GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Daniel Gottlieb:Drága Sam!

Balla Éva* 2016-03-10 12:54:44

"Drága Sam! Az életem abban a pillanatban megváltozott, amikor te megszülettél." Így kezdődik ez a harminckét felejthetetlen levélből álló gyűjtemény, amelyeket egy fiatal korában autóbalesetben megbénult pszichológus nagypapa írt várva várt, imádott unokájához, Samhez, hogy megossza vele mindazon tapasztalatait, amelyeket a kisfiú boldogsága és elégedettsége szempontjából nélkülözhetetlennek tart. Sam még nincs kétéves, amikor kiderül, hogy autista. De az elszánt nagypapa ír tovább, abban a reményben, hátha mégis megtaníthatja unokáját arra, hogy milyenek az emberek. Minden egyes episztola egy-egy tanulságos történetet mesél el. Megírja a kisfiú születését, azokat a bölcsességeket, melyeket ő maga egy olasz zsidó asztalostól hallott, mesél az ősökről, elmondja nővére történetét, azt, hogy hogyan vált el a feleségétől, aki egy boldog szerelmi házasság után otthagyta, amikor megbénult, ír a frusztrációról, az igazságérzetről, a bántásról, az első szexuális tapasztalatokról, az álmokról, Istenről, az erőszakoskodókról, a békéről, az előítéletről és a gyűlölködésről, az empátiáról, és a segítőkészségről, vagyis az életről és a halálról.

Szívhez szóló, tanulságos könyv kerekedett a levelekből, melyekből a szülők megtanulhatják, hogyan kéne okosan beszélni a problémás (és problémátlan) gyerekekkel az élet áttekinthetetlennek tűnő, zavaros és nehéz kérdéseiről, a gyerekek pedig megtanulhatják azt, hogyan törődhetnének jobban a szüleikkel. Gottlieb minden sallangtól mentesen, a tőmondatok egyszerűségével beszél létfontosságú kérdésekről, példát mutat bátorságból, igyekezetből, emberségből. Levélgyűjteménye igazi mankó bicegők és egészségesek számára egyaránt. A szerzőről: Daniel Gottlieb pszichológus, családterapeuta, húsz éve sikeres házigazdája a Hangok a családból című philadelphiai betelefonálós rádióadásnak. Az utóbbi tíz évben saját rovata van a Philadelphia Inquirer című napilapban, ahová hetente tucatjával érkeznek a levelek azoktól az olvasóktól, akik meg akarják osztani vele gondolataikat és tapasztalataikat.Két lány édesapja, Sam az egyetlen unokája. A könyv eladásából befolyó összeget az autizmus gyógyításán fáradozó alapítvány támogatására fordítja.

  

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie!

Vissza

©Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ

Oldaltérkép

mobil változat

Bezárás
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom