Az év olvasói 2022-ben

2021. október 10-én a Könyves Vasárnap délutánján kerültek átadásra az Év Olvasója díjak. A díjátadó után felkötötték szalagjukat az Olvasók Fájára, jelezvén az olvasás és könyvtáruk iránti szeretetüket.

Az Év Felnőtt Olvasója Six Edit

Olvasás iránti szeretete elsősorban gimnáziumi magyartanárnőjének köszönhető. Edit családjával 1984-ben költözött Gödöllőre, hamarosan a könyvtárral való kapcsolat is létrejött. Gyakran kísérte el édesanyját még a régi könyvtárunkba könyvekért, és klubokba is. 20 évvel ezelőtt az új épület megnyitóján a szalagot Mária néni vágta el. Az emlékek felidézésénél kiderült, milyen nagy becsben tartotta azt a kicsi szalagot, ami hozzá került. Edit az utóbbi években gyakori látogatónk, könyvtárunk egyik rajongója, hiszen mindig talál számára érdekes könyveket és értékes kapcsolatokat is. Kedveli az élet dilemmáit boncolgató könyveket, a történelmi regényeket, a szép és a szórakoztató irodalmat egyaránt. Mostanában a közel-keleti történetek is érdeklik.

A könyvtáron kívül külsős programok keretében is örömmel kapcsolódunk vele, legyen az egy szavalóverseny, vagy más civil kezdeményezés. Nagyra értékeljük, hogy önkéntesként többször vitt ki könyveket idős olvasóinkhoz.

Kedves, mindig vidám, öröm vele beszélgetni.

Örülünk, hogy ismerhetünk!


Az Év Gyermekolvasója Tuba Zsófi

Zsófi még óvodás kora előtt kezdett el testvérével és édesanyjával könyvtárunkba járni. Kisebb korában elsősorban anyukája választotta ki a kölcsönzendő könyveket, amelyeket aztán persze együtt olvastak. Nagyon szerették Marék Veronika, Berg Judit könyveit. Ahogy megtanult olvasni, Zsófi szinte egyből könyv olvasóvá vált. Ezzel párhuzamosan egyre inkább maga választotta ki az olvasnivalóit. Szinte kizárólag kortárs szerzőktől olvas, ma már külföldiektől is. Berg Judit sokáig kedvenc volt, mostanában a Pagony Kiadó Abszolút könyvek sorozata és fantasy jellegű hosszabb regények kötik le. Képregényeket is szívesen olvas.

Zsófi lelkesen teljesítette a Bookatlon kihívásait. Szinte minden napos látogatója könyvtárunknak és egyre nagyobb rutinnal használja egyedül a katalógusunkat.

Mindig nagy öröm látni, amikor a szemünk láttára válik egy kisgyerek önálló olvasóvá, bízunk benne, hogy a könyvek mindig a barátai lesznek.


Az Év kamasz Olvasója Somogyi Csongor

Somogyi Csongor, 18 éves, az aszódi Petőfi Sándor Gimnázium francia tagozatos tanulója. 6 éves kora óta könyvtárunk hűséges és aktív tagja.

Ma már a Felnőtt részlegről választ értékes, főleg kortárs irodalmat: Eszterházy Péter, Hajnóczi Péter, Nádas Péter a kedvencei, de Hamvas Béla gondolatai sem állnak távol tőle.

A zenei részleg DVD és zenei CD állományának is avatott ismerője. Fiatal kora ellenére Jancsó Miklós, Tarkovszkij, Fellini, Pasolini, Bergman, Mundruczó Kornél művészetét is megérti. Zenei ízlése nagyon szerteágazó. Több nemzedék zenéjének a hallgatója: Bizottság, Wahorn András, Tom Waits is közel állnak hozzá.

A Papírolvasók olvasókörnek is több éve tagja, kitartóan egyedüli fiúként jár, amit mindig feldob, az érdekes könyvajánlóival. Az összejövetelek során nem egyszer ő tartja a foglalkozások egy-egy részét, és gyakran felolvas kedvenc könyveiből. Nagy élmény volt a klubtársai számára az idényzáró teaszertartása is.

Gratulálunk Csongornak, reméljük, hogy továbbra is szeretett olvasónk marad.


Az Év Legfiatalabb Olvasója Szalai Katalin / Katinka

Katinka, ha tudna már beszélni, elmesélné nekünk, milyen boldog, amikor jöhet hozzánk a könyvtárba. Pár hónappal ezelőtt még dédipapája ringatta az újságolvasóban, miközben elolvasott mindenféle recsegős papírt - Ő már a mennyei könyvtárba jár. Katinka apukája a filmekért van oda, legalább 700 filmet kölcsönzött már tőlünk. Katinka pedig csak mosolyog és kacag, amikor látja, hogy a két bátyó mennyire szeret itt lenni. Rajzolnak, gombfociznak, mesekönyveket nézegetnek, szaladgálnak... ha minden jól megy karácsonyra Katinka is szalad utánuk!


Az Év Legidősebb Olvasója Tóthné Radványi Ágnes

Ági néni azok közé az olvasóink közé tartozik, akiről úgy érezzük, hogy sokkal több, mint pusztán olvasónk. Érdeklődési köre nagyon szerteágazó, szereti a szórakoztató, a történelmi regényeket és a krimiket is, nyugodtan mondhatjuk, hogy „mindenevő” az olvasás területén.

Mosolygós, csupa szív olvasónk, aki már a régi könyvtárunkat is gyakran látogatta.

Sokáig hetente kereste fel bennünket, szinte órát lehetett hozzá igazítani. Mostanában szeretettel viszünk ki hozzá könyveket.

Ági néni reméljük még sokáig örülhetünk egymásnak!


Az Év Olvasó Családja Szabó család

Szabó Árpád, Szabó Csenge, Szabó Lili, Hajdú Edina, Hajdú Józsefné

A család Gödöllőn él, rengeteg szállal kötődve a városhoz, a könyvtár mellett a röplabda is kiemelt szerepet foglal el az életükben.

Csenge és Lili a Török Ignác Gimnázium ötödikes és nyolcadikos diákjai, az olvasás és a könyvek szeretete már óvodás koruk óta kíséri őket, mindketten jelentős saját, otthoni könyvtárral is rendelkeznek. Könyvtári tagságuk a Hajós Alfréd Általános Iskolában töltött első osztályra datálódik, az ottani tanító néniknek hála több könyvtári foglalkozáson is részt vettek, majd a gyakori látogatások hatására idővel a felnőttek is a könyvtár lelkes rajongói lettek.

A gyerekek számára a könyvtár évek óta az egyik első számú kikapcsolódási forma, de nemcsak a kimeríthetetlen olvasási vágyuk miatt, hanem mindketten rendszeres látogatói az itt szervezett rendezvényeknek, legyen az Harry Potter szabadulószoba, nyári tábor vagy sakk szakkör. Emellett mivel idővel szívesen kipróbálnák magukat íróként, Lili (a TIG Sulimagazin főszerkesztői teendői mellett) Istók Panni segítségével kóstolgatja a kreatív írás alapjait is.

Az író-olvasó találkozók elsősorban a felnőttek kedvencei, Grecsó Krisztián minden írói estjén itt voltak, de Háy János, Nyáry Krisztián vagy Vecsei H. Miklós rendezvényeit ki nem hagyták volna az elmúlt években.

Meghatva olvastuk Edina levelét: „Megtiszteltetés számunkra, hogy éppen a könyvtár 20. születésnapjának évében lettünk az „Év olvasó családja" díj elismerésre méltóak, hiszen nagy örömmel kísértük figyelemmel és voltunk aktív részesei a jubileumi év számos rendezvényének, a gyerekek pedig lelkesen teljesítik a Bookatlon kihívásait is.

Külön szeretném itt is megköszönni a könyvtárban folyó kiemelkedő szakmai munkát, a rengeteg magas színvonalú, hihetetlenül sokoldalú és kreatív kezdeményezést, kezdve az olvasásnépszerűsítő programoktól, könyvajánlóktól, az „ezt kérem" és egyéb rugalmas szolgáltatásokon át akár a Kamaszhídig. De mindemellett talán az egyik legfontosabb a könyvtárosok közvetlensége, nyitottsága, hogy személyiségükkel mindezeket kiegészítve lehetővé teszik, hogy a Gödöllői Könyvtár a város vezető kulturális közösségi tere legyen, ahová korosztálytól függetlenül szívesen jár az olvasást szerető közönség.”

Köszönjük a kedves szavakat!

 

Az év olvasói 2022-ben
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom