Költészet Napja

Hazánkban 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük a költészet napját. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és versenyekkel tisztelgünk a tragikus sorsú poéta emléke és a magyar líra előtt. Így van ez Gödöllőn is, ahol hivatalosan a könyvtár feladatai közé tartozik ennek a programnak a megszervezése.

Ady/Petőfi - rendhagyó irodalomóra

Ady/Petőfi - rendhagyó irodalomóra
A rendhagyó irodalomórán előzetes bejelentkezéssel lehet részt venni: konyvtar@gvkik.hu
 
Gyakran találkozni azzal az általános vélekedéssel a diákok körében, hogy mindenki, aki a tankönyvekben szerepel, csak egy távoli, piedesztál álló, morálisan vitathatatlan erényeket felmutató hérosz lehetett, s el sem tudják képzelni (bár az életrajzok gyakran utalnak erre, a részletektől megkímélve), hogy milyen problémákkal, emberi gyarlóságokkal, hétköznapi drámákkal volt az ő életük is teli. Ahhoz, hogy egy irodalmi mű, vers, regény igazán meg tudjon érinteni, le kell tudni bontani ezt a falat múlt és jelen között. Beszélgetni Petőfi vágyairól vagy éppen szerelmi csalódásairól, Ady betegségeiről vagy pénz gondjairól. Korabeli dokumentumokat, naplókat, leveleket és természetesen magukat a műveket (verset és prózát egyaránt) felhasználva emberi közelségbe hozva, talán személyesebb viszony és összetettebb kép alakulhat ki a diákokban róluk, és talán a művekre is másképpen néznek majd.
 
Játsszák: Kovács Krisztián, Katona László
Alkotók: Gyulay Eszter, Katona László, Kovács Krisztián, Scherer Péter
Rendező: Scherer Péter
A Nézőművészeti Kft. és a Manna Kulturális Egyesület közös előadása.
 
Az előadást 16 éven felülieknek ajánljuk!

Für Anikó és Hrutka Róbert

Für Anikó és Hrutka Róbert

„Lélekfrissítő zenés irodalmi inhaláció”

A két ihletett művész előadásában hallhatók lesznek versben és dalban elmesélve többek között József Attila, Ady Endre, Kaffka Margit, Bereményi Géza, Zelk Zoltán és Pilinszky János legszebb költeményei, megfűszerezve Hrutka-Bereményi dalokkal.

Az esemény nyilvános, melyen kép- és hangfelvétel készül.

Verses Ház a Főtéren - Költészet napja - 2023

Verses Ház a Főtéren - Költészet napja - 2023
A Gödöllői Városi Könyvtár sok szeretettel vár minden érdeklődőt 2023. április 12-én szerdán Gödöllő Főterén, a Költészet napi Verses Ház színes programjaira.
 
10-16 óra között: "Rabok legyünk vagy szabadok!" - Szabadulószoba (Jelentkezés: konyvtar@gvkik.hu)
9 órától: Szavalókórus Flashmob
Karmester: Győri Krisztina

Költészet Napja 2021 - Versudvar

Akarsz-e játszani? ✒️📕✍️
Költészet Napi Tanösvény a könyvtár udvarán április 11-én! 👣👣👣
 
Gyere és játssz a kreatív feladatokkal, irodalmi kvízekkel! Hozd magaddal kedvenc versidézetedet, legyen nálad mobiltelefon és toll!
 
Figyeld a könyvtár Facebook oldalát, ahol minden nap játékos irodalmi feladatok várnak Téged a héten!
 
 

ARTjáró - Pilinszky kiállítás
Marton Frigyes és Kucsera András közös grafikáinak kiállítása Pilinszky János kéziratainak felhasználásával.

"Kucsera András grafikái ihlették meg és adták az itt látható képek anyagát. Marton Frigyes az eredeti képeket alakította át ebbe a formátumba, amiben a Pilinszky kézírások darabjai köszönnek egymásra az eredeti grafikák átalakított elemeivel. A filmen látható montázsban végigkövethetők ennek a vizuális tépelődésnek a fázisai. Betekintést nyújtanak abba az alkotói folyamatba, ami a keretekben látottakban nyerték el végső formájukat. A munka folyamán egy különleges, eddig nem látott anyaggal gazdagodott a gyűjtemény. Pilinszky kéziratok közt talált, egy ki nem adott darab, az „Erő, milyet a gyilkos érez, tartja fogva a kezemet” verstervezet kerül így ősbemutatásra. A Pilinszky értők és rajongók számára kívánunk ezekkel a képekkel különleges élményt nyújtani."
Marton Frigyes és Kucsera András

 
Tanösvényünk játékai:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom