Könyvet a fa alá 2!

A nagy karácsonyi kérdés: Kinek és Mit? Segítünk választani!

2. Kamaszoknak szóló könyvajándékok

 

Sokszor halljuk azt a kérdést szülőktől, hogy gyerekkorában nagyon szeretett olvasni, de később nem talált magának megfelelő könyvet, mit ajánlunk a kamasz gyerekének? Kinőve a Harry Potter regényekből sokszor tényleg nehéz az átmenet, főleg a fiúk számára. Itt és most olyan könyveket ajánlunk karácsonyi ajándéknak, melyek garantáltan ismét elvezetik a fiatalokat a betűk varázslatos világába, és remélhetőleg életre szóló függőséget okoznak a könyvek iránt.

 

Anna Woltz: Alaska


Kezdjük mindjárt a felső tagozatosokkal, ez az az életkor, amikor a korábban cserfes, vicces, társaságbeli gyerekünk magába forduló lesz hirtelen, és fogalmunk sincs, mi jár a fejében, milyen gondok kezdik el gyötörni. Anna Woltz könyve nekik szól, azoknak, akik szorongással élik meg a kamaszkor kezdetét, akik furcsának érzik magukat, akik szeretnének olyanok lenni, mint a többiek, de ez nagyon nehezen sikerül nekik.

Sven és Parker. Mindketten szoronganak, és nem véletlenül...
Sven tudja, hogy az epilepsziája miatt ő lesz a furcsa gyerek, ezért rögtön támad és gúnyolódik.
Parker világba vetett bizalma egy betöréses rablás után romokban hever. Ráadásul az öccsei allergiája miatt meg kellett válnia Alaskától, mindennél jobban szeretett hófehér kutyájától, aki vigaszt és biztonságot jelentett a bajban. Azonban egy nap felfedezi őt az iskola előtt. Követni kezdi, és hamarosan az éjszakáit Alaskával tölti. Míg a kutyát simogatja, titkokat hallgat a kutya új gazdájától. Lassan eljut oda, hogy segítsen és segítséget tudjon kérni.

Tökéletes  érzékenyítő regény, amit minden kiskamasznak el kellene olvasnia. Ha szülőként bevállalós vagy, akkor persze muszáj lesz a könyv mellé egy kutyust is beszerezned, mert addig úgysem hagy békén az utód.

 

Szevasz: 25 kortárs novella


A kamaszt minden érdekli, de leginkább a szerelem, a barátság, a világ, a hit, a művészet, egyszóval: majdnem minden. A jó hír az, hogy a Szevasz című antológia ezeket a kérdéseket járja körül kortárs írók segítségével. A kötet, a novellák rövidsége okán azok számára is jó választás lehet, akik nehezebben merülnek bele egy hosszú könyvbe. A legismertebb és a kevésbé ismert alkotók írásait Péczely Dóra szerkesztette egy kötetbe, aki a szintén  fiataloknak készült Szívlapát és Lehetnék bárki versantológiák megálmodója volt.

A könyvnek egyébként gödöllői vonatkozása is van, illusztrátora az a szintén fiatal Szinvai Dániel, aki a gödöllői Szinvai Pál és Rehák Julianna gyermeke, a családnak egyébként most novemberben volt közös kiállítása a gödöllői könyvtárban.

Éppen ezért ha ezt a könyvet választod a kamaszodnak, látogass el a gödöllői Levendula Galériába is, és szerezz be egy apró kerámiát a művészcsalád valamelyik tagjától, hogy teljes legyen az ajándék.

 

E. Lockhart: A hazudósok


A következő ajánlat egy hazudós regény. Nemtől, kortól függetlenül mindenkinek csak ajánlani tudjuk az elolvasását, mert

  1. fontos témáról szól, úgymint társadalmi ellentétek, gazdagok és szegények viszonya, barátság és szerelem.
  2. ez igazából egy krimi, és ahogy a cím is állítja, végig hazudni fog az író, de ezt az olvasó csak az utolsó oldalakon veszi észre. Úgyhogy újraolvasós könyv, tehát máris két könyvet vettél egy helyett.
  3. a kamaszod soha nem fog neked spoilerezni, tehát muszáj leszel magad elolvasni, hogy tudd, mi is az igazság. Aztán persze lehet vele jókat beszélgetni a könyvről.

A könyv egyébként négy fiatalról szól, alapvetően ifjúsági regénynek mondanánk, bár a meglehetősen csavarosan felépített szerkezet már értő olvasót kíván.

Ehhez a könyvhöz egyszerűen képtelenség bármit is társítani. A legjobb talán, ha megajándékozod még egy vidám 100-as pézsével és egy hozzá való még vidámabb tartóval, mert szüksége lesz rá a végén!

 

Fenyő D. György: Útikalauz a vershez


A kamaszokra kifejezetten jellemző, hogy szeretnek verset olvasni. Nem a kötelezőket, néha azt is, de fogékonyak a kortárs szövegekre is, sőt gyakran maguk is írnak verset. Ha a megajándékozandó fiatalnak amúgy is van érzéke a versíráshoz, olvasáshoz, akkor ez egy kötelező darab számára.

Az Útikalauz a vershez 25 kortárs és klasszikus magyar szerző művén keresztül megmutatja, hogy a költészetről lehet és érdemes beszélgetni, és rávezet, hogy a versek igenis mindenkihez és mindenkiről szólnak. A Radnóti magyartanára, Fenyő D. György közérthetően, humorosan segít felfedezni az olvasóknak a versek világát, az egyszavas versektől egészen a hosszú balladákig, nem riadva vissza a helyenként pajzán szövegektől sem. Ha ezt kézbe vette a fiatal, garantáltan úgy fogja érezni, hogy többet nem akar mást, csak verseket olvasni!

Én vennék mellé egy gyönyörű naplót, hogy ha kedvet kapott a versekhez, legyen mibe beleírnia a saját költeményeit is.

 

Rupi Kaur: Otthon test


És máris itt egy valódi verseskötet, ami a milliós követőtáborral rendelkező kanadai költő harmadik kötete. A nem ritkán tabutémákat is döntögető Rupi Kaur az instageneráció költője, aki maga illusztrálja a verseit, a szövegek a grafikákkal együtt alkotnak egységes egészt. Hogy lehet egy költőnek milliós követőtábora az instán? Hogy lehet versnek nevezni az ilyen szövegeket, mint ez?

Rupi Kaur követői azt mondják, ő a költészet feltámasztója. Az ellenzői szerint viszont ez nem igazi költészet.

Szerintem próbáld ki, különösen, ha kamaszlánynak keresel ajándékot: garantált a siker!

Ha pedig biztosra mész, és a másik két kötet már rég megvan neki, akkor érdemes egyedi pólót csináltatni a harmadik mellé, rajta egy remek kis Rupi Kaur képverssel.

Könyvet a fa alá 2!
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom