Villám – legenda

Valóban egyszintes-e a Királyi Váró?

Erzsébet királyné fia, Rudolf kicsi gyermekkora óta szigorú, katonai nevelésben részesült. Szabad, modern gondolkodását, természettudományok iránti érdeklődését a bécsi udvar nem nézte jó szemmel. Császári apja egyetemi tanulmányok folytatását sem engedte neki. Erzsébet sokat küzdött eme poroszos nevelés ellen. Rudolf jelleme, színes érzelmi világa, érzékeny lelki alkata Erzsébetéhez hasonlított. A császárné ahol tudta, segítette fia szellemi fejlődését.

A Királyi Váró építése során Erzsébet megkérte, a tervező mestert, hogy a számára készülő külön váróteremből egy titkos ajtó vezessen fel az amúgy is magasra tervezett kupolához. Itt a császárné egy kisebb könyvtárat rendezett be Rudolf számára, aki időnként a vonatra várva felmehetett olvasni. Mivel Rudolf sokat utazott Magyarországon is, előfordult, hogy a vonatot “lekésve” elidőzött a Királyi Váró titkos emeletén.

Egyszer – a ritkán előforduló közös családi utazások alkalmával – a várakozás alatt Rudolf felszaladt valamiért kis könyvtárába. Sajnos éppen meg volt hűlve és tüsszentenie kellett. Apja, Ferenc József persze ezt meghallotta, így fény derült a titkos emeleti szobácska létére. A kis könyvtárat azonnal megszüntette, a titkos ajtót befalaztatta. Erzsébet várótermét akkoriban ibolyakék selyemtapéta borította, de sehol sem sikerült ugyanolyan színűt és mintájút találni. Így lett a váróterem új tapétájának sárga színe.

(Talán még ma is van néhány könyv a Királyi Váró emeletén…. Videónkban a bizonyítékot is bemutatjuk:)

Hogyan kerül a herendi Gödöllő-mintába bazsarózsa?

Ferenc József a herendi porcelán rajongója volt. Itt készült a budai vár teljes étkészlete, és édesanyjának, Zsófia főhercegasszonynak is innen rendelt ajándékot. A gödöllői kastély berendezésével harmonizáló herendi étkészletet Erzsébet királyné kapta férjétől.

A híres Gödöllő-mintával díszített porcelánokon téglavörös és hófehér sávok váltakoznak. A vörös mezőket kék illetve zöld színekben pompázó indamotívum díszíti, a díszítmények közepén apró szirmú, arannyal megfestett bazsarózsa látható. A fehér sávokat stilizált fatörzsek és zöldindás, fehérszirmú virágmotívumok díszítik. A bordűrön a vörös mezők, kék és zöld inda- illetve bazsarózsa motívumai ismétlődnek.

A bazsarózsa külön Ferenc József kérésére került a mintába. Ezzel akart emléket állítani annak, amikor először látogattak el Erzsébettel a koronázási ajándékként kapott kastélyba. A királyi pár június elején érkezett Gödöllőre, amikor éppen virágzott a bazsarózsa. Abban az időben a kastély körül bazsarózsa bokrok voltak ültetve, és mindkettőjüket elvarázsolta az illatos virágtenger. Ferenc József úgy gondolta, hogy ezzel a motívummal még személyesebbé teheti a feleségének szánt ajándékot.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük