Az év olvasói 2023-ban

2023. október 28-án az Olvasás Ünnepén kerültek átadásra az Év Olvasója díjak. A díjátadó után felkötötték szalagjukat az Olvasók Fájára, jelezvén az olvasás és könyvtáruk iránti szeretetüket.

Az Év Felnőtt Olvasói Katona Dalma (20) és Meszlényi Milla (21)

Dalma általános iskolás kora óta tagja könyvtárunknak, akkoriban a Vörös pöttyös és a LOL könyveket szerette olvasni. Tini korában a romantikus könyvek szerelmese volt, most már a krimi, thriller időnként a komolyabb hangvételű olvasmányokat kedveli. A kedvenc írója Chris Carter, az összes magyar nyelven megjelent könyvét olvasta már.

Milla kiskora óta jár könyvtárunkba, az olvasást a Szent Johanna Gimi történetei szerettette meg vele. A tinédzser könyvekből kinőve manapság leginkább ő is a krimiket, időnként horrort olvas. Az olvasást és a könyvtárunkat azért szereti, mert egy teljesen más világba repíti, kiszakítja a hétköznapokból. Milla szerint, aki építészetet is tanult, ebben a gyönyörű épületben mindig családias hangulat, és otthonos légkör fogadja, ezért szeret nálunk lenni.

Mindig nagy öröm, amikor a szemünk láttára válnak a gyerekek önálló, majd felnőtt olvasóvá. Évek óta ez a két barátnő együtt falja a könyveket, és az olvasást népszerűsítő programjainkban is lelkes segítőink, legyen az filmes, vagy nyomtatott könyvajánló. Ezért döntöttünk úgy, hogy idén ti ketten lesztek az év felnőtt olvasói!


Az Év Gyermekolvasója Kárpáti Villő (10)

A 10 éves Villő 2013 januárjában született. 2014 novemberétől pedig már hivatalosan is olvasóink népes táborába tartozik. Azóta megállíthatatlanul falja a könyveket, először persze szülői segítséggel, manapság már egyedül szeret könyvtárba járni, bármilyen program van, vagy csak úgy, a sok-sok könyv miatt. Részt szokott venni a Halloween „bulikon", a múzeumok éjszakáján és a könyvtári programokat (koncert, bábelőadás, kézműves foglalkozások) részesíti előnyben. Bármely kézműves foglalkozáson részt vesz, amire csakúgy „beesik" a család. A magyar tanára révén (Weidl Beatrix) író olvasó találkozón is volt már. Olvasmányok terén „mindenevő". Már óvodás korában olvasott. A mesék után a Stilton könyvek „varázsolták" el. A kortársaival ellentétben Szabó Magda, Fekete István és Móra Ferenc műveket is szívesen olvas. A Városi könyvtáron túl, az iskolai (Szent Imre..) könyvtárból is kölcsönöz, illetve már az osztálytársai is hoznak neki olvasnivalót. Amire igazán büszkék vagyunk, hogy Villő nem csak szívesen fogadja a könyvajánlásokat, hanem saját maga is a ajánl olvasnivalót különböző korosztály részére. A mostani aktuális kedvenc Bálint Ágnes Lufi történetei (a sorozatból már négy könyvet elolvasott).

Villő egyébként társasági ember, cserkészkedik, legújabb elfoglaltsága a röplabda (U10).


Az Év kamasz Olvasója Fischer Panni (14)

Panni 2020-ban, a könyvtár születésnapi ünnepsége alkalmából, a Bookatlon keretén belül csatlakozott a könyvtár aktív olvasói táborához, elmondása szerint „nagy kár, hogy nem előbb”. Innentől nem volt megállás, részt vett a kamasz táborban, tavaly szeptembertől fogva pedig lelkes tagja a Mentsd meg a macskát írókurzusnak. Ha ez mind nem lenne elég, csatlakozott az idén újra induló angol klubunkhoz is, ahol magabiztos angol tudásával a legfiatalabb tag.

Így vall magáról: „Igyekszem legalább hetente egyszer bejönni a könyvtárba, ez általában csütörtök. (A valóság azonban az, hogy szinte minden nap itt tanyázik) Egy-kétnapos iskolai szünetekben pedig szeretek nyitástól zárásig bent gubbasztani, csak ételért szaladok ki a közeli pékségbe”.


Az Év Legfiatalabb Olvasója Kiss Anna Alíz (4 hónapos – 2023.06.05.)

Alíznak valószínűleg már az anyuka pocakjában is megvolt a képessége az olvasásra, mert pont úgy viselkedett, ahogy a nagykönyvben meg van írva.😊 Azóta is bensőséges kapcsolata van a könyvekkel (szereti őket megràgcsálni) De az is lehet, hogy valamilyen genetikai tényező is rásegíthetett az érdeklődésére, mert egyik nagymamája Magyar nyelv- és irodalomtanár, másik nagymamája könyvtár szakon végzett.

Kedvenc verse a Bóbita, aminek már minden létező és nem létező versszakát ismeri, oda-vissza.

Az első könyv, amit végig hallgatott az Apacuka zenekar Hangfalatok című könyve volt.

Minden verset, éneket, mondókát figyelmesen hallgat és szívesen tovább költ. :).


