GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Könyvajánlók

Istók Anna: Éhes felhő a napot

Balla Éva* 2017-12-12 14:12:59

„Újra és újra megismétlődnek a dolgok.  Ugyanazok a dolgok.

Van ez az elmélet a ciklikus világegyetemről. A tágulás, összeomlás, fejlődés, hanyatlás korszakairól. Ahol a teremtő egyensúly mindig átbillen egy pillanatban. Évmilliárdokról beszélünk, de kit érdekel az idő, ha azt az ember úgysem képes értelmezni?”

 

Vajon el tudjuk csípni azt a pillanatot, amikor a katasztrófák elkezdődtek? Rájövünk, hogy mindennek van valami előzménye…

 

Egy tragédia, szerelem, titkok, családi dráma, mély érzelmek, pikáns ételek, italok, majdnem minden, ami egy jó történethez nélkülözhetetlen (a macskák, azok hiányoznak).

 

Szeretettel ajánlom kolléganőm könyvét, stílusos, izgalmas és nagyon könyvszagú!

Louise O'Neill: Örökké a tiéd

Nagy Bianka 2017-12-03 18:18:28

freida (direkt írtam kicsivel, mert a történet szerint a nők nem érdemlik ki, hogy nagy betűvel kezdődjön a  nevük) egy modern világban él, ahol a nők egyetlen  feladata, hogy a férfiakat és a társadalmat szolgálják. A nőket 3  csoportba sorolják: házasok, ágyasok és szűznővérek. Minden lány  arra vágyik, hogy egyszer egy férfi felesége lehessen. Így van ezzel  freida és egykori legjobb barátnője isabel is. Hogy miért csak egykori  barátnők? Erre egyszerű a válasz. Az utolsó év mindenkit megváltoztat.  Az összes lány azért igyekszik, hogy minnél előkelőbb helyet szerezzen  a ranglistán. De ez mind fokozódik, mikor megérkeznek az örökösök.  freida is megérti, küzdenie kell, ha meg akarja szerezni azt, amire  vágyik, de lehet, ezért fel kell áldoznia mindent, amit eddig  megteremtett magának.

 

 

Isaac Asimov legnagyobb univerzuma újabb történetekkel folytatódik. Befejeződik a Baley-Daneel történetszál, a kötetben helyett kapott harmadik regényben pedig ugrunk egy nagyot előre az időben. Ezáltal befejeződik a robotok kora, és elindul a Birodalom, a galaxist benépesítő emberek Birodalmának a korszaka.

Bővebben a három regényről a kattintás után...

Eve Ainsworth: 7 nap

Nagy Bianka 2017-10-15 18:24:26

Jess egy tipikus áldozat. Kövér, egyáltalán nem népszerű, sokat tanul, emellett elvált szülők gyermeke. Aztán ott van a másik oldal, a zaklató. Ez esetben a népszerű Kez. Nem érdekli, ha másokat eltipor, megbánt, csak azzal foglalkozik, hogy az iskolai ranglétra csúcsára érjen. De egy hét alatt minden megváltozhat. Ugyanis Jess olyan embereket talál, akikre támaszkodhat. És legfőbb támogtója nem más, mint Kez pasija. Vajon milyen lehet a lányok élete? Milyen hatással vannakegymásra? A könyvből minden kiderül...

 

 

Isaac Asimov a sci-fi aranykorának talán legjelentősebb írója. Annak az aranykornak, ami akkor kezdődött el, amikor az Astounding magazin új szerkesztője, John W. Campbell elkezdte megkövetelni a sci-fi szerzőktől, hogy száraz tudományos fejtegetések és kalandos ponyvák helyett igazi történeteket, igazi karaktereket alkossanak, hogy a sci-fi irodalom irodalom legyen.

Asimov első novellái 1939-ben jelentek meg, és mintegy elindították (másokkal együtt) a nagyjából 25 évig tartó aranykort.

A Szukits kiadó sorozata Asimov legfontosabb univerzumát gyűjti össze és rendezi kronológiai sorrendbe. Egységes terminológiával, jegyzetekkel, kronológiával ellátva, tehát igazán igényes darabok ezek a jókora kötetek. Az első könyv a robotnovellákat, valamint két regényt gyűjt össze, melyek nemcsak a sorozat vagy univerzum részeként is kiváló darabok.

Részletesebben kattintás után...

Ilija Trojanow: Világok gyűjtője (könyvajánló)

Besenyei Márk 2017-09-10 18:36:39

Világok gyűjtője. Olyan cím ez, amit egyszerűen nem tudtam nem olvasni. Olyan asszociációkat kelt ez a cím, ami rengeteg lehetőséget tartogat magában, és tulajdonképpen ez a regény bizonyos szempontból fel is ér az ígérethez.

A regény Sir Richard Francis Burton életéről szól, és speciel nincs is alkalmasabb az ő történetének a megírására, mint a bolgár származású német Trojanow, aki Afrikában nőtt föl, és Indiában, valamint a világ más pontjain is élt már. Így olyan életrajzi regény ez, amelyben Burton gondolataiba az író saját lelkivilágán keresztül láthatunk be. Márpedig itt nemcsak a különféle kultúrák, amikben Burton élt vagy megfordult, hanem az a nyugtalan európai lélek is megjelenik, amely bárhol eléldegélne, csak ne otthon kelljen lennie.

Bővebben...

Amerikában és Magyarországon is javában fut a kilencvenes évek elején futott Twin Peaks sorozat huszonöt év után visszatérő harmadik évada. Ahogy az eredeti két évad, az új évad is tévétörténelmet ír éppen, így aki nem veti meg a művészi megvalósítást és a több szinten is "dekódolós" történetet, annak még nem késő bekapcsolódnia a sorozatba. Ehhez nyújt segítséget ez a könyv, mely egyrészt a második és harmadik évad közötti történésekre tartalmaz utalásokat, másrészt Twin Peaks városának és lakóinak történetét meséli el, melynek ismerete egyre inkább nélkülözhetetlenné válik a sorozat mélyebb megértéséhez, ahogy haladunk előre a történetben.

De nézzük, hogy miről is szól pontosan ez a könyv...

©Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ

Oldaltérkép

mobil változat

Bezárás