Az Év Olvasója

2008-ban könyvtárunk egy új kezdeményezést indított útjára, melynek az Év Olvasója címet adtuk.

Rengeteg olvasónk van, akik évek óta hűséges látogatóink és úgy gondoltuk, hogy ebben a mai "elkönyvetlenedett", olvasásszegény világban kiemelt figyelmet érdemelnek azok az emberek, akik dacolnak a körülményekkel és rendszeresen járnak könyvtárba, olvasnak könyvet. Így jött az ötlet, hogy jutalmazzuk meg minden évben azon olvasóinkat, akik adott esztendőben a legtöbb könyvet kölcsönzik ki tőlünk, s emellett díjat kapott könyvtárunk legfiatalabb és legidősebb aktív olvasója is (a legfiatalabb természetesen még csak szülei közvetítésében tud olvasni).

Továbbá külön díjban részesítettük azt a családot, ahol a legtöbb tag volt beiratkozva, lehetőleg több generációból - ezt azért tartjuk kiemelten fontosnak, mert sajnos könyvtárunkban jellemző, hogy a család egy tagja rendelkezik csak olvasójeggyel, amit a többiek is használnak.

A díjakat minden évben kiosztjuk az októberben megrendezésre kerülő Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat keretein belül a Könyves Vasárnapon.

Az év olvasói 2023-ban

Az Év Felnőtt Olvasói Katona Dalma (20) és Meszlényi Milla (21)

Dalma általános iskolás kora óta tagja könyvtárunknak, akkoriban a Vörös pöttyös és a LOL könyveket szerette olvasni. Tini korában a romantikus könyvek szerelmese volt, most már a krimi, thriller időnként a komolyabb hangvételű olvasmányokat kedveli. A kedvenc írója Chris Carter, az összes magyar nyelven megjelent könyvét olvasta már.

Milla kiskora óta jár könyvtárunkba, az olvasást a Szent Johanna Gimi történetei szerettette meg vele. A tinédzser könyvekből kinőve manapság leginkább ő is a krimiket, időnként horrort olvas. Az olvasást és a könyvtárunkat azért szereti, mert egy teljesen más világba repíti, kiszakítja a hétköznapokból. Milla szerint, aki építészetet is tanult, ebben a gyönyörű épületben mindig családias hangulat, és otthonos légkör fogadja, ezért szeret nálunk lenni.

Mindig nagy öröm, amikor a szemünk láttára válnak a gyerekek önálló, majd felnőtt olvasóvá. Évek óta ez a két barátnő együtt falja a könyveket, és az olvasást népszerűsítő programjainkban is lelkes segítőink, legyen az filmes, vagy nyomtatott könyvajánló. Ezért döntöttünk úgy, hogy idén ti ketten lesztek az év felnőtt olvasói!


Az Év Gyermekolvasója Kárpáti Villő (10)

A 10 éves Villő 2013 januárjában született. 2014 novemberétől pedig már hivatalosan is olvasóink népes táborába tartozik. Azóta megállíthatatlanul falja a könyveket, először persze szülői segítséggel, manapság már egyedül szeret könyvtárba járni, bármilyen program van, vagy csak úgy, a sok-sok könyv miatt. Részt szokott venni a Halloween „bulikon", a múzeumok éjszakáján és a könyvtári programokat (koncert, bábelőadás, kézműves foglalkozások) részesíti előnyben. Bármely kézműves foglalkozáson részt vesz, amire csakúgy „beesik" a család. A magyar tanára révén (Weidl Beatrix) író olvasó találkozón is volt már. Olvasmányok terén „mindenevő". Már óvodás korában olvasott. A mesék után a Stilton könyvek „varázsolták" el. A kortársaival ellentétben Szabó Magda, Fekete István és Móra Ferenc műveket is szívesen olvas. A Városi könyvtáron túl, az iskolai (Szent Imre..) könyvtárból is kölcsönöz, illetve már az osztálytársai is hoznak neki olvasnivalót. Amire igazán büszkék vagyunk, hogy Villő nem csak szívesen fogadja a könyvajánlásokat, hanem saját maga is a ajánl olvasnivalót különböző korosztály részére. A mostani aktuális kedvenc Bálint Ágnes Lufi történetei (a sorozatból már négy könyvet elolvasott).

Villő egyébként társasági ember, cserkészkedik, legújabb elfoglaltsága a röplabda (U10).


Az Év kamasz Olvasója Fischer Panni (14)

Panni 2020-ban, a könyvtár születésnapi ünnepsége alkalmából, a Bookatlon keretén belül csatlakozott a könyvtár aktív olvasói táborához, elmondása szerint „nagy kár, hogy nem előbb”. Innentől nem volt megállás, részt vett a kamasz táborban, tavaly szeptembertől fogva pedig lelkes tagja a Mentsd meg a macskát írókurzusnak. Ha ez mind nem lenne elég, csatlakozott az idén újra induló angol klubunkhoz is, ahol magabiztos angol tudásával a legfiatalabb tag.

Így vall magáról: „Igyekszem legalább hetente egyszer bejönni a könyvtárba, ez általában csütörtök. (A valóság azonban az, hogy szinte minden nap itt tanyázik) Egy-kétnapos iskolai szünetekben pedig szeretek nyitástól zárásig bent gubbasztani, csak ételért szaladok ki a közeli pékségbe”.


Az Év Legfiatalabb Olvasója Kiss Anna Alíz (4 hónapos – 2023.06.05.)

Alíznak valószínűleg már az anyuka pocakjában is megvolt a képessége az olvasásra, mert pont úgy viselkedett, ahogy a nagykönyvben meg van írva.😊 Azóta is bensőséges kapcsolata van a könyvekkel (szereti őket megràgcsálni) De az is lehet, hogy valamilyen genetikai tényező is rásegíthetett az érdeklődésére, mert egyik nagymamája Magyar nyelv- és irodalomtanár, másik nagymamája könyvtár szakon végzett.

Kedvenc verse a Bóbita, aminek már minden létező és nem létező versszakát ismeri, oda-vissza.

Az első könyv, amit végig hallgatott az Apacuka zenekar Hangfalatok című könyve volt.

Minden verset, éneket, mondókát figyelmesen hallgat és szívesen tovább költ. :).


Az Év Legidősebb Olvasója Kovács Kálmán (83)

Tizenöt évesen Esztergomban édesapja Martsa Alajos könyvtáros keze közé adta, ő vezette be Kálmánt a könyvek világába. Azóta egész életében az olvasás épp olyan számára, mint a levegő. Majd 47 évig a debreceni könyvtárak látták el olvasni valóval. Több mint tíz éve már Gödöllőn él, azóta a Gödöllői Városi Könyvtár gyakori látogatója, de nem csak látogatója, hanem szinte családtagja.

Gödöllőiként a Margita 344,2 TSE-ben túrázik, ahol barátokra is talált. 2015-ben velük alkotott egy nagyon agilis, nem csak a „futottak még” csapatot az egyik nagy sikerű játékunkban, az Olvasók Diadalában.

Megszámolni sem tudja hány könyvet olvasott már életében, a legkedvesebb James Joyce Ulyssese Szentkuthy Miklós fordításával.

Kálmán műveltsége, korszakokon átívelő ismeretanyaga, tájékozottsága, széles érdeklődési köre a biztosíték arra, hogy tartalmas beszélgetésre számíthatunk, amikor nálunk tölti a délelőttjét.


Az Év Olvasó Házaspárja Endresz házaspár (69 Péter, 65 Mária)

Endresz Péter és Endreszné Pászthy Mária

Máriánál a könyv és olvasás szeretete már kis gyerekkorban a képeskönyvekkel kezdődött. Sok minden érdekelte, foglalkoztatta ideig-óráig élete során, de töretlenül hűséges csak az olvasáshoz maradt. Kárba veszett a nap, amelyen nem nevettél, szól a bölcselet - esetében ez az olvasásra igaz. A nyomtatott betű és a papír illatának feltétlen rajongója.

Első helyen áll a regény. Abból is az emberi sorsok érzékeny tollú ábrázolása. De kedveli a történelmi és családregényeket, és a mondanivalóval bíró szórakoztató könyveket is. Táplálék-kiegészítőnek olykor életrajzot, ismeretterjesztő könyveket is fogyaszt. Kedvenc olvasmányélményeit gyakran osztja meg velünk, könyvtárosokkal, sőt rövid filmjeink segítségével olvasóinknak is ajánl izgalmas olvasnivalókat. Férjével nem vesznek össze a könyveken sem. Péter a szikár tényirodalmat, történelmet, hadtörténetet, néprajzot, államfők életrajzait és a krimiket kedveli

Szívesen és gyakran fordulnak meg nálunk. Wellness és fitnesz egyben, felüdülés és kikapcsolódás a barátságos melegben, de még a kabátos kölcsönzések idején is, no meg testedzés, míg a két púpos kosárnyi kincsüket hazacipelik.

Alapos a gyanú, hogy igazából függők. A "nincs mit olvasnom" legalább olyan sürgető panasz a részükről, mint a "menten éhen halok".

„Köszönjük a táplálást Éva, Andi, Ibolya, Laci! Nélkületek siváran peregne le "erős középkorunk"!

Mi pedig ezeket a kedves szavakat köszönjük, és kívánjuk, hogy továbbra se diétázzatok!


Az Év Olvasó Családja Csaja család

Csaja Péter(43), Csaja Zsuzsi(38), Johanna(13), Eszter(10) és Noémi(9)

Péter, az apuka, gyerekkora óta rendszeresen jár a könyvtárba. A folyóiratolvasóban az informatikai, történelmi, turisztikai, autós újságokat forgatja szívesen. A regényeket szereti. A könyvbemutatókra együtt jár az egész család. És ha egyszer beteszik a lábukat, akkor az a bizonyos láthatatlan mágnes nem ereszti őket, nehezen távoznak. Mindhárom lány olvasás függő, ez valami fertőzés lehet, amit itt a könyvtárban könnyedén el lehet kapni. Zsuzsi az anyuka, könyvtárba Gödöllőre költözésekor iratkozott be, ennek már több mint 15 éve. Az általa legtöbbet forgatott könyv a Biblia. Keresztényként nagyon fontosnak tartja azt, hogy milyen értékrendű könyveket adunk a gyermekeink kezébe, ebben is szívesen segítenek a gyerek könyvtáros kollégák. A gyerekkönyvek és a pedagógiai szakkönyvek rendszeres fogyasztója. A tanítónéninek a könyvtárral szakmai kapcsolata is van. Osztályaival rendszeresen látogatják nem csak a könyvtári foglalkozásainkat, hanem a nagy könyves rendezvényeinket, ahonnan mindig nagyszerű élményekkel gazdagodva távoznak. Lányaik: Johanna, Eszter és Noémi, óvodás koruk óta aktív tagjai a könyvtárnak. Kedvenc időtöltésük az olvasás, nem véletlen, hogy iskola után mindig ide húzódnak be. Johanna barátaival is itt találkozik.

A könyvtár a család számára egy élettér, ahol jászhatnak, és csendesen elvonulhatnak.

Szeretik a könyvládát, igazán innovatívnak tartják, ez pedig bennünket örömmel tölt el!

Az év olvasói 2022-ben

Az Év Felnőtt Olvasója Six Edit

Olvasás iránti szeretete elsősorban gimnáziumi magyartanárnőjének köszönhető. Edit családjával 1984-ben költözött Gödöllőre, hamarosan a könyvtárral való kapcsolat is létrejött. Gyakran kísérte el édesanyját még a régi könyvtárunkba könyvekért, és klubokba is. 20 évvel ezelőtt az új épület megnyitóján a szalagot Mária néni vágta el. Az emlékek felidézésénél kiderült, milyen nagy becsben tartotta azt a kicsi szalagot, ami hozzá került. Edit az utóbbi években gyakori látogatónk, könyvtárunk egyik rajongója, hiszen mindig talál számára érdekes könyveket és értékes kapcsolatokat is. Kedveli az élet dilemmáit boncolgató könyveket, a történelmi regényeket, a szép és a szórakoztató irodalmat egyaránt. Mostanában a közel-keleti történetek is érdeklik.

A könyvtáron kívül külsős programok keretében is örömmel kapcsolódunk vele, legyen az egy szavalóverseny, vagy más civil kezdeményezés. Nagyra értékeljük, hogy önkéntesként többször vitt ki könyveket idős olvasóinkhoz.

Kedves, mindig vidám, öröm vele beszélgetni.

Örülünk, hogy ismerhetünk!


Az Év Gyermekolvasója Tuba Zsófi

Zsófi még óvodás kora előtt kezdett el testvérével és édesanyjával könyvtárunkba járni. Kisebb korában elsősorban anyukája választotta ki a kölcsönzendő könyveket, amelyeket aztán persze együtt olvastak. Nagyon szerették Marék Veronika, Berg Judit könyveit. Ahogy megtanult olvasni, Zsófi szinte egyből könyv olvasóvá vált. Ezzel párhuzamosan egyre inkább maga választotta ki az olvasnivalóit. Szinte kizárólag kortárs szerzőktől olvas, ma már külföldiektől is. Berg Judit sokáig kedvenc volt, mostanában a Pagony Kiadó Abszolút könyvek sorozata és fantasy jellegű hosszabb regények kötik le. Képregényeket is szívesen olvas.

Zsófi lelkesen teljesítette a Bookatlon kihívásait. Szinte minden napos látogatója könyvtárunknak és egyre nagyobb rutinnal használja egyedül a katalógusunkat.

Mindig nagy öröm látni, amikor a szemünk láttára válik egy kisgyerek önálló olvasóvá, bízunk benne, hogy a könyvek mindig a barátai lesznek.


Az Év kamasz Olvasója Somogyi Csongor

Somogyi Csongor, 18 éves, az aszódi Petőfi Sándor Gimnázium francia tagozatos tanulója. 6 éves kora óta könyvtárunk hűséges és aktív tagja.

Ma már a Felnőtt részlegről választ értékes, főleg kortárs irodalmat: Eszterházy Péter, Hajnóczi Péter, Nádas Péter a kedvencei, de Hamvas Béla gondolatai sem állnak távol tőle.

A zenei részleg DVD és zenei CD állományának is avatott ismerője. Fiatal kora ellenére Jancsó Miklós, Tarkovszkij, Fellini, Pasolini, Bergman, Mundruczó Kornél művészetét is megérti. Zenei ízlése nagyon szerteágazó. Több nemzedék zenéjének a hallgatója: Bizottság, Wahorn András, Tom Waits is közel állnak hozzá.

A Papírolvasók olvasókörnek is több éve tagja, kitartóan egyedüli fiúként jár, amit mindig feldob, az érdekes könyvajánlóival. Az összejövetelek során nem egyszer ő tartja a foglalkozások egy-egy részét, és gyakran felolvas kedvenc könyveiből. Nagy élmény volt a klubtársai számára az idényzáró teaszertartása is.

Gratulálunk Csongornak, reméljük, hogy továbbra is szeretett olvasónk marad.


Az Év Legfiatalabb Olvasója Szalai Katalin / Katinka

Katinka, ha tudna már beszélni, elmesélné nekünk, milyen boldog, amikor jöhet hozzánk a könyvtárba. Pár hónappal ezelőtt még dédipapája ringatta az újságolvasóban, miközben elolvasott mindenféle recsegős papírt - Ő már a mennyei könyvtárba jár. Katinka apukája a filmekért van oda, legalább 700 filmet kölcsönzött már tőlünk. Katinka pedig csak mosolyog és kacag, amikor látja, hogy a két bátyó mennyire szeret itt lenni. Rajzolnak, gombfociznak, mesekönyveket nézegetnek, szaladgálnak... ha minden jól megy karácsonyra Katinka is szalad utánuk!


Az Év Legidősebb Olvasója Tóthné Radványi Ágnes

Ági néni azok közé az olvasóink közé tartozik, akiről úgy érezzük, hogy sokkal több, mint pusztán olvasónk. Érdeklődési köre nagyon szerteágazó, szereti a szórakoztató, a történelmi regényeket és a krimiket is, nyugodtan mondhatjuk, hogy „mindenevő” az olvasás területén.

Mosolygós, csupa szív olvasónk, aki már a régi könyvtárunkat is gyakran látogatta.

Sokáig hetente kereste fel bennünket, szinte órát lehetett hozzá igazítani. Mostanában szeretettel viszünk ki hozzá könyveket.

Ági néni reméljük még sokáig örülhetünk egymásnak!


Az Év Olvasó Családja Szabó család

Szabó Árpád, Szabó Csenge, Szabó Lili, Hajdú Edina, Hajdú Józsefné

A család Gödöllőn él, rengeteg szállal kötődve a városhoz, a könyvtár mellett a röplabda is kiemelt szerepet foglal el az életükben.

Csenge és Lili a Török Ignác Gimnázium ötödikes és nyolcadikos diákjai, az olvasás és a könyvek szeretete már óvodás koruk óta kíséri őket, mindketten jelentős saját, otthoni könyvtárral is rendelkeznek. Könyvtári tagságuk a Hajós Alfréd Általános Iskolában töltött első osztályra datálódik, az ottani tanító néniknek hála több könyvtári foglalkozáson is részt vettek, majd a gyakori látogatások hatására idővel a felnőttek is a könyvtár lelkes rajongói lettek.

A gyerekek számára a könyvtár évek óta az egyik első számú kikapcsolódási forma, de nemcsak a kimeríthetetlen olvasási vágyuk miatt, hanem mindketten rendszeres látogatói az itt szervezett rendezvényeknek, legyen az Harry Potter szabadulószoba, nyári tábor vagy sakk szakkör. Emellett mivel idővel szívesen kipróbálnák magukat íróként, Lili (a TIG Sulimagazin főszerkesztői teendői mellett) Istók Panni segítségével kóstolgatja a kreatív írás alapjait is.

Az író-olvasó találkozók elsősorban a felnőttek kedvencei, Grecsó Krisztián minden írói estjén itt voltak, de Háy János, Nyáry Krisztián vagy Vecsei H. Miklós rendezvényeit ki nem hagyták volna az elmúlt években.

Meghatva olvastuk Edina levelét: „Megtiszteltetés számunkra, hogy éppen a könyvtár 20. születésnapjának évében lettünk az „Év olvasó családja" díj elismerésre méltóak, hiszen nagy örömmel kísértük figyelemmel és voltunk aktív részesei a jubileumi év számos rendezvényének, a gyerekek pedig lelkesen teljesítik a Bookatlon kihívásait is.

Külön szeretném itt is megköszönni a könyvtárban folyó kiemelkedő szakmai munkát, a rengeteg magas színvonalú, hihetetlenül sokoldalú és kreatív kezdeményezést, kezdve az olvasásnépszerűsítő programoktól, könyvajánlóktól, az „ezt kérem" és egyéb rugalmas szolgáltatásokon át akár a Kamaszhídig. De mindemellett talán az egyik legfontosabb a könyvtárosok közvetlensége, nyitottsága, hogy személyiségükkel mindezeket kiegészítve lehetővé teszik, hogy a Gödöllői Könyvtár a város vezető kulturális közösségi tere legyen, ahová korosztálytól függetlenül szívesen jár az olvasást szerető közönség.”

Köszönjük a kedves szavakat!

 

Az év olvasói 2021-ben

2021. október 10-én a Könyves Vasárnap délutánján kerültek átadásra az Év Olvasója díjak. A díjátadó után felkötötték szalagjukat az Olvasók Fájára, jelezvén az olvasás és könyvtáruk iránti szeretetüket.

 

Az Év Felnőtt Olvasója: Kovács Noémi

Az Év Gyermek Olvasója: Dávid Dóra

Az Év Szépkorú Olvasói: Ágoston Ferenc, Ágoston Ferencné

Az Év Legfiatalabb Olvasója: Zubreczki Bálint

Az Év Kamasz Olvasója: Tanka Ágoston

Az Év Olvasó Családja: Bordács család (Bordács Gábor, Bordácsné Egri Éva Emese,Bordács Éva, Bordács Ágnes, Bordács Dóra, Bordács Katalin)

 

Idén két új díjazottunk volt:

Az Év első osztályosa: Dózsa Emese

A Papírolvasók klub logójának tervezéséért: Kokas Fanni

 

Gratulálunk a díjazottaknak, és további sok élményt adó olvasnivalót kívánunk nekik!

  

 

 

 

 

Az év olvasói 2020-ban

2020. október 11-én a Könyves Vasárnap délutánján kerültek átadásra az Év Olvasója díjak. A díjátadó után felkötötték szalagjukat az Olvasók Fájára, jelezvén az olvasás és könyvtáruk iránti szeretetüket.

 

Az Év Felnőtt Olvasója: Kis Tibor

Az Év Gyermek Olvasója: Patyi Anton

Az Év Szépkorú Olvasója: Forgó József Istvánné

Az Év Legfiatalabb Olvasója: Gál Olívia Anna

Az Év Kamasz Olvasója: Sarusi-Kiss Orsolya

Az Év Olvasó Családja: Vertse család (Dr. Vertse Gergely, Dr. Vertséné Dr. Zándoki Rita, Vertse Anna, Vertse István, Vertse László, Vertse Árpád)

 

Gratulálunk a díjazottaknak, és további sok élményt adó olvasnivalót kívánunk nekik!

 

   

   

   

Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom