gödöllőt, és a városkát Szárnyas Tündérfalvának hívták. Nagy rendben és szigorban éltek a tündérkék, de mindig vidámak voltak. Le-föl repdestek dombtól dombig, pataktól tavacskáig. Egy valami viszont nem ment nekik. A reggeli ébredés! A Főtündérnek meg is gyűlt a baja velük! Hiába parancsolta meg nekik, hogy reggel legyenek ott a napindító megbeszélésen, a lustálkodó tündérek mindig elkéstek!

Ezért a Főtündér törte a fejét, hogy miképp segíthetne rajtuk. Egyszerre csak kipattant fejéből egy fantasztikus ötlet! Építtetett egy gongot a város közepére, és azt minden egyes reggel megkongatta. Hű, az volt ám a hang! A csengő-bongó mélyen zengő gongszóra minden kicsi tündér ijedten pattant ki az ágyából.  Eleinte nem is volt gond, de a lustább tündérek el kezdtek lázadozni. A Főlusta Szunyóka Tündér vezetésével felkelés tört ki és le akarták taszítani a Főtündért a trónról. Szavazást tartottak, amelyben a gongató tündért nyugdíjazták és egy fiatal, lelkes ám végtelenül lusta tündért ültettek a trónra. Ő volt a Csíkos.-

Majd elfelejtettem megemlíteni, hogy miért is kapta ő a Csíkos nevet! Csíkos helyben született, és még most is látható az a picike ”csíkos” házikó, amelyben lakott. Sőt, azóta emberbőrbe bújt kenyeret árul a boltban, a Csíkos ABC-ben. Persze, már megszerette a munkát is, nem lustálkodik, hanem serényen dolgozik.

Csíkos első törvénye a minden napra kiterjedő gong-tilalom volt, aki meg merészelte akár egy picit is gongatni, annak szigorú büntetésben volt része. Messze földön híressé vált Tündérfalva a gong-tilalomról, özönlöttek is a külföldi tündérek! És minden idelátogató Csíkos kérésére ráfestette a zászlaját a gongra. Nem volt több lázadozás, koránkelés és hangos gongszó reggelente, a tündérkék békében élhettek mindörökké. Így vált hát a béke szimbólumává a híres gong.

A gong azóta is a téren áll, és csak nagy ritkán akad egy-egy merész óvodás, vagy turista, aki meg merné gongatni…

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük