A könyvtár története

Az intézmény társadalmi és gazdasági környezete


regiuj.jpgA fővárostól 28 km fekvő Gödöllő fiatal város mind közigazgatási státuszát, mind demográfiai viszonyait tekintve. A mintegy 30 000 lélekszámú település lakosainak nagy része gyermekét nevelő fiatal vagy középkorú polgár. Társadalmának egyik alapvető jellemzője, hogy Gödöllő értelmiségi város. Magyarországon a kis- és középvárosok kategóriáját figyelembe véve itt él a legnagyobb százalékban a diplomás népesség. A várost pezsgő kulturális és művészeti élet jellemzi, országos rendezvényeket kezdeményez, másoknak helyet ad.

A könyvtárról alkotott egységes kép kialakításához 1953-ra, a könyvtár alapításának évére kell visszatekinteni. Ötszáz kötettel, negyvenkét négyzetméteren egy könyvtárossal kezdte meg működését. A hatvanas évek közepén a helyi lakosság kulturális életének alakításában egyik legfontosabb tényezővé lett. Ötször került sor a belvárosi lakóépület bővítésére. A működési körülmények fokozatos javítását követte a létszámfejlesztés és a szolgáltatások bővítése is.

regiuj2.jpgAz épület állaga a 90-es években annyira leromlott, hogy a felújítás vagy átépítés szóba sem jöhetett. A könyvtár berendezése szintén elavult és korszerűtlen volt. A mostoha körülmények ellenére igyekeztünk a kor kihívásainak megfelelő könyvtári munkát végezni. Szakmailag is folyamatosan készültünk, leraktuk alapjait mindannak a szolgáltatásnak, melyet egy új, korszerű épületben végezni kívántunk. Az önkormányzat programtervezetében egyre hangsúlyosabb célkitűzésként szerepelt az új könyvtár felépítése.

1999 februárjában a képviselő testület elfogadta a könyvtár funkcionális tervét, és döntött az új könyvtár és információs központ építésének előkészítéséről, az épülő könyvtár helyéről. (Sikerült a városcentrumban a kulturális szolgáltatás szempontjából ideális helyen maradni.) Mivel egy ekkora beruházás önerőből történő megvalósítása meghaladta a város lehetőségét, pályázatot nyújtott be címzett támogatásra. A pályázat sikeres volt, 370 millió Ft-ot nyertünk, három részre elosztva lehetett felhasználni.

2000 októberében a testület határozatot hozott a beruházás beindításáról. 2001 májusában átadtuk a munkaterületet és megkezdődött a gyermekkönyvtár bontása. Az átmeneti időszakban a gyermekkönyvtár kihelyezett fiókban működött, a felnőtt könyvtár valamennyi szolgáltatásával továbbra is az olvasók rendelkezésére állt.

27 hónapos előkészítő munka (1999 febr.) után 9,5 hónap alatt készült el a Városi Könyvtár és Információs Központ.

Az új könyvtár szolgáltatásainak alapja


Az új könyvtár szolgáltatásainak alapja egy hármas pillér, mely magában foglalja:

 • a klasszikus könyvtári szolgáltatásokat, az olvasás fejlesztését és népszerűsítését minden korcsoportban
 • az informatikai szolgáltatásokat, az olvasók digitális kompetenciájának fejlesztését, a távhasználatot, valamint
 • közösségi térként is működik: a könyvtár az okos otthon, a tanulás, szórakozás, kikapcsolódás és társas érintkezés színtere, az esélyegyenlőség és a demokrácia helyi megvalósítója.

Az átadás óta eltelt majdnem két évtizedben intézményünk bebizonyította, hogy a 21. században igenis van létjogosultsága a modern könyvtáraknak, amennyiben az követi a látogatók, használók igényeit, a legújabb trendeket. A gödöllői városi könyvtár az ország egyik legsikeresebb települési könyvtára, munkánk eredménye az a rengeteg díj, kitüntetés, melyet az elmúlt években kaptunk.

Amikre a legbüszkébbek vagyunk:


 • 2014-ben elsőként nyertük el városi könyvtárként a Minősített Könyvtári Címet.
 • 2018: Minőség-Innováció 2018 pályázaton Nemzeti Díjnyertes elismerést kapott az Olvasók Diadala játék
 • 2018: Könyvtári Minőségi Díjat nyert intézményünk, városi könyvtárként elsőként az országban.
 • 2020-ban intézményünk duplázott, és második alkalommal nyerte el a Minősített Könyvtári Címet.

A jelenlegi könyvtárépület üzemeltetésében fontos szempont számunkra a

költséghatékonyság, a kihasználtság és a fenntarthatóságra való törekvés. Ennek érdekében folyamatos térátalakítások történnek az olvasói igényeknek megfelelően.

Az épület kihasználatlanul működő számítógépes Infohídját így 2018-ban Kamaszhíddá alakítottuk, mely otthonos, biztonságos környezetet, olvasnivalót, társasjátékokat, közösségi helyet biztosít a fiatalok számára.

2019-ben a Zöld Könyvtár Éve tematikus év keretében aTeraszkönyvtárat alakítottuk ki, és

rendeztük be hangulatos kerti bútorokkal, a korábban szintén kihasználatlan oldalsó teraszt és a könyvtár udvarát. Nyáresti koncertek, kényelmes nyugágyak, egy frissítő limonádé, lapozgatnivaló újságok – a kikapcsolódás zöld szigete a belváros közepén.

2020-ban pedig a korábbi folyóirat-olvasót rendeztük át, töltöttük meg új szolgáltatásokkal azInfoTeret. Ha valakinek nem kell bemennie a munkahelyére, de nem szeret otthon dolgozni, itt mindent megtalál, ami egy jól felszerelt irodából nem hiányozhat, és még kölcsönzőjegyet sem kell váltania hozzá. Közösségi irodánk Jobb mint otthon! szolgáltatásait a Mi újság? irodalmi kávézó egészíti ki.

Néhány adat a jelenlegi könyvtárról:


 • Épült Gödöllő Város Polgármesteri Hivatala megbízásábóluj.jpg
 • 2001. június 1 - 2002. április 20.
 • Generáltervező: REÁLTERV Építésziroda
 • Vezető építészek: Kálmán Ernő és Major György, Ybl díjas és Pro Architektúra díjas építészek.
 • Építész munkatársak: Albrecht Beáta, Lasztóczy Péter, Balogh Csaba
 • Kerámiadíszek: F. Orosz Sára, iparművész
 • Belsőépítész: Major György
 • Generálkivitelező: Architekton Rt. Gödöllő
 • Beruházás lebonyolítása: FÕBER Budapest
 • Teljes alapterület: 3067 m2 (mélygarázzsal együtt)
 • Olvasók által látogatott terület: 1800 m2
 • Tervezett kötetszám: 180 000 db
 • Tervezett befogadás: napi 400 fõ
 • A könyvtár megnyitása: 2002. június 1.

A Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ 2003-ban ünnepelte megalakulásának 50. évfordulóját. Ebből az alkalomból munkatársaink és olvasóink közreműködésével elkészült egy kiadvány, melyben az 50 év eseményeit, történetét, adatait és képeit gyűjtöttük össze. A dokumentum könyvtárunkban megtalálható, elektronikus formában ITT letölthető.

 

Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom