GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Zöld polc

Zöld polcokat alakítottunk ki a gyerek és felnőtt könyvtárban is. Könyvek találhatók itt a környezetvédelemmel, hulladékcsökkentéssel, újrahasznosítással, biogazdálkodással, egyszóval a zöld témával kapcsolatban.

Böngésszétek a moly.hu polcunkon, mi minden található meg zöld könyvtárunkban!

 

Marcus Franken, Monika Götze: A környezettudatos otthon

Adminisztrátor 2021-09-09 14:49:00

„Környezetünknek nem a klímaváltozás az egyetlen gondja. Az erőforrás-, víz- és földhasználat, és ezzel együtt az „ökológiai lábnyomunk” most nagyobb, mint amit bolygónk hosszú távon biztosítani tud számunkra. Jelenleg a Föld 1,6-szorosára volna szükség a világ igényeinek kielégítésére.” – részlet a könyvből.

A német írópáros nagyító alá veszi otthonunk minden helyiségét és még a kertet is. Mindenhol rámutat a mindennapi energiapazarlásainkra, és helyette környezettudatos megoldásokat kínál.

Mivel háziasszony vagyok, négy jóétvágyú emberre főzök hetente többször is, ezért én a „Konyha” fejezetnél kezdtem a könyv olvasását. Rögtön egy megdöbbentő adatba futottam bele: hazánkban évente fejenként 40 kg romlatlan (!) élelmiszert dobunk ki. (Hát én biztos, hogy sokkal kevesebbet!) Leggyakrabban zöldséget, gyümölcsöt, pékárut – csupa olyasmit, amit minden nap nagy választékban, záróráig meg lehet venni az élelmiszerboltokban. Egy kis odafigyelő tervezéssel, szervezéssel minimalizálni lehetne a téves és impulzus-vásárlásból eredő, a szemetes konténerekben landoló 40 kg árut.

Mindenkinek ajánlom a többi – fürdőszoba, nappali, dolgozószoba, hálószoba stb. – fejezetet is.

Aki szeretné a kávékapszuláit - bár az lenne a legjobb, ha nem kapszulás kávéfőzőt használna - újrahasznosítani, itt találhat néhány ötletet:

https://www.youtube.com/watch?v=lGSjs4pLbM0

Csabai Ágnes

Bill Gates: Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát

Adminisztrátor 2021-09-09 14:22:24

„Hadd hozzak egy érthető hasonlatot: a klíma olyan, mint a fürdőkád, amely lassan megtelik vízzel. Még ha egészen lassú sugárban töltjük is, a kád előbb-utóbb megtelik, a víz pedig kiömlik a padlóra. Ezt a katasztrófát kell elkerülnünk. Ha csak azt tűzzük ki célként, hogy csökkenjen a kibocsátás – de ne álljon le – az nem lesz elég. Kizárólag a nulla lehet a cél.” – részlet a könyvből.

Az elmúlt években Bill Gates vagyona jelentős részét csoportosította át környezetvédelmi innovációk kutatására. Véleménye szerint az effajta kutatások mellett hatalmas szükség van az emberek felvilágosítására a témával kapcsolatban. Sokaknak ugyanis még napjainkban is, amikor már érezhető a klíma változása, csupán valamiféle megfoghatatlan fogalomnak tűnik a globális felmelegedés. A milliárdos felismerte a problémát, és megpróbál meggyőző válaszokat adni arra, hogyan lehetne eljuttatni az alsó-középosztály tagjaihoz, a fejlődő országok lakóihoz is azt a fajta tudást, amivel érdemben fel lehetne lépni a negatív folyamatok ellen.

A könyvben szó esik a koronavírus-járvány hatásairól is. Elgondolkodtató, hogy a járvány miatti tavaly év elején szükségszerűvé vált lezárási hullám következtében is csupán öt százalékkal csökkent az üvegházhatású gázok kollektív kibocsátása. Úgy, hogy hónapokig szinte teljesen leállt a termelés, a fuvarozás, amiből hatalmas gazdasági visszaesés következett. (A tavalyi évet megelőzően átlagosan ötvenegy milliárd tonna üvegházhatású gáz került globálisan a légkörbe!)

Néhány évtizeden belül azonban Gates szerint ezt a számot nullára kellene csökkenteni.

Csabai Ágnes

Zöld városban zöld könyvtár

Adminisztrátor 2021-08-17 09:42:21

Istók Anna - Tóth Gabriella: Zöld városban zöld könyvtár

Megjelent: Könyvtári Figyelő 2021/2. számában 239-246. oldal

A cikk a fotóra kattintva olvasható.

Tündérkert mesepolca

Adminisztrátor 2021-06-15 09:59:15

A Zöld Udvarunk egyik színfoltja ez kis tündérkert, melynek egy nagyobb méretű virágláda ad otthont. Ha nincs kéznél ekkora méretű láda, egy nagyobb virágcserép is megfelel a célnak, csupán fantázia kérdése.

A tündérvárhoz különböző méretű PET palackot használtunk fel, melyet csemperagasztóval és némi kiszuperált rongydarabbal állítottunk össze. Amellett, hogy felnőttként is izgalmas egy ilyet megalkotni, a gyerekeknek is kiváló alkalom, hogy elsajátítsák a kertészkedés alapjait. Remek családi program!

Tündérkertünk mellé elkészült a tündéres mesepolcunk is, melyet az udvaron vagy online is böngészhet!

https://moly.hu/polcok/tunderes-mesepolc

 

 

 

 

 

 

©Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ

Oldaltérkép

mobil változat

Bezárás
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom