GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Könyvajánlók

Roberto Bolano: 2666 (könyvajánló)

Besenyei Márk 2018-02-18 18:34:47

Roberto Bolano chilei író, aki a diktatúra elöl menekült, és viszonylag fiatalon, Barcelonában hunyt el 2003-ban. Művei a Paul Auster által is képviselt "könnyen csúszó posztmodern" kategóriájába tartoznak, így tulajdonképpen mindenkinek ajánlhatók.

A 2666, Bolano mesterműve tulajdonképpen nem is egy, hanem öt könyv – ahogy erre a „fejezetek” címei is utalnak. Öt különböző történetet kapunk, amit látszólag csak néhány elem köt össze – Santa Teresa városa és Archimboldi, a titokzatos német író személye –, de ennél sokkal többrétűbb műről van szó, mely történetében és szimbolikájában is rengeteg felfedeznivalót tartogat.

Bővebben...

 

A Twin Peaks 3. évada nem feltétlenül kezelt minden szálat úgy, hogy biztosan le legyen zárva, ezért Frost fogta magát, és „kiszervezte” ezeket egy könyvbe.

Tammy Preston ezúttal személyenként veszi végig a közelmúlt eseményeit, számos szálat elvarrva, illetve érintve az előző könyvben felvetett témákat, amik nem feltétlenül jelentek meg annyira súlyosan a sorozatban. A könyv vége felé egyre érdekesebb dolgokat tudunk meg, és az utolsó epizódban történtekhez is kapunk egy fontos adalékot (akárcsak a 8. részhez).

Bár a könyvnek egyszerűbb a kivitelezése (szimpla dossziék a sorozatból vett képekkel), és sok az üres oldal, így végeredményben igencsak rövid, kapcsolódó olvasmánynak elsőrangú, így rajongóknak kötelező.

Istók Anna: Éhes felhő a napot

Balla Éva* 2017-12-12 14:12:59

„Újra és újra megismétlődnek a dolgok.  Ugyanazok a dolgok.

Van ez az elmélet a ciklikus világegyetemről. A tágulás, összeomlás, fejlődés, hanyatlás korszakairól. Ahol a teremtő egyensúly mindig átbillen egy pillanatban. Évmilliárdokról beszélünk, de kit érdekel az idő, ha azt az ember úgysem képes értelmezni?”

 

Vajon el tudjuk csípni azt a pillanatot, amikor a katasztrófák elkezdődtek? Rájövünk, hogy mindennek van valami előzménye…

 

Egy tragédia, szerelem, titkok, családi dráma, mély érzelmek, pikáns ételek, italok, majdnem minden, ami egy jó történethez nélkülözhetetlen (a macskák, azok hiányoznak).

 

Szeretettel ajánlom kolléganőm könyvét, stílusos, izgalmas és nagyon könyvszagú!

Louise O'Neill: Örökké a tiéd

Nagy Bianka 2017-12-03 18:18:28

freida (direkt írtam kicsivel, mert a történet szerint a nők nem érdemlik ki, hogy nagy betűvel kezdődjön a  nevük) egy modern világban él, ahol a nők egyetlen  feladata, hogy a férfiakat és a társadalmat szolgálják. A nőket 3  csoportba sorolják: házasok, ágyasok és szűznővérek. Minden lány  arra vágyik, hogy egyszer egy férfi felesége lehessen. Így van ezzel  freida és egykori legjobb barátnője isabel is. Hogy miért csak egykori  barátnők? Erre egyszerű a válasz. Az utolsó év mindenkit megváltoztat.  Az összes lány azért igyekszik, hogy minnél előkelőbb helyet szerezzen  a ranglistán. De ez mind fokozódik, mikor megérkeznek az örökösök.  freida is megérti, küzdenie kell, ha meg akarja szerezni azt, amire  vágyik, de lehet, ezért fel kell áldoznia mindent, amit eddig  megteremtett magának.

 

 

Isaac Asimov legnagyobb univerzuma újabb történetekkel folytatódik. Befejeződik a Baley-Daneel történetszál, a kötetben helyett kapott harmadik regényben pedig ugrunk egy nagyot előre az időben. Ezáltal befejeződik a robotok kora, és elindul a Birodalom, a galaxist benépesítő emberek Birodalmának a korszaka.

Bővebben a három regényről a kattintás után...

Eve Ainsworth: 7 nap

Nagy Bianka 2017-10-15 18:24:26

Jess egy tipikus áldozat. Kövér, egyáltalán nem népszerű, sokat tanul, emellett elvált szülők gyermeke. Aztán ott van a másik oldal, a zaklató. Ez esetben a népszerű Kez. Nem érdekli, ha másokat eltipor, megbánt, csak azzal foglalkozik, hogy az iskolai ranglétra csúcsára érjen. De egy hét alatt minden megváltozhat. Ugyanis Jess olyan embereket talál, akikre támaszkodhat. És legfőbb támogtója nem más, mint Kez pasija. Vajon milyen lehet a lányok élete? Milyen hatással vannakegymásra? A könyvből minden kiderül...

 

 

Isaac Asimov a sci-fi aranykorának talán legjelentősebb írója. Annak az aranykornak, ami akkor kezdődött el, amikor az Astounding magazin új szerkesztője, John W. Campbell elkezdte megkövetelni a sci-fi szerzőktől, hogy száraz tudományos fejtegetések és kalandos ponyvák helyett igazi történeteket, igazi karaktereket alkossanak, hogy a sci-fi irodalom irodalom legyen.

Asimov első novellái 1939-ben jelentek meg, és mintegy elindították (másokkal együtt) a nagyjából 25 évig tartó aranykort.

A Szukits kiadó sorozata Asimov legfontosabb univerzumát gyűjti össze és rendezi kronológiai sorrendbe. Egységes terminológiával, jegyzetekkel, kronológiával ellátva, tehát igazán igényes darabok ezek a jókora kötetek. Az első könyv a robotnovellákat, valamint két regényt gyűjt össze, melyek nemcsak a sorozat vagy univerzum részeként is kiváló darabok.

Részletesebben kattintás után...

©Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ

Oldaltérkép

mobil változat

Bezárás