Gödöllői elixír

Gödöllői Elixír

Tavaly a nyaramat nagyszüleimnél töltöttem. Szerencsémre, valahogy a padlásra

keveredtem. Ahogy a nagy melegben kincs után kutattam, kezembe akadt egy régi történet egy majdnem elfelejtett nagyszerű vegyészről és az ő csodát tevő gyógyitaláról a Gödöllői Elixírről.

A XVIII. század végén miután I.Grassalkovich Antal a Hamvay kúriát vendégfogadóvá alakíttatta, rendkívül sok nagy tudású vegyészt, orvost, fizikust tarthatott számon mint állandó vendég. A botanika tanszék vezetője, az országos elismertségnek örvendő Kitaibel Pál három hónapot töltött a vendégfogadóban, az erdőket járta hogy gyűjteményét különleges növényekkel gyarapítsa.

Kitaibel a magyar flóra úttörő jellegű legnagyobb feltárója volt. Mivel az
előadások tartása alól felmentették, főleg gyűjtőmunkával foglalkozott.
20.000 kilométert utazott a Kárpát-medencében, és 15.000 lapnyi összegyűjtött herbáriumanyagát Európa szerte elismerték.
Országjárásai során ásványokat gyűjtött, és mint kiváló kémikus ásványanalízist végzett.
Ebben az időszakban egészségőrület tombolt Európában. Szinte minden vegyész, botanikus a “mindent gyógyító” elixírt próbálta kikísérletezni. A gyógynövények használatáról, alkoholos oldataikról írt füzetek egyre nagyobb számban fogytak.
Kitaibel gödöllői munkáját természetesen Grassalkovich gróf támogatta és az ő pénzéből palackozták az első üveg Elixíreket is. Az elixír legfőbb alapanyaga a bodza és az alkohol volt (mivel kisebb nagyobb boldogságot okozott a felhasználóknak az elixírrel szemben soha kifogás fel nem merült).
A Gödöllői Elixír hatalmas érdeklődésnek örvendett a Hamvay kúriába költöztetett gyógyszertár rekord időn belül a császári udvar ellátója lett. Kitaibel Pál hamarosan a leggazdagabb magyar urak társaságába került. Azonban mindenki számára elérhetővé akarta tenni elixírét így egy merész lépésre szánta el magát. A Vendégfogadó udvarán ivókutat építtetett és elixírét ebbe a kútba vezettette. A kút ma is őrzi ennek a nagyszerű feltalálónak az emlékét.
Sajnálatos módon a mindent gyógyító Gödöllői Elixír pontos leírása a Nemzeti Múzeumban volt őrizve, ami az 1956-os tűzben megsemmisült.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük