GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Könyvajánlók

Eve Ainsworth: 7 nap

Nagy Bianka 2017-10-15 18:24:26

Jess egy tipikus áldozat. Kövér, egyáltalán nem népszerű, sokat tanul, emellett elvált szülők gyermeke. Aztán ott van a másik oldal, a zaklató. Ez esetben a népszerű Kez. Nem érdekli, ha másokat eltipor, megbánt, csak azzal foglalkozik, hogy az iskolai ranglétra csúcsára érjen. De egy hét alatt minden megváltozhat. Ugyanis Jess olyan embereket talál, akikre támaszkodhat. És legfőbb támogtója nem más, mint Kez pasija. Vajon milyen lehet a lányok élete? Milyen hatással vannakegymásra? A könyvből minden kiderül...

 

 

Isaac Asimov a sci-fi aranykorának talán legjelentősebb írója. Annak az aranykornak, ami akkor kezdődött el, amikor az Astounding magazin új szerkesztője, John W. Campbell elkezdte megkövetelni a sci-fi szerzőktől, hogy száraz tudományos fejtegetések és kalandos ponyvák helyett igazi történeteket, igazi karaktereket alkossanak, hogy a sci-fi irodalom irodalom legyen.

Asimov első novellái 1939-ben jelentek meg, és mintegy elindították (másokkal együtt) a nagyjából 25 évig tartó aranykort.

A Szukits kiadó sorozata Asimov legfontosabb univerzumát gyűjti össze és rendezi kronológiai sorrendbe. Egységes terminológiával, jegyzetekkel, kronológiával ellátva, tehát igazán igényes darabok ezek a jókora kötetek. Az első könyv a robotnovellákat, valamint két regényt gyűjt össze, melyek nemcsak a sorozat vagy univerzum részeként is kiváló darabok.

Részletesebben kattintás után...

Ilija Trojanow: Világok gyűjtője (könyvajánló)

Besenyei Márk 2017-09-10 18:36:39

Világok gyűjtője. Olyan cím ez, amit egyszerűen nem tudtam nem olvasni. Olyan asszociációkat kelt ez a cím, ami rengeteg lehetőséget tartogat magában, és tulajdonképpen ez a regény bizonyos szempontból fel is ér az ígérethez.

A regény Sir Richard Francis Burton életéről szól, és speciel nincs is alkalmasabb az ő történetének a megírására, mint a bolgár származású német Trojanow, aki Afrikában nőtt föl, és Indiában, valamint a világ más pontjain is élt már. Így olyan életrajzi regény ez, amelyben Burton gondolataiba az író saját lelkivilágán keresztül láthatunk be. Márpedig itt nemcsak a különféle kultúrák, amikben Burton élt vagy megfordult, hanem az a nyugtalan európai lélek is megjelenik, amely bárhol eléldegélne, csak ne otthon kelljen lennie.

Bővebben...

Amerikában és Magyarországon is javában fut a kilencvenes évek elején futott Twin Peaks sorozat huszonöt év után visszatérő harmadik évada. Ahogy az eredeti két évad, az új évad is tévétörténelmet ír éppen, így aki nem veti meg a művészi megvalósítást és a több szinten is "dekódolós" történetet, annak még nem késő bekapcsolódnia a sorozatba. Ehhez nyújt segítséget ez a könyv, mely egyrészt a második és harmadik évad közötti történésekre tartalmaz utalásokat, másrészt Twin Peaks városának és lakóinak történetét meséli el, melynek ismerete egyre inkább nélkülözhetetlenné válik a sorozat mélyebb megértéséhez, ahogy haladunk előre a történetben.

De nézzük, hogy miről is szól pontosan ez a könyv...

Vinkó József: Konyhamalac

Csabai Ágnes 2017-05-18 11:15:58

"Mit ér ez az egész beszéd! Nem találom a karalábét a levesben."- idézet Krúdy Gyulától.

Vinkó József 75 rövid írását tartalmazza ez a könyv a manapság oly' divatos gasztronómia témakörben. Csipkelődős, gunyoros hangvételű stílusban olvashatunk gasztrotörténeti érdekességeket (miért barátfüle a barátfüle, kiről nevezték el a Rákóczi-túróst, stb.)

Nekem inkább azok a részek tetszettek, ahol az író szarkasztikus humorával közli a véleményét a kereskedelmi televíziók főzőshow-s világáról, különös tekintettel a celebek hozzá nem értéséről, és a felkapott sztárszakácsok botladozásairól.

"A mai magyar gasztronómia a gasztrokádárizmus találkozása a plázagasztronómiával"- idézet a szerzőtől. :-)

Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi! A világ macskaszemmel

Csabai Ágnes 2017-04-28 11:11:08

"Az emberiség rettentő büszke arra, hogy ők találták fel a porszívót, a repülőgépet, sőt állítólag még a Holdon is jártak, de kérdem én, mi szükség volt mindezekre? Ki akar a Holdon járni éjjel mínusz 180, nappal pedig plusz 140 fokban, amikor ott vannak a frissen vasalt ruhák és az ellenállhatatlanul puha törülközők a gardróbban, amelyeken olyan jókat lehet szundikálni. Az emberek logikája megfejthetetlen." - részlet a műből.

Erzsébet Fenevadovát nem kell bemutatni a nagyközönségnek. Több tízezernyi hódolója, követője, lájkolója és más egyéb alattvalója várja véleménynyilvánításait a neten, amelyet gazdája, Homonnay Gergely segítségével oszt meg országgal, világgal.

Erzsi különleges - hosszában csíkos - macska, aki szókimondóan jól odamondogat politikusoknak és más közéleti szereplőknek, két szundikálás között.

Vidám, vicces, egyestés könyv.

Léner Péter: Sztankay

Csabai Ágnes 2017-04-28 10:16:26

Léner Pétert és Sztankay Istvánt különös kapcsolat fűzte össze.14 éves koruk óta ismerték egymást. Egyszerre vették fel őket a Színművészeti Főiskolára. Léner Péterből rendező lett, Sztankay Istvánból színész. Egyidőben voltak pályakezdők Miskolcon, majd néhány év után együtt érte őket az a megtiszteltetés, hogy a Nemzeti Színházba szerződhettek. Legendás barátságuk több, mint 60 évig tartott. Ki más is írhatott volna Sztankay Istvánról, a Nemzet Színészéről életrajzi könyvet, mint Léner Péter?

A kicsit borongós, szomorkás hangvételű könyv némi bepillantást enged Sztankay István magánéletébe is, amely talán nem volt annyira sikeres, mint színészi pályafutása. Zárkózott, kicsit magának való ember képe rajzolódik ki előttünk olvasás közben. Igaz, soha senkinek sem ártott, sőt még csak rosszat sem szólt kollégáira! Szeretett volna a Nemzet Színésze lenne, amikor végre megkapta ezt a megtisztelő elismerést, betegsége már megakadályozta, hogy igazán felfogja és örüljön neki.

 

©Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ

Oldaltérkép

mobil változat

Bezárás