1Shares

Mielőtt nyaralni indulunk szeretek az utazási helyszínhez válogatni könyveket vagy filmet. A magyarok egyik legnépszerűbb uticélja Horvátország és azon belül is az Adria. Ebben a TOP10-es válogatásban összeszedtem a legjobb adriai és horvát vonatkozású szórakoztató könyvet és mozifilmet.

1. A pap gyermekeipap-gyermekei-r

Az önfeledt, hamisítatlanul nyári vígjáték főhőse Don Fabijan, egy kis horvát sziget ifjú és energikus papja. A férfi elkeseredve látja, hogy a helyiek mennyire nem tekintik fontosnak az utódnemzést, ezért sajátos módot talál ki arra, hogy növelje a lakosok és így a hívek számát: gondoskodik róla, hogy a helyi boltokban fellelhető összes óvszeren apró lyuk segítse a gyerekszaporulatot. Egyre bonyolódó akciótervéhez tettestársakra lel Petar, az újságárus és Marin, a gyógyszerész személyében, azonban a bébi boom váratlan következményekkel jár.

2. Adriakék, tengerzöld859742_4

Az Adriára készül? Szeretne többet tudni Horvátországról annál, amit egy szokványos útikönyv kínál? Érdekli, hogyan viszonyulnak a horvátok a magyar turistához? Szeretné tudni, milyen növényeket és fűszereket érdemes onnan hazahozni, hányféle hal tenyészik az Adriai-tengerben, miben különböznek egymástól a jugó és a bóra szelek? Fontos, hogy meddig hagyatkozhat a tengerparti hegységek között kanyarogva a GPS-ére, és mire kell vigyáznia, ha nem akar eltévedni?

 

3. Az Andalúz lányai – Péntek Orsolya

Az Andalúz lányai egy ikerpár története. A főszereplő lányok a nyolcvanas évek Magyarországán szocializálódnak, ahol a késő Kádár-kor külső valóságával élesen1993447_5 szemben áll az olasz-horvát-osztrák-magyar gyökerű polgárcsalád kultúrája, és a nappali szobákban nemcsak a múlt, de néha egy-egy dédanya szelleme is kísért. A család története az egymással titkos jelnyelven beszélő ikrek egyik tagja, a festőművész Szterke életén keresztül bontakozik ki húga, a matematikus Dork élete látszólag jóval eseménytelenebb. A lányok a harmicas éveik közepére szerzik meg a sorsuk feletti irányítást.

4. e-Könyv – Rejtély és szerelem Horvátországban – Szilvia Szamosfalvi

Sofija huszonöt éves angoltanárnő. Magyar-horvát származású nagymamája után kapta a nevét. Egy középiskolában dolgozik, nyári szünetét azonban megözvegyült, betegeskedő nagyanyjánál, Dubravkánál tölti, annak opatijai házában. A gyönyörű tengerparti helyen gyorsan beilleszkedik, ideje nagy részét a strandolás mellett Opatija és környéke megismerésének szenteli. Így ismerkedik meg a helybéli, vagány, motoros sráccal, Danijellel. Kezdeti barátságuk szerelemmé mélyül. Csodálatos pillanatokat töltenek el a gyönyörű ország festői tájai közöt1180603_4t. Egy nap palackpostát vet partra a víz, amely egy rejtélyes üzenetet tartalmaz. Sofijáéknak kis idő után sikerül megfejteni a jelentését, rájönnek, hogy egy újabb levél várja őket egy másik horvát településen. Ezzel azonban még korán sincs vége az eseményeknek, ekkor veszi csak igazán kezdetét a nem mindennapi kaland, melynek során a fiatalok végigjárják a horvát tengerpartot, Isztriától Dalmáciáig.

 

5. Adriai káprázat – Kaland, romantika, érzékiség tengernyi élmény – Lendvai Béla2411909_5

Chris Valentine, a Reuters tudósítója munkája kapcsán visszatér az Adriai-tenger csodálatos városába, Dubrovnikba, ahol hónapokat töltött a délszláv háború idején. Húsz év után felidéződnek benne az értelmetlen pusztítás, a személyes tragédiák, de a feltétlen barátság és a szerelem pillanatai is. Újbóli látogatása során felkeresi régi barátját és segítőjét, Marint, megismerkedik az elbűvölő Sandrával, de találkozik régi szerelmével, a zsarnok férjétől nemrég elvált Petrával is.

Chris megdöbbentő helyzettel szembesül, amikor rájön, hogy Sandra Petra lánya. A megrázó felismerésen túl a férfinak egy titokzatos üldözővel is meg kell küzdenie, aki az életére tör. Egy összetört veterán autó azt jelzi, az ámokfutó talán mégis eléri a célját…

6. Minden nap, minden órájában-Natasa Dragnic872106_4

Dora és Luka tizenhat évig nem találkoznak, pedig valaha elválaszthatatlanok voltak: gyermekkorukban csodás nyarakat töltöttek együtt a kis horvát halászfalu sziklás tengerpartján. De Dora családja Franciaországba költözött, és Luka magára maradt. Huszonéves korukban váratlanul egymásba botlanak Párizsban, és abban a pillanatban világossá válik számukra: ők ketten egyszerűen összetartoznak. Három boldog hónap következik, és már a közös életüket tervezik. Luka csak rövid időre akar hazatérni, hogy néhány dolgot elintézzen – de azután többé nem jelentkezik…

A Minden nap minden órájában azok közé a szokatlan szerelmes történetek közé tartozik, amelyek egyidejűleg időtlenek és modernek: időtlen az előre elrendeltetésbe vetett hite miatt, miszerint létezik olyan, hogy két embert egymásnak teremtett a sors, és modern, mert képes érzékeltetni, hogy az élet általában sokkal bonyolultabb ennél.

 

7. Szellemmajom – Egy pszichiáter viszontagságai – Sladana Bukovac824600_5

Az internetes társkeresés, a bordélyok világa, a délszláv háború utáni korrupció, a keletre érkező nyugati ember megdöbbenése együtt kavarog ebben a megrázó pszichológiai regényben. Főszereplője egy pszichiáter, aki úgy osztogatja betegeinek a poszttraumás stressz diagnózisát, akár az ügynökök a szórólapokat. Pavel viszontagságaiból és páciensei elbeszéléseiből olyan általános érvényű emberi sorsokat ismerhetünk meg, melyekben nem számít, ki gazdag és ki szegény, ki ismert és ki névtelen: a titkok és tragédiák mindig ott rejtőznek a kulisszák mögött, és – akár pszichiáter segítségével, akár anélkül ­ mindenkinek meg kell vívnia a maga harcát az életben való boldogulásért. A kritikusok Sladana Bukovac regényét a Száll a kakukk fészkére horvát megfelelőjeként emlegetik.

 

8. Szigetlakók – Senko Karuza

Szigetlakónak lenni egyszerre jelent bezártságot és nyitottságot – a társadalom izgága hullámzásától messze a tenger fenséges kéksége felé fordulást. Fergeteges humor, hatalmas életkedv és bölcsesség árad ebből a könyvből. A robinsoni lét boldogságát és küzdelmeit megörökítő történetek mellett megismerjük a szerző 854723_5legkedvesebb dalmát ételeit. A forró nyár pezsgése után ellenpontot képeznek a téli időszak kiüresedéséről szóló mesék, amikor a viharos hullámzással dacolva már csak az igazi szigetlakók maradnak. Ám az emlékezet, a színek, illatok, ízek és az egymásra utalt emberek összetartása még a legnehezebb időkön is átsegít. Senko Karuza világa magával ragadja olvasóit, hogy könyvébe feledkezve egy kis ideig mi is úgy élhessünk, ahogyan mindig is szerettünk volna a nyugalom tengerében. – Senko Karuza 1957-ben született Splitben. Gyermekkorát Vis szigetén töltötte, majd a Zágrábi Tudományegyetemen szerzett diplomát. A kis és távoli szigeteken való túlélés alternatív módszereinek multimediális mobil kutatóközpontja nevű civil szervezet alapítója, mely évente egy kis szigeten rendezi meg a MareMare művészeti fesztivált.

 

9. Triemeron – Nedjeljko Fabrio

Száz év a Balkánon, az 1900-as évektől a kilencvenes évekig; egy többnyelvű 679199_4család négy generációjának és az őket ide-oda dobáló történelemnek a regénye. Szembesítés a dél- és közép-európai múlttal és a mindig önmagát ismétlő történelemmel, mely állandóan áldozatokat követel, irányíthatatlanul, kibúvót sem adva hozza létre ezt az adriai senki földjét.

 

10. Zagonetni dječak – A titokzatos fiú

A harmadik legnézettebb horvát film egy 14 éves fiúról és kalandjairól szól. Ez inkább gyermek-ifjúsági film kategória, az utóbbi évek legnépszerűbb horvát filmje.


Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Megosztások