Az Év Legidősebb Olvasója Kovács Kálmán (83)

Tizenöt évesen Esztergomban édesapja Martsa Alajos könyvtáros keze közé adta, ő vezette be Kálmánt a könyvek világába. Azóta egész életében az olvasás épp olyan számára, mint a levegő. Majd 47 évig a debreceni könyvtárak látták el olvasni valóval. Több mint tíz éve már Gödöllőn él, azóta a Gödöllői Városi Könyvtár gyakori látogatója, de nem csak látogatója, hanem szinte családtagja.

Gödöllőiként a Margita 344,2 TSE-ben túrázik, ahol barátokra is talált. 2015-ben velük alkotott egy nagyon agilis, nem csak a „futottak még” csapatot az egyik nagy sikerű játékunkban, az Olvasók Diadalában.

Megszámolni sem tudja hány könyvet olvasott már életében, a legkedvesebb James Joyce Ulyssese Szentkuthy Miklós fordításával.

Kálmán műveltsége, korszakokon átívelő ismeretanyaga, tájékozottsága, széles érdeklődési köre a biztosíték arra, hogy tartalmas beszélgetésre számíthatunk, amikor nálunk tölti a délelőttjét.


Az Év Olvasó Házaspárja Endresz házaspár (69 Péter, 65 Mária)

Endresz Péter és Endreszné Pászthy Mária

Máriánál a könyv és olvasás szeretete már kis gyerekkorban a képeskönyvekkel kezdődött. Sok minden érdekelte, foglalkoztatta ideig-óráig élete során, de töretlenül hűséges csak az olvasáshoz maradt. Kárba veszett a nap, amelyen nem nevettél, szól a bölcselet - esetében ez az olvasásra igaz. A nyomtatott betű és a papír illatának feltétlen rajongója.

Első helyen áll a regény. Abból is az emberi sorsok érzékeny tollú ábrázolása. De kedveli a történelmi és családregényeket, és a mondanivalóval bíró szórakoztató könyveket is. Táplálék-kiegészítőnek olykor életrajzot, ismeretterjesztő könyveket is fogyaszt. Kedvenc olvasmányélményeit gyakran osztja meg velünk, könyvtárosokkal, sőt rövid filmjeink segítségével olvasóinknak is ajánl izgalmas olvasnivalókat. Férjével nem vesznek össze a könyveken sem. Péter a szikár tényirodalmat, történelmet, hadtörténetet, néprajzot, államfők életrajzait és a krimiket kedveli

Szívesen és gyakran fordulnak meg nálunk. Wellness és fitnesz egyben, felüdülés és kikapcsolódás a barátságos melegben, de még a kabátos kölcsönzések idején is, no meg testedzés, míg a két púpos kosárnyi kincsüket hazacipelik.

Alapos a gyanú, hogy igazából függők. A "nincs mit olvasnom" legalább olyan sürgető panasz a részükről, mint a "menten éhen halok".

„Köszönjük a táplálást Éva, Andi, Ibolya, Laci! Nélkületek siváran peregne le "erős középkorunk"!

Mi pedig ezeket a kedves szavakat köszönjük, és kívánjuk, hogy továbbra se diétázzatok!


Az Év Olvasó Családja Csaja család

Csaja Péter(43), Csaja Zsuzsi(38), Johanna(13), Eszter(10) és Noémi(9)

Péter, az apuka, gyerekkora óta rendszeresen jár a könyvtárba. A folyóiratolvasóban az informatikai, történelmi, turisztikai, autós újságokat forgatja szívesen. A regényeket szereti. A könyvbemutatókra együtt jár az egész család. És ha egyszer beteszik a lábukat, akkor az a bizonyos láthatatlan mágnes nem ereszti őket, nehezen távoznak. Mindhárom lány olvasás függő, ez valami fertőzés lehet, amit itt a könyvtárban könnyedén el lehet kapni. Zsuzsi az anyuka, könyvtárba Gödöllőre költözésekor iratkozott be, ennek már több mint 15 éve. Az általa legtöbbet forgatott könyv a Biblia. Keresztényként nagyon fontosnak tartja azt, hogy milyen értékrendű könyveket adunk a gyermekeink kezébe, ebben is szívesen segítenek a gyerek könyvtáros kollégák. A gyerekkönyvek és a pedagógiai szakkönyvek rendszeres fogyasztója. A tanítónéninek a könyvtárral szakmai kapcsolata is van. Osztályaival rendszeresen látogatják nem csak a könyvtári foglalkozásainkat, hanem a nagy könyves rendezvényeinket, ahonnan mindig nagyszerű élményekkel gazdagodva távoznak. Lányaik: Johanna, Eszter és Noémi, óvodás koruk óta aktív tagjai a könyvtárnak. Kedvenc időtöltésük az olvasás, nem véletlen, hogy iskola után mindig ide húzódnak be. Johanna barátaival is itt találkozik.

A könyvtár a család számára egy élettér, ahol jászhatnak, és csendesen elvonulhatnak.

Szeretik a könyvládát, igazán innovatívnak tartják, ez pedig bennünket örömmel tölt el!

Az év olvasói 2023-ban
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom