GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Könyvajánlók

Amerikában és Magyarországon is javában fut a kilencvenes évek elején futott Twin Peaks sorozat huszonöt év után visszatérő harmadik évada. Ahogy az eredeti két évad, az új évad is tévétörténelmet ír éppen, így aki nem veti meg a művészi megvalósítást és a több szinten is "dekódolós" történetet, annak még nem késő bekapcsolódnia a sorozatba. Ehhez nyújt segítséget ez a könyv, mely egyrészt a második és harmadik évad közötti történésekre tartalmaz utalásokat, másrészt Twin Peaks városának és lakóinak történetét meséli el, melynek ismerete egyre inkább nélkülözhetetlenné válik a sorozat mélyebb megértéséhez, ahogy haladunk előre a történetben.

De nézzük, hogy miről is szól pontosan ez a könyv...

Vinkó József: Konyhamalac

Csabai Ágnes 2017-05-18 11:15:58

"Mit ér ez az egész beszéd! Nem találom a karalábét a levesben."- idézet Krúdy Gyulától.

Vinkó József 75 rövid írását tartalmazza ez a könyv a manapság oly' divatos gasztronómia témakörben. Csipkelődős, gunyoros hangvételű stílusban olvashatunk gasztrotörténeti érdekességeket (miért barátfüle a barátfüle, kiről nevezték el a Rákóczi-túróst, stb.)

Nekem inkább azok a részek tetszettek, ahol az író szarkasztikus humorával közli a véleményét a kereskedelmi televíziók főzőshow-s világáról, különös tekintettel a celebek hozzá nem értéséről, és a felkapott sztárszakácsok botladozásairól.

"A mai magyar gasztronómia a gasztrokádárizmus találkozása a plázagasztronómiával"- idézet a szerzőtől. :-)

Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi! A világ macskaszemmel

Csabai Ágnes 2017-04-28 11:11:08

"Az emberiség rettentő büszke arra, hogy ők találták fel a porszívót, a repülőgépet, sőt állítólag még a Holdon is jártak, de kérdem én, mi szükség volt mindezekre? Ki akar a Holdon járni éjjel mínusz 180, nappal pedig plusz 140 fokban, amikor ott vannak a frissen vasalt ruhák és az ellenállhatatlanul puha törülközők a gardróbban, amelyeken olyan jókat lehet szundikálni. Az emberek logikája megfejthetetlen." - részlet a műből.

Erzsébet Fenevadovát nem kell bemutatni a nagyközönségnek. Több tízezernyi hódolója, követője, lájkolója és más egyéb alattvalója várja véleménynyilvánításait a neten, amelyet gazdája, Homonnay Gergely segítségével oszt meg országgal, világgal.

Erzsi különleges - hosszában csíkos - macska, aki szókimondóan jól odamondogat politikusoknak és más közéleti szereplőknek, két szundikálás között.

Vidám, vicces, egyestés könyv.

Léner Péter: Sztankay

Csabai Ágnes 2017-04-28 10:16:26

Léner Pétert és Sztankay Istvánt különös kapcsolat fűzte össze.14 éves koruk óta ismerték egymást. Egyszerre vették fel őket a Színművészeti Főiskolára. Léner Péterből rendező lett, Sztankay Istvánból színész. Egyidőben voltak pályakezdők Miskolcon, majd néhány év után együtt érte őket az a megtiszteltetés, hogy a Nemzeti Színházba szerződhettek. Legendás barátságuk több, mint 60 évig tartott. Ki más is írhatott volna Sztankay Istvánról, a Nemzet Színészéről életrajzi könyvet, mint Léner Péter?

A kicsit borongós, szomorkás hangvételű könyv némi bepillantást enged Sztankay István magánéletébe is, amely talán nem volt annyira sikeres, mint színészi pályafutása. Zárkózott, kicsit magának való ember képe rajzolódik ki előttünk olvasás közben. Igaz, soha senkinek sem ártott, sőt még csak rosszat sem szólt kollégáira! Szeretett volna a Nemzet Színésze lenne, amikor végre megkapta ezt a megtisztelő elismerést, betegsége már megakadályozta, hogy igazán felfogja és örüljön neki.

 

Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában

Csabai Ágnes 2017-04-05 14:02:54

 

A konyhatündérré válás nulladik lépéseként ajánlom ezt a könyvet a Teljesen Kezdő Háziasszonyoknak.

A feltétlenül fontos és nélkülözhetetlen edények listájától kezdve a mit csináljunk a húsvéti sonka maradékával problematikáján át "tényleg van itt minden, mint a búcsúban"-idézet a szerzőtől.

Leginkább lapozgatásra való ez a szép, színes kiadvány. Biztosan találunk benne valami olcsó, könnyen megvalósítható ötletet. (Talán a főtt kukorica receptje kissé túlzásnak tűnik még a Teljesen Kezdő Háziasszonyoknak is.) A lekvárfőzésre való biztatást viszont magam is pártolom.

Liebe geht durch den Magen - mondja a német, tehát elő a fakanállal!

Dan Simmons: Ílion (könyvajánló)

Besenyei Márk 2017-03-27 20:59:02

Dan Simmons a Hyperionnal olyan regényt alkotott, mely egyszerre felel meg a szépirodalom és a sci-fi követelményeinek, és ezzel egyfajta vízválasztó lett a modern sci-fi megítélésében. Aki a Hyperiont teljes mélységében átlátja és átérzi, onnantól kezdve minden újabb sci-fi könyvet ehhez fog mérni. Simmons írói nagyságát jelzi, hogy a Hyperion-énekek további részeiben is fenn tudta tartani az első könyv színvonalát.

Azt hiszem, az Iliumnak – amely egy új, de irodalmi igényében a Hyperionhoz hasonló duológia – legalább egy kicsit mindenki úgy kezd neki, hogy vajon eléri-e majd a Hyperion szintjét. És ahogy az lenni szokott, végül rájövünk, hogy egy jó író nem ugyanazt próbálja meg még jobban megírni, hanem mást ír. Hogy mennyire mást, az alább kiderül.

Cecelia Ahern:Ahol a szivárvány véget ér

Csabai Ágnes 2017-03-17 12:40:11

 

"Nincs időm megölni magam, az idegösszeroppanásom teljesen lefoglal."- részlet a regényből.

A dublini Rosie már hat évesen beleszeret Alexbe, amely érzelem évtizedeken át sem hűl ki.

A könyv formája levélregény, azaz leveleken, emaileken, meghívókon, újságcikkeken keresztül ismerhetjük meg a szereplőket és követhetjük nyomon életüket, a fénypontokat és a mélypontokat egyaránt.

Humorosak és nagyon szerethetők a regény alakjai,egy stresszes, rémes munkanap után felüdítő olvasni róluk, "beleesni" a történetükbe.

 

"Talán az élet maga is a betegség tünete, mindhalálig tartó szeminárium az elbúcsúzás művészetéről." - részlet a könyvből.

Magyarországon rendkívűl népszerűek a skandináv krimik. Vajon ennek a novelláskötetnek is ekkora sikere lesz? Remélem, hogy igen.

Az írások témája, azok megformálása jellegzetesen északi. Az előbb említett krimikből valamennyire megismerhettük a skandináv hagyományokat, viszonyokat, ezért könnyebben megérthetjük a novellák hőseinek magányosságát, elidegenedését, a családi kapcsolatok kiüresedését.

Dicséret illeti a fiatal fordítókat, igényes munkájuk nagyban hozzájárul a novelláskötet sikeréhez.

Bálint György: Minden héten szüret

Csabai Ágnes 2017-03-17 12:18:27

Gyuri bácsit mindenki ismeri. Sok-sok évtizednyi agrártapasztalatait televízióban, újságcikkekben, kertészeti szakkönyvekben élvezetes stílusban osztja meg az érdeklődőkkel.

A Minden héten szüret c. könyve sikerességét mi sem igazolja jobban, mint az a tény, hogy immár a 4. kiadást olvashatjuk. 52 növény - tényleg minden hétre jut egy- portréja rajzolódik ki "bálintgazdásan", azaz nem csak a termesztésre koncentrálva, hanem kulturtörténeti érdekességekkel fűszerezve.

És az elnyílt orgonát igenis le kell metszeni, hogy bővebb legyen a következő évi virágzás - adott igazat nekem a könyv! Hallod ezt, férjuram?

Gerlóczy Márton: A csemegepultos naplója

Csabai Ágnes 2017-03-12 17:21:43

 

 

Részlet a regényből:

"-Melyik városban nőttél fel ?

- Honnan tudod, hogy vidéki vagyok ?

- Boros kólát iszol és lelkes vagy."

Márczy Lajos 26 éves, babaarcú fiatalember, aki magát íróembernek tartja, élettapasztalatok szerzése céljából egy budapesti piac hentesüzletének csemegepultja mögé áll. Gyorsan megszokja a 12 órás állást a zsír-és füstölt szagban, az órákig tartó pakolást a hűtőkamrában, a váltópénz utáni rohangálást, a kekeckedő vevőkkel való hadakozást.

Esténként bőséges alkoholizálás alatt/után ő kerül sorra és észrevételezi a vendéglátóipari egységek kínálatát, fiatalabb-idősebb nők idomait, melyek felettébb hasonlítanak a csemegepult sonkáira, szalonnáira...

Vigyázat, cinikus humort tartalmaz !

 

Boris Vian: Blues egy fekete macskáért (könyvajánló)

Besenyei Márk 2017-03-05 22:51:00

Boris Vian történeteiben a második világháború és az ahhoz közeli korszak világa jelenik meg, gyakori a szenvedés, az erotika, az erőszak, az emberi gonoszság, de mindezt meghökkentő humorral, egyedi módon tálalja. Az abszurd is alapvető elem, bár néha csak egy-egy bekezdésnyire bukkan fel. És mindenhol van egy mögöttes üzenet, néha egészen elrejtve, vagy sokkal gyakrabban a történet végén, ami a címet és az egész novellát teljesen más megvilágításba helyezi.

A Blues egy fekete macskáért ilyen, "vianos" történeteket tartalmaz. A tovább mögött külön-külön is bemutatom az egyes írásokat.

Bérczes László:Törőcsik Mari

Csabai Ágnes 2017-02-26 18:13:22

 

Több, mint 400 oldal a Nemzet Színésznőjéről: összes film- és színházi szerepe, díja, kitüntetése, külföldi vendégjátéka, sok fénykép és egy nagy, egész életet átfogó beszélgetés Velemben, a színésznő házában, Bérczes Lászlóval.

Megismerhetjük a családját, gyerekkorát Pélyen, az első iskolai fellépését és aztán egy nagyon sikeres és - Törőcsik Mari szerint is - hihetetlenül szerencsés pályafutás szinte összes stációját.

Őszintén beszél szerelmeiről, férjeiről, aztán a társ, Maár Gyulával közös alkotásaikról, életükről.

A mestereiről, akik a régi (felrobbantott) Nemzeti Színházban óvták, nevelgették, csiszolgatták az akkor már filmszínészként ragyogó, de színpadi színésznőként gyakorlatlan Törőcsik Marit.

És napjainkról is, amikor már csendesebben, betegségekkel küszködve él Velemben.

Nemrégiben történt: a művésznőt meghívták Beregszászra. Többek között egy iskolába is ellátogatott, ahol a gyerekek, amikor meglátták ezt kiabálták: "itt van Jászai Mari!".

A humoráról is közismert színésznő nem sértődött meg!

Szabó T. Anna: Törésteszt

Csabai Ágnes 2017-02-26 17:41:55

 

"Minden nő utálja a férjét, csak van, aki titkolja." - részlet a műből.

Szabó T. Anna költő első novelláskötetével jelentkezett. Olvashattunk már tőle prózai írásokat a Nők Lapja c. hetilapban; most 49 novellát gyűjtött egy kötetbe.

Az írások persze nőkről szólnak, kegyetlen őszinteséggel párkapcsolatokról, magányról, szenvedélyről, lelki sérülésekről. Nem tudtam nem észrevenni a novellákból áradó keserűséget, bánatot. Sajnos eléggé hullámzó a novellák színvonala, de a jobban sikerültekért érdemes a kezünkbe venni ezt a könyvet.

Figyelem, 30 éven aluliaknak nem ajánlom!

Country Homes & Interiors Magazine

KS-Judit 2017-02-21 11:07:56

Újdonság könyvtárunkban….

Country Homes & Interiors Magazine

A  Country Homes  magazin remekül mutatja be a klasszikus és modern  vidéki stílust számtalan és szebbnél szebb színes fotókkal. A lap az Egyesült Királyságban jelenik meg  1986 óta és  minden egyes száma igényesen megszerkesztett. A tartalmas magazin jól egyensúlyoz a romantika, a DIY holmik, a country újabb irányzatai, az érdekes helyi vállalkozásokról szóló interjúk között. Az újság gyönyörű, valódi otthonokba és kertekbe nyújt betekintést. Minden darabja a magazinnak nyugalmat varázsol elénk: pompás képek, szép otthonok, enteriőr inspirációk és vásárlási ötletek, ragyogó receptek. Nem utolsó sorban az angol nyelv gyakorlásához is kiváló, de természetesen az angolul nem értő olvasókat is – reményeink - szerint elvarázsolja majd új szerzeményünk. Nyitvatartási időben a földszinti folyóirat-olvasóban helyeztük el ezt a színvonalas lakberendezési újságot, amely olvasóink részére kölcsönözhető. A kiadvány a februári számtól indul, de már a márciusi példány is fellelhető könyvtárunkban.

Kiss-Simon Judit, könyvtáros

©Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ

Oldaltérkép

mobil változat

Bezárás