GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Zöld polc

Zöld polcokat alakítottunk ki a gyerek és felnőtt könyvtárban is. Könyvek találhatók itt a környezetvédelemmel, hulladékcsökkentéssel, újrahasznosítással, biogazdálkodással, egyszóval a zöld témával kapcsolatban.

Böngésszétek a moly.hu polcunkon, mi minden található meg zöld könyvtárunkban!

 

„A zero waste azt jelenti, hogy megpróbálunk fenntarthatóbb életet élni, ez az elérendő cél.

A konyha egy tökéletes hely az elinduláshoz.” – részlet a könyvből.

Ez a mű a CSÖKKENTÉS-FELHASZNÁLÁS-ÚJRAHASZNOSÍTÁS a konyhában hármas jelszó jegyében íródott.

A pazarlásmentességhez először is kevesebb élelmiszert vásárolunk. Amit lehet, újrahasznosítunk, azaz kevesebb szemetet termelünk. Mindezekhez sok-sok tippet kapunk ebből a 72 oldalból.

Néhány példa:

 „Egy érett banán héját fektesd sütőtepsi aljára. Ez segít abban, hogy a hús sülés közben megőrizze nedvességtartalmát.” – Kipróbálom!

„Ne öntsd ki a szénsavját vesztett sört a lefolyóba. Nitrogénben gazdag, jót tesz a konyhai komposztnak”. – Vajon miért nincs soha nálunk szénsavját vesztett sör?? 😉

„Zúzd össze a tojáshéjat, tedd elszíneződött teás- vagy kávésbögrébe, adj hozzá némi meleg vizet, hagyd állni éjszakára. Reggelre a foltok eltűnnek.” -  Feltétlen kipróbálom!

A könyv olvasásához ajánlom még a 17 csodálatos trükk és ötlet műanyag palackokkal c.  összeállítást, amit megtekinthet itt:

https://www.youtube.com/watch?v=FrzDqhIonb4

Csabai Ágnes

„Biztos, hogy az emberek jól megfigyelték a madarakat, amikor címerállatot választottak?” – részlet a könyvből

Két-három óra alatt kiolvasható könyvet szeretnék ajánlani, ami olyan sok érdekességet tartalmaz, hogy érdemes akár többször is elővenni, és ismét fellapozni. Az alcímhez hűen valóban 22 rövid fejezetre oszlik, amelyekben az író párhuzamba állítja a madarak és az emberek életét, többek között a tájékozódás, a család fogalma, a bátorság, a szeretet, a szabadság, a boldogság, élet és halál témakörében.

A rövidke eszmefuttatások minden esetben érdekesek tudnak maradni, mert nem száraz ornitológiai leírások segítségével ismertet meg minket az író a madarak sokszínű világával, hanem egy-egy jellemvonásukon keresztül. Tehát semmi tudomány, inkább gondolatfutamok sora várja a kedves olvasót!

Bátran ajánlom mindenkinek, mert valóban van még mit tanulnunk a madarakról és a madaraktól.

DE MIÉRT MARADTAK KI A KEDVENCEIM, A PAPAGÁJOK? ☹

Andalító madárdalokot ide kattintva tudunk hallgatni – akár olvasás közben is:

https://www.youtube.com/watch?v=pNoxpzEQ7eI

Csabai Ágnes

„Egy történelmileg példátlan felhalmozás kultúrájában élünk, amely túl gyakran szólít fel és ad módot a birtoklásra. Hajlamosak vagyunk azon keresztül meghatározni magunkat, amink van: vagyon, pénz, külcsín és hasonlók. De abban mutatkozunk meg, amit adunk.” – részlet a könyvből

Ahogyan a cím is ígéri, ez a könyv a globális felmelegedésről, a klímaválságról, az egyre nagyobb területeket érintő környezeti pusztításról szól – a „kisember” szemszögéből látva.

 Az írás nyelvezete nem tudományos és még csak nem is könnyedebben emészthető ismeretterjesztői, hanem a szerző személyes és brutál őszinte hangvételű belső monológja. Azaz J. S. Foer saját magával beszélget ezekről a roppant húsbavágó témákról*, kérdéseket tesz fel, megválaszolja, közben csapong, szinte anekdotázik és közben mégsem veszíti el azt a bizonyos fonalat.

*Amikor húsbavágó témát írtam, ezt szó szerint értettem. Egyes becslések szerint a nagyüzemi állattenyésztés felelős a világszerte keletkező üvegházhatású gázok 51 százalékáért. Igen, az állattenyésztés az egyik oka a globális klímaválságnak. Roppant nagy szerepe van a közlekedésnek, a szállításnak, a fosszilis energiahordozóknak, az iparnak – azokon viszont a hétköznapi ember nem sokat tud változtatni. Az étkezési szokásain viszont tud, és kell is, ha változást akar.

Aki szeretne az erdőirtások hatása a medvékre témában tájékozódni, megtekintésre ajánlom:

https://www.youtube.com/watch?v=WZr_pUNzUOo

Csabai Ágnes

David Hamilton: Ehető vadnövényeink

Adminisztrátor 2021-02-19 08:37:42

„A szupermarketben árult alma annak ellenére, hogy igen jól néz ki, hat hónapos vagy egyéves is lehet. Még a csomagolt bolti saláták is legalább egyhetesek, de közel egy hónaposak is lehetnek, amikor megvesszük. Minél hosszabb időt töltenek a természetes áruk a polcokon, annál inkább elkezdenek lebomlani a bennük található vitaminok és ásványi anyagok. A szabadban gyűjtött étel friss, valóban friss, csak néhány másodperces vagy perces – így a legjavát fogyasztjuk.”

- részlet a könyvből

Mindenki környezetében van egy hely (erdő, park, liget, domboldal, stb) ami felfedezésre vár, ahol benzingőz mentesen böngészhetünk gyerekeinkkel, a kutyával, a nagyival mindenféle finomságot. Hogy mik ezek a finomságok? A könyvben megtaláljuk őket. Itt van például a repcsényretek. Gyilkos galóca legyek, ha valaha fogtam a kezemben repcsényretket. a könyv olvasása után erősen elhatároztam, hogy addig nem nyugszom, amíg nem találok egy csokornyit.

Kellemes keresgélést mindenkinek!

Csabai Ágnes

És aki hozzám hasonlóan a gombák nagy szerelmese, Takács Ferenc okleveles kertészmérnök és gombaszakértő előadását az ehető őszi gombákról megnézheti itt:

https://www.youtube.com/watch?v=SBqKXdNh1Yc

 

„Korok jönnek-mennek, a fa marad” – részlet a könyvből

Tudja-e kedves olvasóm, hogy hol van Budapest legidősebb fája? Pesthidegkúton, a Gazda utcában terebélyesedik egy kb. 250 éves hársfa. Valamikor Mátyás király korában nagy erdőségek voltak arrafelé hársból. Ennek emlékét őrzi a Hárshegy elnevezés is. A XX. századra az egykori rengetegből csak ez az egyetlen fa maradt meg.

És azt tudja-e, hogy van-e libanoni cédrus a fővárosban? Van bizony, a II. kerületi Kondor úton. Ez a fa is több mint száz éves, 15 méter magas és a törzse is kétméternyi. A környéken volt valaha a Huber-féle fogadó. Valaki onnan ültethette el ezt a cédrust, amikor Csontváry megfestette a sajátját. Tudjuk, hogy a cédrus az erő és a kitartás szimbóluma.

Még sok-sok híres és kevésbé híres fáról olvashatunk és nézhetünk csodálatos fotókat ebben a könyvben.

Itt meghallgatható a „Vén budai hársfák” c. dal Gregor József előadásában:

https://www.youtube.com/watch?v=eXB1nzivESY

Csabai Ágnes

Summer Rayne Oakes: Barátom, a filodendron

Adminisztrátor 2021-02-19 08:33:45

„Faültetésre a legjobb időpont húsz évvel ezelőtt volt. A második legjobb időpont pedig most van.” - részlet a könyvből.

Könnyű dolgom van, mert ezt a könyvet tényleg mindenkinek ajánlom nemtől, korosztálytól, végzettségtől és lakhatási körülményektől függetlenül. Azoknak az embereknek pedig különösen ajánlom – magamat is beleértve – akik az ajándékba kapott cserepes növényeket kissé zavart mosollyal köszönik meg, majd a következő – földre sütött szemmel elkövetett- mondat valahogy így kezdődik: „nálam túl meleg/túl hideg/túl világos/túl sötét/túl sok kutya/túl sok macska/túl sok lakásban focizó gyerek, stb, stb van, ahhoz, hogy a szobanövények életben maradjanak.”

A kedves arcú írónő, aki korábban ökomodell volt, azaz kizárólag organikus vagy újrahasznosított anyagokból készült ruhadarabokat volt hajlandó a kifutón viselni, garantáltan meghozza az olvasó kedvét a kertészkedéshez.

 Felhívja a figyelmet a folyamatokra, a növények fontosságára a természetben és az élet körforgásában, arra ösztönöz, hogy vegyük észre magunk körül azokat az apró vagy kevésbé apró dolgokat, amit közvetlenül vagy közvetve növényvilágnak köszönhetünk.

Aki szeretne bepillantani a csinos new yorki írónő lakásába, ahol több mint ezer növénnyel él együtt, itt teheti:

https://www.youtube.com/watch?v=1JeWq4zokEI

Csabai Ágnes

©Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ

Oldaltérkép

mobil változat

Bezárás
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom