MKE 44. Vándorgyűlése, Győr, 2012.

0Shares

Győr, és ami mögötte van…

Kis hazánk könyvtárosai július második hetében felkerekedtek és Nyugat-Magyarország északi részébe, Győrbe utaztak. A három folyó találkozásánál épült város egyeteme adott otthont a Magyar Könyvtárosok Egyesülete évenként megrendezésre kerülő Vándorgyűlésének. Az idei a 44. volt, témája a Stabilitás – innováció – inspiráció: Könyvtárak változó környezetben.

  Győri kollégáink kedvesen fogadtak, segítőkészen eligazítottak minket a campus útvesztőiben. Minden bajunkra, problémánkra találtak megoldást. A szálláson az igazi kollégiumi hangulat fogadott minket. Közös fürdő két szobának, emeletes ágyak, pici szobák, színes falak. Szállásunk a Duna part közvetlen közelében volt, és még az esti szórakozás helyszíne sem volt messze. (H)

 A konferencia mind a négy napján (július 11-14.) érkeztek a résztvevők, regisztráltak, elfoglalták a szállásukat, elmentek a programokra, megtekintették a várost. Azok a kollégák, akik már szerdán leutaztak könyvtár- és múzeumlátogatáson valamint az MKE elnökségi ülésén vehettek részt. Ha jól érzékeltem a legtöbben – beleértve a gödöllői csapat nagy részét – csütörtökön érkeztek. A kora délelőtt ismét túrát tehettünk Győrbe idegenvezetéssel. Délután a nyitó plenáris ülést tartották meg, este fogadás és hangverseny várta az érdeklődőket.

Péntek a szakmai programok napja volt. Délelőtt és délután is előadásokat hallgathattunk különböző szekciók, különböző témáiról. Mindenki maga választotta ki, mire ül be. Sajnos kellett szemezgetni, mérlegelni, mert nem tudtunk minden minket érintő, érdeklő előadást megnézni. Vagy egy időpontban volt a két előadás vagy a technikai akadályok, az előadók mondandójának terjedelme miatt csúszások alakultak ki és a várt témát nem tudtuk meghallgatni. ;-(

Az előadásokat nem csak az egyetem épületében, hanem a 2011-ben átadott új, modern könyvtárépületben is tartottak. A könyvtár négyzet alakú, üvegtetős belsőudvarral. Az egész épület üvegből van, az egyik szárnyból lehet látni, mit csinálnak a másikban. Rengeteg a természetes fény, jól működik a klíma, 21. századi technika és kényelem vár mindenkit. A könyvtár felkészült a diákok rohamára a mindennapokban és a vizsgaidőszakban egyaránt. Rengeteg számítógép várja a hallgatókat, aki el akar vonulni a világtól, vagy csoportosan szeretne dolgozni, az az ötletesen kialakított fülkékbe találja meg számára a legjobb helyet.

A szakmai programok mellett a Vándorgyűlésen részt vettek vállalkozások a könyvtáros szakma egy-egy területéről. Szóróanyaggal, bemutatókkal, ismertetőkkel, játékokkal, termékekkel készültek számunkra. Két terméket emelnék ki.

Megismerkedhetünk élőben a bibliobox-szal, ami egy nagy fémdoboz és könyveket lehet beledobni. Úgy is mondhatnám, hogy a bibliobox a 24 órás könyvtáros, a nap bármely szakában vissza tudja hozni az olvasó a nála lévő könyvet/könyveket.

Bemutatták a 21. század egyik új scannerét. Érintőképernyős, gyors, egyszerű a kezelhetősége, kicsi a hiba lehetőség, ha véletlenül vagy szándékosan az ujjunk a képre kerül, a program egyszerűen eltávolítja róla. Így nem kell újra kezdenünk az egész procedúrát, na nem mintha nem lenne meg két perc, de akkor is.

Rengeteg szóróanyag mellett kedves emlékeket és meghatározó élményeket hoztunk magunkkal haza. A Monguz Kft. Jóvoltából, egy-egy plüss monguzzal gazdagodott a társaság.

 Néhány szó magáról Győrről és győriekről.

A város gyönyörű nappal és éjszaka egyaránt. Az emberek segítőkészek, udvariasak, türelmesek, jól tűrik a turisták különcségeit. A központ és a vár negyed boltjainak árai között nincs nagy különbség. A bolttulajdonosok gondoltak az egyetemistákra is, nem csak szomszédaink állampolgáraira.

 A győri éjszakai élet nem hal meg este nyolc után. Nem csak az idelátogatók, hanem maguk a győriek is kimozdulnak. Amit mindenképpen meg kell említeni az az autós társadalom viselkedése. Az autóval közlekedők odafigyelnek a gyalogosokra és a biciklistákra egyaránt. A zebrán nem kell átrohanni, sőt jó előre megállnak és átengednek. A másik meglepetés, ami itt ért bennünket, az a buszmegállók voltak. Ugyanis beszélnek! A győri városvezetés odafigyel hátrányos helyzetű lakóira, és olyan buszmegállókat létesítettek, melyek bemondják melyik busz érkezik és azt is, hogy mikor.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: