GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Most mi van? Two in one...

Horváth Péter* 2014-10-06 17:50:14
A nő illata                                   
(Profumo di donna)
Szinkronizált olasz film,  1974, játékidő: 99 perc
Rendező: Risi, Dino
Szereplők: Vittorio Gassman, Agostina Belli, Alessandro Momo                         
 
Egy asszony illata
(Scent of a Woman)
Szinkronizált amerikai film, 1992, játékidő 157 perc
Rendező: Martin Brest
Szereplők: Al Pacino, Chris O’Donnell, James Rebhorn

Érdekes dolog látni ugyanannak a könyvnek kétféle filmes változatát. Sok ember össze szokta téveszteni  az olasz Risi 1974-es filmjét az amerikai 1992-es változattal, és ami rosszabb, az eredetiről nem vagy alig hallott. Al Pacino zseniális, miként Vittorio Gasman is az, de valahogy az előbbit milliók, utóbbit talán tízezrek, ha ismerik, kár... Az amerikai akadémia Pacino alakítását jutalmazta Oscarral, míg Gassmant "csak" Cannesban díjazták. 
Alapjában véve mindkettő dráma, komoly vígjátéki beütéssel, zseniális párbeszédekkel, ami valószínűleg Giovanni Arpino-t, a könyv szerzőjét dicséri.
Két kitűnő filmről van szó, két színészóriással, érdekes látni, hogyan hoztak ki ugyanabból az alaptörténetből két eltérő filmet. Nem is gondolná az ember, hogy micsoda különbség van a két film között, mindössze csak annyi, mint a két nép között. Egy ajánlóban illene különbséget tenni, hogy ki alakítja jobban vak katonatisztet, Pacino vagy Gassman? Mindenki döntse el maga. Nincs más dolgunk, mint a szívünkre hallgatni, és követni a nő (az asszony) illatát.
 
  

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie!

Vissza

©Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ

Oldaltérkép

mobil változat

Bezárás
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom