GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

A könyvtár története

Az intézmény társadalmi és gazdasági környezete

A fővárostól 28 km fekvő Gödöllő fiatal város mind közigazgatási státuszát, mind demográfiai viszonyait tekintve. A mintegy 30 000 lélekszámú település lakosainak nagy része gyermekét nevelő fiatal vagy középkorú polgár. Társadalmának egyik alapvető jellemzője, hogy Gödöllő értelmiségi város. Magyarországon a kis- és középvárosok kategóriáját figyelembe véve itt él a legnagyobb százalékban a diplomás népesség. A várost pezsgő kulturális és művészeti élet jellemzi, országos rendezvényeket kezdeményez, másoknak helyet ad.

 

A könyvtárról alkotott egységes kép kialakításához 1953-ra, a könyvtár alapításának évére kell visszatekinteni. Ötszáz kötettel, negyvenkét négyzetméteren egy könyvtárossal kezdte meg működését. A hatvanas évek közepén a helyi lakosság kulturális életének alakításában egyik legfontosabb tényezővé lett. Ötször került sor a belvárosi lakóépület bővítésére. A működési körülmények fokozatos javítását követte a létszámfejlesztés és a szolgáltatások bővítése is.

Az épület állaga a 90-es években annyira leromlott, hogy a felújítás vagy átépítés szóba sem jöhetett. A könyvtár berendezése szintén elavult és korszerűtlen volt. A mostoha körülmények ellenére igyekeztünk a kor kihívásainak megfelelő könyvtári munkát végezni. Szakmailag is folyamatosan készültünk, leraktuk alapjait mindannak a szolgáltatásnak, melyet egy új, korszerű épületben végezni kívántunk. Az önkormányzat programtervezetében egyre hangsúlyosabb célkitűzésként szerepelt az új könyvtár felépítése.

regiuj.jpg


1999 februárjában a képviselő testület elfogadta a könyvtár funkcionális tervét, és döntött az új könyvtár és információs központ építésének előkészítéséről, az épülő könyvtár helyéről. (Sikerült a városcentrumban a kulturális szolgáltatás szempontjából ideális helyen maradni.) Mivel egy ekkora beruházás önerőből történő megvalósítása meghaladta a város lehetőségét, pályázatot nyújtott be címzett támogatásra. A pályázat sikeres volt, 370 millió Ft-ot nyertünk, három részre elosztva lehetett felhasználni.

2000 októberében a testület határozatot hozott a beruházás beindításáról. 2001 májusában átadtuk a munkaterületet és megkezdődött a gyermekkönyvtár bontása. Az átmeneti időszakban a gyermekkönyvtár kihelyezett fiókban működött, a felnőtt könyvtár valamennyi szolgáltatásával továbbra is az olvasók rendelkezésére állt.


regiuj2.jpg

27 hónapos előkészítő munka (1999 febr.) után 9,5 hónap alatt készült el a Városi Könyvtár és Információs Központ.

 

Néhány adat a jelenlegi könyvtárról: uj.jpg

 • Épült Gödöllő Város Polgármesteri Hivatala megbízásából
 • 2001. június 1 - 2002. április 20.
 • Generáltervező: REÁLTERV Építésziroda
 • Vezető építészek: Kálmán Ernő és Major György, Ybl díjas és Pro Architektúra díjas építészek.
 • Építész munkatársak: Albrecht Beáta, Lasztóczy Péter, Balogh Csaba
 • Kerámiadíszek: F. Orosz Sára, iparművész
 • Belsőépítész: Major György
 • Generálkivitelező: Architekton Rt. Gödöllő
 • Beruházás lebonyolítása: FÕBER Budapest
 • Teljes alapterület: 3067 m2 (mélygarázzsal együtt)
 • Olvasók által látogatott terület: 1800 m2
 • Tervezett kötetszám: 180 000 db
 • Tervezett befogadás: napi 400 fõ
 • A könyvtár megnyitása: 2002. június 1.

 

 

 

A Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ 2003-ban ünnepelte megalakulásának 50. évfordulóját. Ebből az alkalomból munkatársaink és olvasóink közreműködésével elkészült egy kiadvány, melyben az 50 év eseményeit, történetét, adatait és képeit gyűjtöttük össze. A dokumentum könyvtárunkban megtalálható, elektronikus formában ITT letölthető.(x)

 

©Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ

Oldaltérkép

mobil változat

Bezárás
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom