GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Könyörtelenek

Horváth Péter* 2014-12-18 13:23:38

Színes, magyarul beszélő, svéd-finn filmdráma, 2003.  játékidő 109 perc

Rendező: Mikael Hafström

A film Jan Guillou (Ondskan) önéletrajzi ihletésű regénye alapján készült, amely a legtöbbet olvasott svéd irodalmi művek egyike. A szerző – Astrid Lindgren után – a második legkeresettebb író Svédországban.
Eric Ponti nem átlagos fiú. A kegyetlen szülői bánásmód, a nevelőapjától elszenvedett brutális és rendszeres verések visszahúzódóvá, engesztelhetetlenné tették. A fizikai fájdalmak ellen csendes gyűlölettel védekezik, felgyülemlett agresszióját másokon éli ki. Emiatt kicsapják az iskolából, anyja megragadja az alkalmat, hogy kimentse őt az otthoni pokolból, és bentlakásos iskolába küldi a fiút, hátha ott megtalálja a kiutat az erőszak ördögi köréből. Erik nagy várakozással érkezik meg a patinás elitiskolába: az évszázados falak között végre tiszta lappal indulhat, de csalódnia kell… Az iskola vezetősége ugyanis teljhatalmat biztosít a végzős hallgatóinak, akik terror alatt tartják a diákokat...
Hiába: "Nem mind elit, ami fénylik" - tartja a mondás. A cselekmény alapját egy közkedvelt téma adja: egy tisztességes ember lázadása a kegyetlenség ellen. (Holt Költők Társasága, Abigél).
Könyörteleneket szinte teljes mértékben Erik megformálója, Andreas Wilson viszi, aki egyszerre idézi fel az ifjú Alain Delont és a lázadó James Deant, és pont úgy cselekszik, ahogyan azt legjobb énünk elvárja.

  

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie!

Vissza

©Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ

Oldaltérkép

mobil változat

Bezárás
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom