Minőségirányítás

 

 

 

 

 

 

 


Könyvtárunkban 2011 óta Minőségirányítási Tanács működik, melynek célja a GVKIK minőségirányítási rendszerének felelősségteljes működtetése és fejlesztése. A GVKIK 2014-ben Minősített Könyvtári Címet nyert, melyet 2020-ban megújított. 2018-ban két rangos elismeréssel gyarapodott szakmai munkánk: Könyvtári Minőségi Díjat nyertünk, valamint az Olvasók Diadalával Minőség-Innováció 2018 pályázaton Nemzeti Díjnyertes elismerést kaptunk az EOQ Magyar Nemzeti Bizottság Közhasznú Egyesületétől.

A Minőségirányítási Tanács feladatai:


 • elősegíti a könyvtár minőségpolitikai nyilatkozatának megvalósítását.
 • segíti az intézményi minőségügyi folyamatában részt vevő kollégák képzését
 • működteti a minőségirányításhoz kapcsolódó egyéb operatív feladatokat
 • felülvizsgálja, és szükség szerint javítja az önértékeléshez szükséges dokumentumokat
 • a minőségirányítási hiányosságok és fejlesztésekre vonatkozó javaslattétel
 • minőségirányítási feladatok koordinálása
 • minőségüggyel kapcsolatos anyagok véleményezése

Küldetésnyilatkozat:


„A Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központnak az a feladata, hogy mindenki számára biztosítsa az információhoz való szabad hozzáférést a kultúra, a tudomány, és gazdaság minden területén. A könyvtár munkatársainak küldetése, hogy szakmai felkészültségükkel biztosítsák a használóközpontú, minőségi könyvtári szolgáltatásokat. A könyvtár őrzi és ápolja a klasszikus könyv, zene, film - kultúrához kapcsolódó értékeket, elkötelezett híve az olvasásfejlesztési munkának. Biztosítja más könyvtárak és információszolgáltatók adatbázisának elérését, az Internet használatát, és közhasznú információs tevékenységet végez. Szolgáltatásaival, sokszínű irodalmi és kulturális programjaival és a gazdag kulturális és történelmi hagyományokkal rendelkező kisváros helyismereti gyűjteményének gazdagításával, feltárásával őrzi és megjeleníti a sajátos gödöllői arculatot.” 2017.

Jövőkép:


A Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központot a jövőben úgy képzeljük el

 • Mint Gödöllő jelentős kulturális intézményét, amely korszerű gyűjteménnyel és szolgáltatásokkal rendelkezik és megfelelő háttere az élethosszig tartó tanulásnak.
 • A szabadidő hasznos eltöltésének helyszíne, kulturális találkozóhely.
 • Alkalmas arra, hogy a könyvtári rendszer valamennyi szolgáltatását közvetítse a használóinak.
 • Modern könyvtártechnikával felszerelt, ahonnan elérhető a világháló valamennyi információja.
 • Digitalizált és elektronikus dokumentumokat is gyűjt és közread, a hagyományos gyűjtemény mellett.
 • A hátrányos helyzetű emberek is egyenlő eséllyel vehetik igénybe szolgáltatásait.
 • Közösség építő, valóságos és virtuális közösségi tér, amelyet barátságos környezet és légkör jellemzi.
 • Együttműködik a város, a térség és a régió könyvtáraival, jó kapcsolatokat tart társintézményekkel, civil és szakmai szervezetekkel.
 • Könyvtárosai sokoldalúak és jól képzettek, elhivatottak, egymással szemben elfogadóak.

Minőségpolitikai nyilatkozat


A Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ vezetése és munkatársai elkötelezettek abban, hogy a polgárok és a közösségek számára korszerű és minőségi szolgáltatást nyújtsanak.

A szolgáltatások és a gyűjtemény szervezése használó központúságra épül, a könyvtár rendszeresen felméri a helyi használói igényeket és az szerint alakítja szolgáltatásait és a könyvtári állományt.

Minőségi szolgáltatást nyújt és szinten tartja azt. A szolgáltatások színvonalát rendszeresen ellenőrzi, elvégzi az esetleges korrekciókat, s annak eredményességét figyelemmel kíséri. Az egyes folyamatoknál kialakított határidőket betartja. A panaszokat kivizsgálja, a hibákat kijavítja.

A munkahelyi kultúrának legfontosabb eleme a minőség központú gondolkodás, melyet mind a munkavégzés során, mind a személyes kapcsolatokban, mind megjelenésükben kifejezésre juttatnak a munkatársak.

A könyvtár törekszik az esélyegyenlőségi szempontok maradéktalan érvényesítésére, a könyvtár épületében, a könyvtári szolgáltatásokban, gyűjteményben, valamint a könyvtár honlapján és a közösségi hálón.

A könyvtári környezettel kapcsolatban is a minőségi szempontokat érvényesíti. Megfelelő terekben, kulturált berendezést biztosít a könyvtár használatához. A terek tisztasága, a gyűjtemény, a használók és a munkatársak személyi biztonsága és a környezet megóvása kiemelt figyelmet kap.

A könyvtár működésére vonatkozó dokumentumokat, adatokat nyilvánosságra hozza.

A könyvtárban a Minőségirányítási Tanács mellett négy munkacsoport működik, amelyek folyamatosan figyelemmel kísérik a minőségpolitikai elvek érvényesülését és fejlesztik a minőségirányítási rendszert.


 

Kérdőíves igényfelmérés az Alkotótér szolgáltatásairól

Kérdőíves igényfelmérés az Alkotótér szolgáltatásairól

A Gödöllői Városi Könyvtár új közösségi tere, az Alkotótér egy olyan közösségi műhely, ahol kézműves foglalkozásokat, digitális workshopokat, közösségi szabadidős tevékenységeket lehet végezni. Az Alkotótér folyamatos fejlesztésével kapcsolatban készítettük ezt az igényfelmérő kérdőívet, melynek kitöltése kb. 5 percet vesz igénybe. A válaszadás önkéntes és anonim.

https://forms.gle/V75sF9WGYAWxHose9

Módszertani kiadvány - Több mint könyvtár


Könyvtárunk 2014-ben nyerte el a Minősített Könyvtár címet. A több éves minőségirányítási munka tapasztalatait, valamint az azóta eltelt időszak eredményeit, jó gyakorlatait, legnépszerűbb projektjeinket úgy gondoltuk, érdemes egy módszertani kiadványban a szélesebb közönség elé tárni.

A könyv a Nemzeti Kulturális Alap támogatását elnyerve 2016 szeptemberére készült el. Örömmel tárjuk a könyvtáros szakma és más, közművelődési, kulturális területen tevékenykedő szakemberek elé, egyúttal reméljük, hogy olvasóink is belelapoznak majd és megismerik közelebbről azt a sokoldalú munkát, melyet a 21. században egy könyvtáros végez…


 

Pdf formátumban való letöltés

E-könyvként való letöltés

Olvasói elégedettségmérés

Olvasói elégedettségmérés

2022 év végén teljes körű elégedettségmérést végeztünk olvasóink körében.

A sok adatból néhányat látványos infografikán osztunk meg. Az eredményeket, ötleteket a 2023-as munkatervünkben igyekszünk megvalósítani. A hosszú elemzés Minőségirányítási dokumentumaink közé került, innen letölthető.

Köszönjük minden válaszadónak, hogy segítette munkánkat!

 

Kirakat - szakmai hírlevél Különszám

Minősített Könyvtár címmel tüntette ki a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központot az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Erről Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár levélben tájékoztatta Liskáné Fóthy Zsuzsanna igazgatót. A cím viselésére a könyvtár további öt évig jogosult.
A benyújtott pályázat szakmai beszámolója innen letölthető:
 

Kirakat - szakmai hírlevél 2. évf. 21. szám

Idei utolsó számunkban mi mással is foglalkoznánk, mint az olvasókkal? 2020 őszén elégedettségmérést végeztünk a használóink körében, melyek eredményeit egy színes infografikán adjuk most közre. Köszöjük a bizalmat, és a begyűjtött sok-sok ötletből rengeteg mindent igyekszünk megvalósítani a következő évben!

Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom