Az Év Olvasója

2008-ban könyvtárunk egy új kezdeményezést indított útjára, melynek az Év Olvasója címet adtuk.

Rengeteg olvasónk van, akik évek óta hűséges látogatóink és úgy gondoltuk, hogy ebben a mai "elkönyvetlenedett", olvasásszegény világban kiemelt figyelmet érdemelnek azok az emberek, akik dacolnak a körülményekkel és rendszeresen járnak könyvtárba, olvasnak könyvet. Így jött az ötlet, hogy jutalmazzuk meg minden évben azon olvasóinkat, akik adott esztendőben a legtöbb könyvet kölcsönzik ki tőlünk, s emellett díjat kapott könyvtárunk legfiatalabb és legidősebb aktív olvasója is (a legfiatalabb természetesen még csak szülei közvetítésében tud olvasni).

Továbbá külön díjban részesítettük azt a családot, ahol a legtöbb tag volt beiratkozva, lehetőleg több generációból - ezt azért tartjuk kiemelten fontosnak, mert sajnos könyvtárunkban jellemző, hogy a család egy tagja rendelkezik csak olvasójeggyel, amit a többiek is használnak.

A díjakat minden évben kiosztjuk az októberben megrendezésre kerülő Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozat keretein belül a Könyves Vasárnapon.

Az év olvasói 2022-ben

Az Év Felnőtt Olvasója Six Edit

Olvasás iránti szeretete elsősorban gimnáziumi magyartanárnőjének köszönhető. Edit családjával 1984-ben költözött Gödöllőre, hamarosan a könyvtárral való kapcsolat is létrejött. Gyakran kísérte el édesanyját még a régi könyvtárunkba könyvekért, és klubokba is. 20 évvel ezelőtt az új épület megnyitóján a szalagot Mária néni vágta el. Az emlékek felidézésénél kiderült, milyen nagy becsben tartotta azt a kicsi szalagot, ami hozzá került. Edit az utóbbi években gyakori látogatónk, könyvtárunk egyik rajongója, hiszen mindig talál számára érdekes könyveket és értékes kapcsolatokat is. Kedveli az élet dilemmáit boncolgató könyveket, a történelmi regényeket, a szép és a szórakoztató irodalmat egyaránt. Mostanában a közel-keleti történetek is érdeklik.

A könyvtáron kívül külsős programok keretében is örömmel kapcsolódunk vele, legyen az egy szavalóverseny, vagy más civil kezdeményezés. Nagyra értékeljük, hogy önkéntesként többször vitt ki könyveket idős olvasóinkhoz.

Kedves, mindig vidám, öröm vele beszélgetni.

Örülünk, hogy ismerhetünk!


Az Év Gyermekolvasója Tuba Zsófi

Zsófi még óvodás kora előtt kezdett el testvérével és édesanyjával könyvtárunkba járni. Kisebb korában elsősorban anyukája választotta ki a kölcsönzendő könyveket, amelyeket aztán persze együtt olvastak. Nagyon szerették Marék Veronika, Berg Judit könyveit. Ahogy megtanult olvasni, Zsófi szinte egyből könyv olvasóvá vált. Ezzel párhuzamosan egyre inkább maga választotta ki az olvasnivalóit. Szinte kizárólag kortárs szerzőktől olvas, ma már külföldiektől is. Berg Judit sokáig kedvenc volt, mostanában a Pagony Kiadó Abszolút könyvek sorozata és fantasy jellegű hosszabb regények kötik le. Képregényeket is szívesen olvas.

Zsófi lelkesen teljesítette a Bookatlon kihívásait. Szinte minden napos látogatója könyvtárunknak és egyre nagyobb rutinnal használja egyedül a katalógusunkat.

Mindig nagy öröm látni, amikor a szemünk láttára válik egy kisgyerek önálló olvasóvá, bízunk benne, hogy a könyvek mindig a barátai lesznek.


Az Év kamasz Olvasója Somogyi Csongor

Somogyi Csongor, 18 éves, az aszódi Petőfi Sándor Gimnázium francia tagozatos tanulója. 6 éves kora óta könyvtárunk hűséges és aktív tagja.

Ma már a Felnőtt részlegről választ értékes, főleg kortárs irodalmat: Eszterházy Péter, Hajnóczi Péter, Nádas Péter a kedvencei, de Hamvas Béla gondolatai sem állnak távol tőle.

A zenei részleg DVD és zenei CD állományának is avatott ismerője. Fiatal kora ellenére Jancsó Miklós, Tarkovszkij, Fellini, Pasolini, Bergman, Mundruczó Kornél művészetét is megérti. Zenei ízlése nagyon szerteágazó. Több nemzedék zenéjének a hallgatója: Bizottság, Wahorn András, Tom Waits is közel állnak hozzá.

A Papírolvasók olvasókörnek is több éve tagja, kitartóan egyedüli fiúként jár, amit mindig feldob, az érdekes könyvajánlóival. Az összejövetelek során nem egyszer ő tartja a foglalkozások egy-egy részét, és gyakran felolvas kedvenc könyveiből. Nagy élmény volt a klubtársai számára az idényzáró teaszertartása is.

Gratulálunk Csongornak, reméljük, hogy továbbra is szeretett olvasónk marad.


Az Év Legfiatalabb Olvasója Szalai Katalin / Katinka

Katinka, ha tudna már beszélni, elmesélné nekünk, milyen boldog, amikor jöhet hozzánk a könyvtárba. Pár hónappal ezelőtt még dédipapája ringatta az újságolvasóban, miközben elolvasott mindenféle recsegős papírt - Ő már a mennyei könyvtárba jár. Katinka apukája a filmekért van oda, legalább 700 filmet kölcsönzött már tőlünk. Katinka pedig csak mosolyog és kacag, amikor látja, hogy a két bátyó mennyire szeret itt lenni. Rajzolnak, gombfociznak, mesekönyveket nézegetnek, szaladgálnak... ha minden jól megy karácsonyra Katinka is szalad utánuk!


Az Év Legidősebb Olvasója Tóthné Radványi Ágnes

Ági néni azok közé az olvasóink közé tartozik, akiről úgy érezzük, hogy sokkal több, mint pusztán olvasónk. Érdeklődési köre nagyon szerteágazó, szereti a szórakoztató, a történelmi regényeket és a krimiket is, nyugodtan mondhatjuk, hogy „mindenevő” az olvasás területén.

Mosolygós, csupa szív olvasónk, aki már a régi könyvtárunkat is gyakran látogatta.

Sokáig hetente kereste fel bennünket, szinte órát lehetett hozzá igazítani. Mostanában szeretettel viszünk ki hozzá könyveket.

Ági néni reméljük még sokáig örülhetünk egymásnak!


Az Év Olvasó Családja Szabó család

Szabó Árpád, Szabó Csenge, Szabó Lili, Hajdú Edina, Hajdú Józsefné

A család Gödöllőn él, rengeteg szállal kötődve a városhoz, a könyvtár mellett a röplabda is kiemelt szerepet foglal el az életükben.

Csenge és Lili a Török Ignác Gimnázium ötödikes és nyolcadikos diákjai, az olvasás és a könyvek szeretete már óvodás koruk óta kíséri őket, mindketten jelentős saját, otthoni könyvtárral is rendelkeznek. Könyvtári tagságuk a Hajós Alfréd Általános Iskolában töltött első osztályra datálódik, az ottani tanító néniknek hála több könyvtári foglalkozáson is részt vettek, majd a gyakori látogatások hatására idővel a felnőttek is a könyvtár lelkes rajongói lettek.

A gyerekek számára a könyvtár évek óta az egyik első számú kikapcsolódási forma, de nemcsak a kimeríthetetlen olvasási vágyuk miatt, hanem mindketten rendszeres látogatói az itt szervezett rendezvényeknek, legyen az Harry Potter szabadulószoba, nyári tábor vagy sakk szakkör. Emellett mivel idővel szívesen kipróbálnák magukat íróként, Lili (a TIG Sulimagazin főszerkesztői teendői mellett) Istók Panni segítségével kóstolgatja a kreatív írás alapjait is.

Az író-olvasó találkozók elsősorban a felnőttek kedvencei, Grecsó Krisztián minden írói estjén itt voltak, de Háy János, Nyáry Krisztián vagy Vecsei H. Miklós rendezvényeit ki nem hagyták volna az elmúlt években.

Meghatva olvastuk Edina levelét: „Megtiszteltetés számunkra, hogy éppen a könyvtár 20. születésnapjának évében lettünk az „Év olvasó családja" díj elismerésre méltóak, hiszen nagy örömmel kísértük figyelemmel és voltunk aktív részesei a jubileumi év számos rendezvényének, a gyerekek pedig lelkesen teljesítik a Bookatlon kihívásait is.

Külön szeretném itt is megköszönni a könyvtárban folyó kiemelkedő szakmai munkát, a rengeteg magas színvonalú, hihetetlenül sokoldalú és kreatív kezdeményezést, kezdve az olvasásnépszerűsítő programoktól, könyvajánlóktól, az „ezt kérem" és egyéb rugalmas szolgáltatásokon át akár a Kamaszhídig. De mindemellett talán az egyik legfontosabb a könyvtárosok közvetlensége, nyitottsága, hogy személyiségükkel mindezeket kiegészítve lehetővé teszik, hogy a Gödöllői Könyvtár a város vezető kulturális közösségi tere legyen, ahová korosztálytól függetlenül szívesen jár az olvasást szerető közönség.”

Köszönjük a kedves szavakat!

 

Az év olvasói 2021-ben

2021. október 10-én a Könyves Vasárnap délutánján kerültek átadásra az Év Olvasója díjak. A díjátadó után felkötötték szalagjukat az Olvasók Fájára, jelezvén az olvasás és könyvtáruk iránti szeretetüket.

 

Az Év Felnőtt Olvasója: Kovács Noémi

Az Év Gyermek Olvasója: Dávid Dóra

Az Év Szépkorú Olvasói: Ágoston Ferenc, Ágoston Ferencné

Az Év Legfiatalabb Olvasója: Zubreczki Bálint

Az Év Kamasz Olvasója: Tanka Ágoston

Az Év Olvasó Családja: Bordács család (Bordács Gábor, Bordácsné Egri Éva Emese,Bordács Éva, Bordács Ágnes, Bordács Dóra, Bordács Katalin)

 

Idén két új díjazottunk volt:

Az Év első osztályosa: Dózsa Emese

A Papírolvasók klub logójának tervezéséért: Kokas Fanni

 

Gratulálunk a díjazottaknak, és további sok élményt adó olvasnivalót kívánunk nekik!

  

 

 

 

 

Az év olvasói 2020-ban

2020. október 11-én a Könyves Vasárnap délutánján kerültek átadásra az Év Olvasója díjak. A díjátadó után felkötötték szalagjukat az Olvasók Fájára, jelezvén az olvasás és könyvtáruk iránti szeretetüket.

 

Az Év Felnőtt Olvasója: Kis Tibor

Az Év Gyermek Olvasója: Patyi Anton

Az Év Szépkorú Olvasója: Forgó József Istvánné

Az Év Legfiatalabb Olvasója: Gál Olívia Anna

Az Év Kamasz Olvasója: Sarusi-Kiss Orsolya

Az Év Olvasó Családja: Vertse család (Dr. Vertse Gergely, Dr. Vertséné Dr. Zándoki Rita, Vertse Anna, Vertse István, Vertse László, Vertse Árpád)

 

Gratulálunk a díjazottaknak, és további sok élményt adó olvasnivalót kívánunk nekik!

 

   

   

   

Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom