GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Könyvajánlók

Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában

Csabai Ágnes 2017-04-05 14:02:54

 

A konyhatündérré válás nulladik lépéseként ajánlom ezt a könyvet a Teljesen Kezdő Háziasszonyoknak.

A feltétlenül fontos és nélkülözhetetlen edények listájától kezdve a mit csináljunk a húsvéti sonka maradékával problematikáján át "tényleg van itt minden, mint a búcsúban"-idézet a szerzőtől.

Leginkább lapozgatásra való ez a szép, színes kiadvány. Biztosan találunk benne valami olcsó, könnyen megvalósítható ötletet. (Talán a főtt kukorica receptje kissé túlzásnak tűnik még a Teljesen Kezdő Háziasszonyoknak is.) A lekvárfőzésre való biztatást viszont magam is pártolom.

Liebe geht durch den Magen - mondja a német, tehát elő a fakanállal!

Dan Simmons: Ílion (könyvajánló)

Besenyei Márk 2017-03-27 20:59:02

Dan Simmons a Hyperionnal olyan regényt alkotott, mely egyszerre felel meg a szépirodalom és a sci-fi követelményeinek, és ezzel egyfajta vízválasztó lett a modern sci-fi megítélésében. Aki a Hyperiont teljes mélységében átlátja és átérzi, onnantól kezdve minden újabb sci-fi könyvet ehhez fog mérni. Simmons írói nagyságát jelzi, hogy a Hyperion-énekek további részeiben is fenn tudta tartani az első könyv színvonalát.

Azt hiszem, az Iliumnak – amely egy új, de irodalmi igényében a Hyperionhoz hasonló duológia – legalább egy kicsit mindenki úgy kezd neki, hogy vajon eléri-e majd a Hyperion szintjét. És ahogy az lenni szokott, végül rájövünk, hogy egy jó író nem ugyanazt próbálja meg még jobban megírni, hanem mást ír. Hogy mennyire mást, az alább kiderül.

Cecelia Ahern:Ahol a szivárvány véget ér

Csabai Ágnes 2017-03-17 12:40:11

 

"Nincs időm megölni magam, az idegösszeroppanásom teljesen lefoglal."- részlet a regényből.

A dublini Rosie már hat évesen beleszeret Alexbe, amely érzelem évtizedeken át sem hűl ki.

A könyv formája levélregény, azaz leveleken, emaileken, meghívókon, újságcikkeken keresztül ismerhetjük meg a szereplőket és követhetjük nyomon életüket, a fénypontokat és a mélypontokat egyaránt.

Humorosak és nagyon szerethetők a regény alakjai,egy stresszes, rémes munkanap után felüdítő olvasni róluk, "beleesni" a történetükbe.

 

"Talán az élet maga is a betegség tünete, mindhalálig tartó szeminárium az elbúcsúzás művészetéről." - részlet a könyvből.

Magyarországon rendkívűl népszerűek a skandináv krimik. Vajon ennek a novelláskötetnek is ekkora sikere lesz? Remélem, hogy igen.

Az írások témája, azok megformálása jellegzetesen északi. Az előbb említett krimikből valamennyire megismerhettük a skandináv hagyományokat, viszonyokat, ezért könnyebben megérthetjük a novellák hőseinek magányosságát, elidegenedését, a családi kapcsolatok kiüresedését.

Dicséret illeti a fiatal fordítókat, igényes munkájuk nagyban hozzájárul a novelláskötet sikeréhez.

Bálint György: Minden héten szüret

Csabai Ágnes 2017-03-17 12:18:27

Gyuri bácsit mindenki ismeri. Sok-sok évtizednyi agrártapasztalatait televízióban, újságcikkekben, kertészeti szakkönyvekben élvezetes stílusban osztja meg az érdeklődőkkel.

A Minden héten szüret c. könyve sikerességét mi sem igazolja jobban, mint az a tény, hogy immár a 4. kiadást olvashatjuk. 52 növény - tényleg minden hétre jut egy- portréja rajzolódik ki "bálintgazdásan", azaz nem csak a termesztésre koncentrálva, hanem kulturtörténeti érdekességekkel fűszerezve.

És az elnyílt orgonát igenis le kell metszeni, hogy bővebb legyen a következő évi virágzás - adott igazat nekem a könyv! Hallod ezt, férjuram?

Gerlóczy Márton: A csemegepultos naplója

Csabai Ágnes 2017-03-12 17:21:43

 

 

Részlet a regényből:

"-Melyik városban nőttél fel ?

- Honnan tudod, hogy vidéki vagyok ?

- Boros kólát iszol és lelkes vagy."

Márczy Lajos 26 éves, babaarcú fiatalember, aki magát íróembernek tartja, élettapasztalatok szerzése céljából egy budapesti piac hentesüzletének csemegepultja mögé áll. Gyorsan megszokja a 12 órás állást a zsír-és füstölt szagban, az órákig tartó pakolást a hűtőkamrában, a váltópénz utáni rohangálást, a kekeckedő vevőkkel való hadakozást.

Esténként bőséges alkoholizálás alatt/után ő kerül sorra és észrevételezi a vendéglátóipari egységek kínálatát, fiatalabb-idősebb nők idomait, melyek felettébb hasonlítanak a csemegepult sonkáira, szalonnáira...

Vigyázat, cinikus humort tartalmaz !

 

Boris Vian: Blues egy fekete macskáért (könyvajánló)

Besenyei Márk 2017-03-05 22:51:00

Boris Vian történeteiben a második világháború és az ahhoz közeli korszak világa jelenik meg, gyakori a szenvedés, az erotika, az erőszak, az emberi gonoszság, de mindezt meghökkentő humorral, egyedi módon tálalja. Az abszurd is alapvető elem, bár néha csak egy-egy bekezdésnyire bukkan fel. És mindenhol van egy mögöttes üzenet, néha egészen elrejtve, vagy sokkal gyakrabban a történet végén, ami a címet és az egész novellát teljesen más megvilágításba helyezi.

A Blues egy fekete macskáért ilyen, "vianos" történeteket tartalmaz. A tovább mögött külön-külön is bemutatom az egyes írásokat.

Bérczes László:Törőcsik Mari

Csabai Ágnes 2017-02-26 18:13:22

 

Több, mint 400 oldal a Nemzet Színésznőjéről: összes film- és színházi szerepe, díja, kitüntetése, külföldi vendégjátéka, sok fénykép és egy nagy, egész életet átfogó beszélgetés Velemben, a színésznő házában, Bérczes Lászlóval.

Megismerhetjük a családját, gyerekkorát Pélyen, az első iskolai fellépését és aztán egy nagyon sikeres és - Törőcsik Mari szerint is - hihetetlenül szerencsés pályafutás szinte összes stációját.

Őszintén beszél szerelmeiről, férjeiről, aztán a társ, Maár Gyulával közös alkotásaikról, életükről.

A mestereiről, akik a régi (felrobbantott) Nemzeti Színházban óvták, nevelgették, csiszolgatták az akkor már filmszínészként ragyogó, de színpadi színésznőként gyakorlatlan Törőcsik Marit.

És napjainkról is, amikor már csendesebben, betegségekkel küszködve él Velemben.

Nemrégiben történt: a művésznőt meghívták Beregszászra. Többek között egy iskolába is ellátogatott, ahol a gyerekek, amikor meglátták ezt kiabálták: "itt van Jászai Mari!".

A humoráról is közismert színésznő nem sértődött meg!

Szabó T. Anna: Törésteszt

Csabai Ágnes 2017-02-26 17:41:55

 

"Minden nő utálja a férjét, csak van, aki titkolja." - részlet a műből.

Szabó T. Anna költő első novelláskötetével jelentkezett. Olvashattunk már tőle prózai írásokat a Nők Lapja c. hetilapban; most 49 novellát gyűjtött egy kötetbe.

Az írások persze nőkről szólnak, kegyetlen őszinteséggel párkapcsolatokról, magányról, szenvedélyről, lelki sérülésekről. Nem tudtam nem észrevenni a novellákból áradó keserűséget, bánatot. Sajnos eléggé hullámzó a novellák színvonala, de a jobban sikerültekért érdemes a kezünkbe venni ezt a könyvet.

Figyelem, 30 éven aluliaknak nem ajánlom!

Country Homes & Interiors Magazine

KS-Judit 2017-02-21 11:07:56

Újdonság könyvtárunkban….

Country Homes & Interiors Magazine

A  Country Homes  magazin remekül mutatja be a klasszikus és modern  vidéki stílust számtalan és szebbnél szebb színes fotókkal. A lap az Egyesült Királyságban jelenik meg  1986 óta és  minden egyes száma igényesen megszerkesztett. A tartalmas magazin jól egyensúlyoz a romantika, a DIY holmik, a country újabb irányzatai, az érdekes helyi vállalkozásokról szóló interjúk között. Az újság gyönyörű, valódi otthonokba és kertekbe nyújt betekintést. Minden darabja a magazinnak nyugalmat varázsol elénk: pompás képek, szép otthonok, enteriőr inspirációk és vásárlási ötletek, ragyogó receptek. Nem utolsó sorban az angol nyelv gyakorlásához is kiváló, de természetesen az angolul nem értő olvasókat is – reményeink - szerint elvarázsolja majd új szerzeményünk. Nyitvatartási időben a földszinti folyóirat-olvasóban helyeztük el ezt a színvonalas lakberendezési újságot, amely olvasóink részére kölcsönözhető. A kiadvány a februári számtól indul, de már a márciusi példány is fellelhető könyvtárunkban.

Kiss-Simon Judit, könyvtáros

Szabó Magda:Disznótor

Csabai Ágnes 2017-02-17 13:19:46

 

"A gyerekek hamar megértik, ha valami baj van, és minden érzés között leghamarabb iszonyodni tanulnak meg, csak sose lehet kiszámítani mitől." - részlet a regényből.

Kegyetlenül "mélyvíz" írás, amelyben az olvasó csak tempóz és kapkodja a levegőt.

Rideg és nyomasztó történet, illik hozzá a téli táj. Szinte minden Szabó Magda írás a csendes, családi drámából görög sorstragédiát komponál; ez fokozottan igaz a Disznótorra. A másik fő "szabómagdás" stílusjegy a szereplők belső monológjai, amelyek ebben az írásban kegyetlenül "levetkőztetik" a szereplőket.

A Disznótor a szókimondás és az őszinteség regénye.

Georg Klein:Gyermekkorunk regénye

Csabai Ágnes 2017-02-17 11:56:44

 

"Megküzdős" olvasmány, de megéri a befektetett energiát!

A cselekmény a '60-as évek Németországában, annak is a nyugati felén játszódik.

Még közel van a háború emléke, az amerikaiak is jelen vannak, de épülnek a lakótelepek, munkahelyek létesülnek, azaz viszonylagos stabilitás érződik.

Az egyik új lakótelep gyerekeinek nyári élményeit élhetjük át, meglehetősen intenzíven, ugyanis az író egy egészen különleges "kevert" stílust alkalmazott, azaz a realizmus keveredik a misztikummal, egy csipetnyi horror is került bele....a végeredmény olyan jól sikerült, hogy sokáig emlékezetes marad az olvasó számára.

Georg Klein a kortárs német próza egyik kiemelkedő alakja. Ez a regénye 2010-ben elnyerte a Lipcsei Könyvvásár Díját. A német kritika főként újszerű stílusáért, egy új német irodalmi nyelv megteremtéséért dicséri.

 

 

Dan Lungu:Tyúkok a mennyben

Csabai Ágnes 2017-02-13 18:15:47

 

Dan Lungu, a mai román irodalom egyik legismertebb elbeszélőjének írása egy kis moldvai közösség, az Akácos utca lakóinak életét mutatja be humoros történetek formájában.

A román rendszerváltáskor játszódó történetekben újra és újra feltűnik Ceausescu alakja, mintha a szereplők maguk sem akarnák elhinni, hogy a Nagy Főnök már nem él. A Gyűrött Traktor nevű kocsmában gyülekeznek az újdonsült munkanélküliek, kényszernyugdíjasok, azaz a rendszerváltás első vesztesei, akik hol nosztalgiáznak, hol különc és bizarr, leginkább megvalósíthatatlan terveiket szövögetik az általuk elfogyasztott sör arányában.

Bohumil Hrabal-rajongóknak feltétlenül ajánlom ezt a regényt, nekik aztán különösen ismerősek lesznek a Gyűrött Traktor figurái!

Jessie Burton: A babaház úrnője

Csabai Ágnes 2017-02-13 19:04:10

 

"Az asszonyok nem kovácsolnak semmit sem, nemhogy a sorsukat. Mindannyiunk sorsa  Isten kezében van, az asszonyoké pedig különösen. Azután, hogy férjeik átszűrték őket ujjaik között, majd kifacsarta őket a szülés." - részlet a regényből.

Jessie Burton, 1982-ben született amerikai elsőkönyves írónő regénye egy fényképpel kezdődik. A képen az amszterdami Rijksmuseumban kiállított babaházat látjuk, amelyről tudható, hogy Petronella Oortman tulajdona volt 1686-ban.

A regény főszereplője a 18 éves Petronella, aki vidékről megy férjhez Amszterdamba egy gazdag kereskedőhöz. Az ifjú asszony férjétől különös nászajándékot kap, ezt a babaházat. Ahogy telnek a hetek, hónapok, kiderül, hogy mást - figyelmet, szeretetet, időt, szerelmet - nem várhat a ház urától.

A regény erénye az erős atmoszférája.

A világon 31 nyelvre fordították le a Jessie Burton regényét.

Csingiz Ajtmatov: A versenyló halála (könyvajánló)

Besenyei Márk 2017-02-12 21:18:12

 

Sokan talán előítéletekkel állhatnak Ajtmatov műveihez - mint sok olyan könyvhöz, ami a Szovjetunióban íródott -, pedig nincsen itt poros szöveg, vagy erőltetett pártideológia, vannak viszont csodálatos természeti képek, és az örökkön küzdő ember, és örök társa, az állat.

Az elején úgy éreztem, hogy ez a könyv egyáltalán nem nekem való. Aztán egyre inkább érdekelni kezdett, egyre inkább rámült a hangulata, és a korabeli kirgiz kolhozvilág része lettem – aztán egyszer csak azon kaptam magam, hogy fél nap alatt ki is olvastam.

A címre kattintva kicsit részletesebben is elmondom, hogy miért remekmű A versenyló halála.

Denis Guedj:A papagájtétel

Csabai Ágnes 2017-02-05 19:49:11

 

Ezt a könyvet azoknak ajánlom, akik a matematikát sivár, érthetetlen, unalmas tudománynak tartják és azonnal menekülőre fogják, ha bármiféle kapcsolatba kerülnek vele.

A történet röviden: egy 84 éves párizsi kerekesszékes könyvesbolt tulajdonos 50 év után hozzájut régi barátja könyvgyűjteményéhez, amely kizárólag matematikával foglalkozó művekből áll és amely gyűjtemény páratlan az egész világon. Rouge úr alkalmazottjával és annak három gyerekével él a bolt feletti lakásban. A legkisebb fiú Max gyengén halló. Egy nap a bolhapiacon megment egy papagájt bántalmazóitól és haza viszi. A bántalmazók maffiózók, akiknek életbevágóan fontos megtalálni a papagájt...

Hogyan jön össze a bőbeszédű papagáj Thalész-tételével? Hogyan jutunk el a Pitagorasz-tételtől a Goldbach-sejtésig? Kiderül a könyvből, csak tessék elolvasni!

1+2+3+.....+n = (n x (n +1)) / 2

És tényleg....! :-)

 

Charles Bukowski:Ponyva

Csabai Ágnes 2017-02-05 19:13:33

 

Charles Bukowski (1920-1994) az amerikai irodalom kultikus figurája, "a vén kujon" utolsó műve a Ponyva, amelyet halála után adtak ki. A műfaja noir krimi, illetve annak paródiája.

A noir krimik minden "kelléke" felvonul a múben: alkoholista, kiégett magánnyomozó, aki nagy kocsmafilozófus, a végzet asszonya, aki nemes egyszerűséggel Lady Halál névre hallgat, bukmékerek, kisebb és nagyobb gazemberek, a napfényes Los Angeles árnyékosabb világából.

Magánnyomozó főhősünk egyszerre három megbízást is kap, egyikkel sem boldogul, a szálakat viszont mesterien összekuszálja. A könyv igazi erőssége a párbeszédek, némi chandleri áthallásokkal.

Az egyre abszurdabbá váló történet olykor az olvasókra bízza annak eldöntését, hogy a történés valódi-e, avagy a magánnyomozó delíriumos látomása. Mindezek sok-sok cinikus humorral!

Charles Bukowski mondta:"Ha az embernek beszélő mája lenne, bezárnának a detoxikálók."

Matuscsák Tamás: Rejtő Jenő elveszett naplója

Csabai Ágnes 2017-01-29 20:05:37

 

Rejtő Jenőről máig nem készült átfogó, részletes és leginkább hiteles életrajz, ugyanis az író élete tele van rejtélyekkel, mítoszokkal, féligazságokkal, amiket sokszor maga Rejtő Jenő terjesztett saját magáról. Ebben a kuszaságban próbál rendet teremteni Matuscsák Tamás, arra vállalkozva, hogy bemutassa nem csak az írót, hanem az embert is, mindezt úgy, hogy felveszi Rejtő senkivel sem összetéveszthető stílusát.

Korabeli dokumentumok, magánlevelek, kortársak beszámolói alapján kirajzolódik Rejtő Jenő tudományos érdeklődése (Edison és Tesla találmányai) kártyajáték- és futballmániája, alkohol-, kávé- és drogfüggése, tönkrement házasságai, lelki bajai.

Bejárta Európát, színész volt Berlinben, parkettáncos Prágában, de házalt kézimunkákkal, ha úgy adódott, sőt cementgyári munkát is elvállalt, vagy lócsutakolást. Mindezen élettapasztalait Rejtő Jenő beépítette műveibe.

Arra nincs bizonyíték, hogy belépett volna az Idegen Légióba.

Munkaszolgálat közben bekövetkezett halálán való szomorkodás helyett inkább álljon itt egy Rejtő-idézet:

"Nagy Főnök mesélte, hogy amikor Ferencjóskának elmondták, hogy osztrák-magyar meccs lesz a hétvégén, az öreg császár megkérdezte:
– Jó-jó, és kivel játszunk?"

 

 

 

 

 

Meryl Streep háromszoros Oscar-díjas és kilencszeres Golden Globe-díjas, a világ egyik legjobb és legismertebb színésznőjéről készült ez az életrajzi könyv.

Megismerhetjük belőle gyerekéveit, "pompom-lány korszakát", családját. Középosztálybeli, anyagi gondoktól mentes, amolyan idilli, kertvárosi, "semmi különös" családi élet rajzolódik ki az olvasó előtt. Annál küzdelmesebben teltek egyetemi évei a Yale-en, ahol dráma szakot végzett 1975-ben. Tanárai felismerték tehetségét, mégsem biztatták őt különösebben, inkább  színpadi szerepek megformálása felé terelgették. John Cazale (ő volt a Keresztapában Frédo) volt a nagy szerelme, aki rákban 1978-ban meghalt. Együtt forgatták a Szarvasvadászt, amelynek bemutatóját Cazale már nem érhette meg. A gyász időszakában kezdte el forgatni a Kramer kontra Kramer c. filmet, ahol a másik főszereplő, Dustin Hoffman nagyon "nehéz eset" partnernek bizonyult - derül ki a könyvből.

A könyv Meryl Strep házasságkötésével és az első Oscar-díjának megnyerésével végződik.

Várjuk a folytatást!

 

Bernhard Schlink: A felolvasó (könyvajánló)

Besenyei Márk 2017-01-29 19:39:01

 

 

 

A holokauszt témáját nemcsak a világnak, hanem maguknak a németeknek is fel kellett, fel kell dolgozniuk. Schlink műve egyszerre direkt és szimbolikus, igazán zseniális alkotás.

A Kate Winslet főszereplésével készült film alapjául szolgáló könyv természetesen - mi, olvasók, jól tudjuk ezt - jobb, mint a film, bár a film sem volt rossz. Aki esetleg nem látta, vagy nem olvasta, annak íme egy kis ízelítő...

Kötter Tamás:Rablóhalak

Csabai Ágnes 2017-01-23 13:09:24

 

"Soha ne felejtsd el, valójában annyi idős vagy, ahány éves a barátnőd." - idézet a könyvből.

Az ún. felső tízezer életébe bekukucskálhatunk egy picit, legalábbis 14 novella erejéig.

A novellák szereplői nagyon sok pénzt kereresnek nagyon kevés munkával, és nagyon unják az egészet. Ők a "nagyon" emberek, azaz minden tulajdonságuk elé odabiggyeszthető a nagyon ...

Szürkék, jellegtelenek, kiégettek. Műveltségük a valóságsók szereplőinek, a popkultúra aktuális idoljainak ismeretére korlátozódik.Státusz szimbólumok megszerzése tölti ki napjaikat.

Kötter Tamás egy menő budapesti ügyvédi iroda vezetője. Feltételezem, hogy novelláinak szereplői ismerősi köréből kerültek ki.

"Jobb gazdagnak lenni, mint szegénynek, jobb fiatalnak lenni, mint öregnek."- vallják Cher nézetét a Rablóhalak szereplői

 

Kartali Zsuzsa saját fiáról, Zsomborról írta ezt a könyvet.

Született egy kisfiú, akiről már egy éves korára kiderült, hogy egy kicsit "furcsa", rugalmatlan, nem igazán szereti az ölelgetést. A beszédfejlődése viszont megnyugtató módon alakult, sőt kifejezetten választékosan tudta magát kifejezni, ami nem jellemző az autistákra. Aztán óvodás korára megszületett a diagnózis, bizony mégis autista Zsombor.

A könyv a család mindennapjaiba enged bepillantást, kíméletlen őszinteséggel. Hogyan alakul a családtagok élete? Az anyuka karrierjével mi lesz? Apuka hogyan tudja elfogadni autista gyermekét? A nagyszülők milyen módon tudják segíteni egyetlen unokájuk életét? Hogyan tudnak az anyagi nehézségekkel megküzdeni? Hogyan tudnak közlekedni a különböző fejlesztési foglalkozásokra? A szülők kapcsolata kibír-e egy ekkora megpróbáltatást?

A hasonló témájú amerikai történetek után szinte arcul csapja az olvasót a mai magyar valóság!

Teszi ezt mindenféle hatásvadászság nélkül!

Anna Quindlen:Morzsás csendélet

Csabai Ágnes 2017-01-15 17:20:35

 

 

 

Sötét, borzongató skandináv krimi olvasása után valami könnyebb olvasmányra vágyva választottam ezt a könyvet és jól tettem.

Kellemes, felüdítő regény a Morzsás csendélet, de nem giccses. Főszereplője egy hatvan éves fotóművésznő, aki válása után nem tudja fenntartani new yorki lakását ezért házat bérel egy isten háta mögötti helyen, erdőszélen. Először minden nagyon idegen neki, a New Yorkban megszokott komfort teljes hiánya, a kisváros lakóinak bizalmaskodóra sikeredett kiváncsisága iránta, stb. Aztán persze minden jóra fordul, sőt a helyi tetőfedő személyében még a szerelem is utoléri főhősnőnket.

A regény elolvasása után megnyugodhatunk, hogy hatvan évesen is lehet újrakezdeni életünket, valamint némi kárörömmel vehetjük  tudomásul, hogy egy amerikai fotóművésznek is vannak anyagi gondjai....

Mindig van újabb esély!

Erik Axl Sund:Bomlás

Csabai Ágnes 2017-01-15 16:57:57

 

 

Amikor azt a mondatot olvastam a könyv címlapján, hogy "Jobb, mint Stieg Larsson", először barokkos túlzásnak gondoltam a hangzatos reklámot, aztán nekifogtam az olvasásnak, feláldozva az éjszakai alvást, mert nem tudtam letenni a Bomlást.

Nagyon jól megírt, kíválóan felépített, hihetetlenül sötét, néhány helyen hatásvadász ez a svéd krimi. A történetet a szerzőpáros ( Erik Axl Sund álnév valójában Jerker Eriksson és Hakan Axlander Sundquist írópárost takarja ) darabokra tördelte és a szilánkokat az olvasónak kell összeállítani. Erőszak, gyerekbántalmazás, pszichikai és fizikai terror, az emberi lélek legmélyebb bugyraiba enged bepillantani. A szereplők többsége nő, az áldozatok is ők...

A kissé hatásvadászra sikerült vég még két kötetre való folytatást ígér - a szerzőpáros szerint.

Szerintem nem jobb, mint Stieg Larsson, inkább sötétebb.

Herta Müller: Szívjószág (könyvajánló)

Besenyei Márk 2017-01-15 21:04:43

 

Herta Müller 2009-ben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat, a diktatúrák, pontosabban a romániai diktatúra ábrázolásáért. Müller 1953-ban született Romániában, sváb felmenőktől. Szülei éppúgy részei vagy épp elszenvedői voltak a náci és a szovjet diktatúráknak, mint ahogy maga az írónő, aki egyetemi évei alatt egy ellenzéki csoport tagjaként tevékenykedett. Ezután folyamatosan a titkosrendőrség zaklatásainak volt kitéve, amitől még Németországba való emigrálása után sem tudott szabadulni. Ennek a kálváriának a története a Szívjószág, mely egyszerre önéletrajzi és fiktív, de olyan irodalmisággal íródott, mely megérdemelten emeli a legnagyobb művek közé.

Bővebben a kattintás után...

Hans Rath: Kell egy pszichológus, mondta Isten

Csabai Ágnes 2017-01-06 13:40:53

 

 

Dr. Jakob Jakobi pszichoterapeuta élete romokban hever:elvált, volt felesége bosszút áll minden a házasságuk alatt elkövetett tettéért, betegei sorban elhagyják, pénze elfogy és egyre többet iszik. Egy ilyen alkoholgőzös éjszakán találkozik Abel Baumann-nal, egy nyugdíjhoz közeledő kétbalkezes és kétballábas cirkuszi bohóccal, aki azt állítja magáról, hogy ő Isten, akinek nagy szüksége volna pszichológiai kezelésre, mert mindent összekutyult, elrontott és ettől lett olyan őrült, zavaros és furcsa a világ. Így hát elindulnak a Nagy Utazásra, ahol olyan megmagyarázhatatlan dolgok történnek velük, hogy dr. Jakobi nem tudja eldönteni, hogy egy nagyon ügyes illúzionistával hozta-e össze a sors, vagy talán Baumann mégis igazat állít?!?

A könyv rendkívül humoros - az abszurdabb fajtából - ugyanakkor teljesen kiszámíthatatlan merre kanyarodik a történet, ami nem baj, az olvasó is "sodródik az árral", azaz a két főszereplővel.

Két este kiolvasható, szórakoztató könyvet nagyon ajánlom azoknak, akik szeretik ha a humor egyben tükör is, amiben látjuk magunkat, illetve azt, hogy milyenek lehetnénk.

 

A Zsolnay-kód

Petrák László 2017-01-02 15:15:21

A pécsi Zsolnay család titka csaknem százötven éve foglalkoztatja a közvéleményt, nem véletlenül. A Zsolnay azon kevés, 19. századi vidéki polgári családok egyike, amelyek ma is közismertek Magyarországon. Kivételes személyiségek sora alkotta a családot, így tudtak dacolni azzal a számtalan kihívással, amelyet a 19. és 20. századi történelem tartogatott számukra.

Tolvaly Ferenc történelmi dokumentumokon alapuló, lenyűgöző regénye a titok nyomába ered: mivel magyarázható a Zsolnayak sikere, hogyan tudtak világszínvonalú értéket létrehozni úgy, hogy a szükséges feltételek közel sem voltak adottak? A titok megfejtése a családtagok személyiségében rejlik, e személyiségeket pedig a könyvben a gyáralapító lánya, Mattyasovszkyné Zsolnay Teréz személyes hangú, részben fiktív naplóin keresztül ismerhetjük meg. A regény így egyszerre család- és gyártörténet, továbbá belső utazás, Teréz belső lélekútjának magával ragadó története.

Sofi Oksanen:Norma

Csabai Ágnes 2016-12-30 10:15:58

 

Sofi Oksanen finn-észt írónő magyarul megjelent regényei közül nagy sikert aratott a Tisztogatás és a Sztálin tehene. A 2014-es Könyvfesztivál díszvendégeként megtapasztalhatta a magyar olvasók figyelmét és szeretetét: rekord hosszúságú sor állt asztalánál dedikálásra várva.

Sofi Oksanennek jellegzetesen dallamos és mégis nagyon kemény a prózája, ami új regényére is igaz. Az olvasó meglepetésére megjelenik valami új elem a stílusában, a mágikus realizmus. A főszereplő Norma Rossnak szédületes tempóban nő a haja (naponta akár egy métert) valamint különleges tulajdonsággal is bír (veszély estén begöndörödik, égnek áll, stb) Normának igen nagy szüksége van mindezen képességekre, mert egy szürrealista világ veszi körül, hajcsempészek, béranyák törvényeket megkerülő közvetítése, bűnözők és testőreik akciói, stb. Norma ki akarja deríteni miért lett öngyilkos az édesanyja,  egyáltalán önszántából ugrott-e a metrószerelvény alá. A főhősnő meglehetősen elárvultan és gyámoltalanul létezik és nyomoz ebben a világban és mégis a a regény végére egyfajta szuperhősnővé magasztosul.

 

Dr.Józsa László: Szex a középkori Magyarországon

Csabai Ágnes 2016-12-30 13:24:33

 

 

Tudja-e Ön, hogy a koraközépkori Magyarország valamely erdejében sétálgatva amint egy pajzsot lát fatörzsnek támasztva, illik gyorsan és halkan elsurranni a környékről, mert a közeli bokrok sűrűjében éppen pásztoróra tartatik? (A pajzs tulajdonképpen figyelmeztető táblaként funkcionált.)

Tudja-e Ön, hogy az ország első bordélyháza a mai Gellért-hegy oldalában a csillagos ég alatt működött?

Tudja-e Ön, hogy hány éves korban házasodtak eleink?

Tudja-e Ön, hogy a XIII. századra az ország felnőtt lakosságának 15-20%-a szenvedett valamilyen nemi betegségtől?

Tudja-e Ön, hogy az első prostiuáltak az országunkon keresztül vonuló keresztes hadakkal érkeztek hozzánk?

Dr. Józsa László könyvében még sok érdekes tényt - korabeli feljegyzést a krónikákból, királyaink törvényeiből - olvashat a témával kapcsolatban.

Ámosz Oz: Tel-ilani történetek (könyvajánló)

Besenyei Márk 2017-01-01 20:15:08

Tel-Ilan, egy izraeli falu mindennapjait ismerhetjük meg ebből a nyolc történetből, amelyből hét jelenkorunkban játszódik, és tulajdonképpen átlagemberek átlag problémáiról szól. Oz írói módszerében nem ritka, hogy egy-egy történet a kellős közepén, vagy akár az „izgi rész” előtt maradjon abba, aztán mindenki értse, ahogy akarja. Talán mert nem ez a lényeg, hanem az, ami a felszín alatt van. Bevallom őszintén, hogy bár könnyen olvasható, már-már érdekes történetekről van szó, én nem igazán tudtam felfedezni benne a felszín alatti mondanivalót. Ha mégis van benne (biztos van…), akkor viszont kilóg a lóláb, amikor a szereplők hirtelen elkezdenek masszívan politizálni, de akkor viszont olyan szinten, hogy ha nem járatod valamelyik izraeli napilapot, akkor csak vakarod a fejed, hogy most miről is beszélnek.

A nyolcadik írás erősen elüt a többitől, de ha ezt is „tel-ilani történetnek” veszem, akkor érdekes megvilágításba helyezi az egész kötetet, hiszen egy rendkívül negatív hangvételű kép ez egy belterjes, sötétségbe temetkező településről, amin senki sem tud – vagy inkább nem akar – segíteni. Ha ez a falu múltja, vagy a falu jövője, vagy éppenséggel ez egy teljesen más falu, az mind jelenthet valamit Tel-Ilan szempontjából – talán még lelkesednék is ezért a megoldásért, ha a korábbi hét történet nem hagyott volna bizonytalanságban. Vagy ez volt a cél?

Mary Soames : A Churchill lány története

Balla Éva* 2016-12-20 09:53:09

Mary Churchill 2012-ben ünnepelte 90. születésnapját. Winston és Clementine Churchill legkisebb, még élő gyermeke csak a közelmúltban, 2011-ben jelentette meg emlékiratát, bár édesanyjáról írt már egy nagy sikerű könyvet (Clementine Churchill) és szerkesztett egy kiváló kötetet is a szülei között lezajlott több évtizedes levelezésből (Speaking for Themselves – Önmagukért beszélnek).
Ez a könyv Mary születésétől a második világháború végéig és Mary férjhezmeneteléig mutatja be Mary és a Churchill család életét, és nagyrészt a fiatal leány naplóján alapul. Mary az ötödik gyermek volt, sok év választotta el idősebb testvéreitől. A negyedik gyermek, egy kislány, pici korában meghalt. A szülők nem terveztek több gyermeket, de 1922-ben megszületett a „vigasztalás gyermeke”, a kis Mary. Őt másképp nevelték, mint idősebb testvéreit, nem adták intézetbe, és egy kiváló távoli rokon volt a nevelőnője, hiszen édesanyjának mindig és mindenekfelett a férje volt a legfontosabb, és ezt mindenki tudta is a családban.
Mary a családi házban, Chartwellben nőtt fel, békés, idilli körülmények között, ott voltak a kedvenc állatai, élvezte a testvérei és a szülei szeretetét. Érdekes vendégeket is fogadtak Chartwellben, Charlie Chaplintől Arábiai Lawrence-ig, vagy Noel Coward népszerű színpadi szerzőig.

Kim Stanley Robinson: 2312 (könyvajánló)

Besenyei Márk 2016-12-11 19:17:45

 

Kim Stanley Robinson azon sci-fi írók közé tartozik, akik aprólékosan, tudományos pontossággal alkotják meg műveiket. A "hard sci-fi" irányvonalban nem fogunk látványos űrcsatákat, teleportáló embereket, sőt, gyakran idegen lényeket sem látni, ellenben minden elképzelése mögött kidolgozott tudományos háttér van. A 2312, mely 2012-es megjelenésekor megnyerte a Nebula-díjat, és számos más jelölést is kapott, Robinson munkásságának egyfajta csúcspontja, és egyben óda a naprendszerhez, az univerzum csodáihoz is.

De hogyan is képzeli el Robinson 300 év múlva a naprendszert?

W.Barna Erika: A kézírás teremtő hatalma

Csabai Ágnes 2016-12-11 21:54:42

W.Barna Erika kézíráskutató, grafoterapeuta, grafológusszakértő ebben a könyvben összegzi az elmúlt évtizedek kutatási eredményeit a kézírás történetéről, pszichológiai hátteréről nem csak grafológusoknak.

A könyv első feléből sok érdekességet megtudhatunk, pld. a színes tintákról álmodó Kosztolányi Dezsőnek milyen színű volt a kedvenc tolla, milyen speciális golyóstollal írnak a súlytalanság állapotában az űrhajósok, Jókai Anna miért írja kézzel regényeit, stb..

A könyv második részében hírességek vallanak a kézíráshoz való viszonyukról: többek között Papp Lajos szívsebész, Hegedűs Endre zongoraművész, Grandpierre Attila csillagász-zenész gondolatait olvashatjuk.

W.Barna Erika kéri az olvasóit, hogy minél többször írjanak kézzel, ha mást nem is, legalább a karácsonyi üdvözlőlapokat és a szerelmes leveleket!

David Grossman:Egy ló besétál a bárba

Csabai Ágnes 2016-12-07 11:02:21

 

 

Egyetlen este valahol egy izraeli kisvárosban, ahol a főszereplő Dovalé a stand-up műfajában áll ki a színpadra. A szokásos szóviccek és vidám történetek kacskaringóiba egyre többször és egyre hosszabban beleakadnak életének tragikus fordulatai, amin a jóérzésű néző/olvasó már nem tud nevetni. Érzi a közönség is, hogy nem egészen erre számított; az este folyamán egyre többen hagyják ott az előadást. Maroknyian maradnak, köztük van Dovalé gyerekkori barátja, a nyugalmazott bíró, akinek lelkiismeretfurdalása van iskolatársa  régesrégi elárulása miatt.

Az utolsó lapokon kiderülő fordulat megrázó, óhatatlanul a Thomas Mann: Mario és a varázsló jut az olvasó eszébe.

A könyv elolvasa után arra gondoltam, hogy Robin Williams milyen jól el tudta volna játszani Dovalé szerepét!

Szabó Magda:Az ajtó

Csabai Ágnes 2016-12-07 10:17:40

"Közömbös emberekkel nem kellemetlen a találkozás, csak unalmas"-nyilatkozta Szabó Magda.

Az ajtó c. regény hősei semmiképpen nem közömbösek vagy unalmasak. A főszereplő Szeredás Emerenc, akit a valóságban Szőke Júliának hívtak, az írónő házvezetőnője volt húsz éven át.

Emerenc mogorva, de nem megkeseredett asszony, aki a saját törvényei szerint él rengeteg macskájával, sohasem panaszkodik és segítséget végképp nem hajlandó elfogadni. Az írónőt megszereti, hagy neki egy kis rést lelke ajtaján, ahová bekukucskálhatunk és érzékelhetjük a vele történt múltbéli tragédiákat.

Talán kevesen tudják, hogy Emerenc (Júlia) ajtaja ma is megtalálható Pasaréten.

Szőke Júlia hamvait pedig - az írónő végakaratából - Szabó Magda-Szobotka Tibor sírjában helyezték örök nyugalomra.

Ljudmila Ulickaja:Jákob lajtorjája

Csabai Ágnes 2016-12-02 10:46:39

 

Az egész világon népszerű írónő, aki hazánkban is nagyon ismert és szeretett, így nyilatkozott az ismertségről:"nagyon nagy megpróbáltatás az ember belső világával szemben."

Legfrissebb regénye, a Jákob lajtorjája - amely októberben jelent meg nálunk - a bizonyíték arra, hogy Ulickaja belső világa semmit sem változott, továbbra is kiérdemli a "szoknyás Csehov" jelzőt.

Az írónő nagyon szeret családregényt írni, már a Médea és gyermekei c. könyvében is "összetorlódnak" a generációk. A Jákob lajtorjájában Nora Oszeckaja, a főhősnő talál egy ládát, amelyben  nagyapja levelezése van, méghozzá több évtized írása, amelyből kirajzolódik Jakov Oszeckij nehéz sorsú élete a múlt század első feléből. Közben Nora élete is zajlik és nem tudjuk nem észrevenni, hogy ugyanazok a traumák, sorscsapások érik a különböző nemzedékek tagjait.

Meg kell említenem a fordító Goretity József nevét, annyira kitűnő munkát végzett.

 

 

Aline Ohanesian: Orhan öröksége

Csabai Ágnes 2016-11-24 11:29:16

 

Az Egyesült Államokban élő örmény származású történész egy nagyon súlyos és több szempontból máig feldolgozatlan eseményt választott témájául, mégpedig az 1915-17-es törökök általi örmény népirtást, melynek során legalább 1.5 millió örményt (nőket és gyerekeket is) irtottak ki szisztematikusan és különös kegyetlenséggel. „Hitetlenek és elveszik előlünk a munkát”- szólt az indok. Érdekesség, hogy a törökök a mai napig nem ismerték el tettüket, illetve legfeljebb „200 ezer sajnálatos haláleset”-ről beszélnek .

Az írónő nagyszülei túlélték a borzalmakat, mégsem a velük történteket  olvashatjuk, hanem egy fiktív regényt, központjában egy örmény-török szerelmi szállal. Ez azért volt szerencsés választás, mert így mindkét fél szempontjából láthatjuk a történteket. Aline Ohanesiannak nem dicsérhetjük írói kvalitásait, nem emiatt letehetetlen a regény.  Hanem a téma indokolta nagy érzelmi hatás, ami felejthetetlen. A könyv végén pedig ott a katarzis, hogy talán soha többet nem lesz a világban hasonló genocídium.

Alice Munro: Nyílt titkok: nyolc történet

Csabai Ágnes 2016-11-24 11:23:22

 

A 2013-as irodalmi Nobel-díjas írónő nyolc hosszabb lélegzetű novelláját tartalmazza ez a könyv.

Az írások főhősei – mint általában az írónő műveiben – meglehetősen különleges sorsú nők a ’30-as, ’40-es évek Kanadájában, akik megpróbálnak önállóan boldogulni, talpon maradni egy férfiközpontú világban. Alice Munro erőssége, hogy különleges módon írja le a szereplők környezetét, mindennapi életük helyszíneit, szinte látjuk magunk előtt a jellegzetes kanadai kisvárosok utcáit, parkjait. A leíró részek pasztelljei mellett a novellák történetvezetése is kiváló. Látszólag hétköznapi hősök, akiknek sorsára annyira kíváncsiak leszünk, hogy akár hosszabban  - egy regényben - is olvasnánk róluk.

Alice Munro 2013-ban ezt nyilatkozta: „Valószínűleg nem fogok többet írni.”

Csak remélni tudom, hogy ez nem így lesz!

Orson Scott Card: Fáklya (könyvajánló)

Besenyei Márk 2016-11-22 20:54:29

 

Orson Scott Card alternatív-mágikus Amerikájában folytatódnak Alvin kalandjai, immáron az ötödik résszel. Ezúttal nemcsak Alvin, a teremtő, hanem felesége, Peggy is főszerepet kap. Ő egy fáklya, aki ebben a világban belelát az emberek szívlángjába (innen az eredeti cím, a Heartfire), és ezáltal látja valódi legbelső gondolataikat, és jövőjüket is. Milyen lehet az élete két ilyen, nagy hatalommal megáldott embernek? ÉS hogyan hatnak egymásra? Card ismét kitűnően igazgatja a szálakat...

Pamuk : Az ártatlanság múzeuma

KS-Judit 2016-11-22 15:18:10

A Nobel-díjas író 2008-ban kiadott regénye (Magyarországon 2010-ben jelent meg) igazi irodalmi remekmű. Keletkezésének története is különleges, ötlete már tíz évvel a kiadása előtt megszületett Pamuk fejében és nem sokkal a megjelentetése után el is kezdte írni, megszakításokkal hét évig dolgozott rajta. Ahhoz, hogy megértse a gyűjtés, a kollekció-összeállítás mögötti érzelmeket és munkát, kutatásokat végzett a muzeológia terén és számos múzeumot is bejárt Európában és Ázsiában.

Az  ártatlanság múzeumának épülete Isztambulban található. A regényhez összegyűjtött tárgyakat Pamuk a helyi ócskapiacokról és régiség-kereskedésekből szerezte be. A múzeumban 83 vitrin található, ezek mindegyike a regény egy-egy fejezetét reprezentálja, a tárgyakon keresztül meséli el a cselekményt. A múzeum létrehozása miatt Pamukot hazájában több kritika is érte.

A regény egy török üzletemberről szól, aki éveken át megszállottan gyűjti a szeretett nőhöz kapcsolódó tárgyakat. Kemal és Füsun love-story-ja. A csodás szerelmi történet mellett (még soha nem olvastam ennyire megkapó leírását a szerelmi bánatnak )- a könyv érdekessége , hogy nagyon jó leírást ad az akkori, az 1970-es , 80-as évek Törökország , illetve  Isztambul mindennapi életéről, az isztambuli gazdagok világáról, a felvilágosult európai és a hagyományos török kultúra találkozásáról. Kritikai fogadtatása  igen jó volt a regénynek, hiszen olyan romantikus alkotásokhoz hasonlították, mint a Lolita, Anna Karenina, Bovaryné .

Orson Scott Card: A hetedik fiú (könyvajánló)

Besenyei Márk 2016-11-14 20:58:54

Orson Scott Card könyve a 18-19. század fordulóján játszódik egy alternatív Amerikában. Bár az Egyesült Államok létezik, csak töredéke az „igazinak”, és az angolok mellett részei a rézbőrűek, a hollandok, a svédek, és más bevándorlók is. Ugyanakkor a kontinens egyelőre megmaradt az európai hatalmak játékterének, a britek, a spanyolok, no meg a franciák továbbra is dominálni akarnak, és az indián nemzetek sem akarnak csak úgy asszimilálódni. (Az indiánokat hajlamosak vagyunk egy egységes népként/birodalomként kezelni, de valójában ők is rengeteg kisebb-nagyobb „nemzetbe” szerveződtek, amelyek nem feltétlenül léptek fel közösen, még a közös érdek kedvéért sem.)

Orson Scott Card klasszikus, többszörös díjnyertes "szelíd fantasy-je" ismét nehéz morális dilemmák elé állítja szereplőit - és olvasóit.

Jojo Moyes: Miután elvesztettelek

Dudás Attila 2016-11-09 10:36:50

Lou számára a Will utáni élet azzal jár, hogy meg kell tanulnia újra szeretni - vállalva mindazt a veszélyt, ami ezzel jár. Többé már nem egy hétköznapi életet élő, hétköznapi lány. A szerelmével töltött varázslatos hónapok után a magányos élet csupa fájdalom és küzdelem. Amikor egy szerencsétlen baleset következtében kénytelen visszaköltözni a családjához, óhatatlanul úgy érzi, pont ugyanott tart, ahol azelőtt, hogy megismerte Willt.
A sérülései lassan gyógyulnak, ám a szíve és lelke mintha tetszhalott állapotban rekedt volna, a rátelepedő gyásszal nemigen tud megbirkózni. Így keveredik el aztán a Továbblépők nevű terápiás csoportba, ahol megtapasztal örömöt is, bánatot is, és ahol a barátok mellett mindig gyalázatosan rossz keksz várja. Meg talán új ismeretség is - hacsak egy Will múltjából felbukkanó személy meg nem hiúsítja Lou reményeit azzal, hogy a jövőjét egészen új irányba tereli.
Jojo Moyes világszerte óriási sikert aratott kötete, a „Mielőtt megismertelek” meghökkentő könyv: a főszereplő szerelmespár egyik tagja a regény végén meghal. A „Miután elvesztettelek” elmeséli, mihez kezd életével a magára maradt Lou. A szerző a már ismert és még ismeretlen szereplőkkel ismét lenyűgözően remek történetet alkotott, amelyben nem kíméli sem a rekeszizmunkat, sem könnycsatornáinkat.

©Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ

Oldaltérkép

mobil változat

Bezárás