Költészet Napja

Hazánkban 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük a költészet napját. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és versenyekkel tisztelgünk a tragikus sorsú poéta emléke és a magyar líra előtt. Így van ez Gödöllőn is, ahol hivatalosan a könyvtár feladatai közé tartozik ennek a programnak a megszervezése.

Költészet napja - 2024

Költészet napja - 2024
 • 2024. április 11-én csütörtökön, 9-16 óráig Gödöllő Főterén, a Költészet napi Verses Ház - Olimpiai programjaira.
  9.00 Dr. Gémesi György polgármester köszöntője
  9:15 Nuszbaum Ferenc és Potvorszki Anita zenés irodalmi műsora
  9:30 Flashmob közös tánc az Olimpia sportolásra buzdító számára (#AllezAllez), Közreműködnek a könyvtári K-pop klub diákjai
  10.00-16.00 VERSOLIMPIA - játékos feladatok osztályok és egyéni érdeklődők részére a Versesházban.

  Jelentkezés és időpont foglalás a VERSOLIMPIA játékra április 9-ig: konyvtar@gvkik.hu email címen vagy az 515-534 telefonszámon.
 • 2024. április 14-én vasárnap, 18 órára József Attila-estre Vecsei H. Miklós és Balla Gergely előadásában

  Jegyek 2024. április 4-től vásárolhatók a könyvtár regisztrációján. Érvényes olvasójeggyel: Ingyenes, olvasójegy nélkül: 1500 Ft

 

Ady/Petőfi - rendhagyó irodalomóra

Ady/Petőfi - rendhagyó irodalomóra
A rendhagyó irodalomórán előzetes bejelentkezéssel lehet részt venni: konyvtar@gvkik.hu
 
Gyakran találkozni azzal az általános vélekedéssel a diákok körében, hogy mindenki, aki a tankönyvekben szerepel, csak egy távoli, piedesztál álló, morálisan vitathatatlan erényeket felmutató hérosz lehetett, s el sem tudják képzelni (bár az életrajzok gyakran utalnak erre, a részletektől megkímélve), hogy milyen problémákkal, emberi gyarlóságokkal, hétköznapi drámákkal volt az ő életük is teli. Ahhoz, hogy egy irodalmi mű, vers, regény igazán meg tudjon érinteni, le kell tudni bontani ezt a falat múlt és jelen között. Beszélgetni Petőfi vágyairól vagy éppen szerelmi csalódásairól, Ady betegségeiről vagy pénz gondjairól. Korabeli dokumentumokat, naplókat, leveleket és természetesen magukat a műveket (verset és prózát egyaránt) felhasználva emberi közelségbe hozva, talán személyesebb viszony és összetettebb kép alakulhat ki a diákokban róluk, és talán a művekre is másképpen néznek majd.
 
Játsszák: Kovács Krisztián, Katona László
Alkotók: Gyulay Eszter, Katona László, Kovács Krisztián, Scherer Péter
Rendező: Scherer Péter
A Nézőművészeti Kft. és a Manna Kulturális Egyesület közös előadása.
 
Az előadást 16 éven felülieknek ajánljuk!

Für Anikó és Hrutka Róbert

Für Anikó és Hrutka Róbert

„Lélekfrissítő zenés irodalmi inhaláció”

A két ihletett művész előadásában hallhatók lesznek versben és dalban elmesélve többek között József Attila, Ady Endre, Kaffka Margit, Bereményi Géza, Zelk Zoltán és Pilinszky János legszebb költeményei, megfűszerezve Hrutka-Bereményi dalokkal.

Az esemény nyilvános, melyen kép- és hangfelvétel készül.

Verses Ház a Főtéren - Költészet napja - 2023

Verses Ház a Főtéren - Költészet napja - 2023
A Gödöllői Városi Könyvtár sok szeretettel vár minden érdeklődőt 2023. április 12-én szerdán Gödöllő Főterén, a Költészet napi Verses Ház színes programjaira.
 
10-16 óra között: "Rabok legyünk vagy szabadok!" - Szabadulószoba (Jelentkezés: konyvtar@gvkik.hu)
9 órától: Szavalókórus Flashmob
Karmester: Győri Krisztina
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom