GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Rutkai Bori és a Specko Jedno - Whatevergreens (Édesmindegy Szerenádok)

Kókai István 2012-11-26 17:06:01

 

Rutkai Bori képzőművész, filmes, szövegíró 2003 őszén alapította a Specko Jedno zenei formációt, amely tulajdonképpen utód-együttese Bori korábbi zenekarának a Special Gizdának. Az együttes főleg orosz és latin zenei hagyományokat követve hozta létre dalait. Fő jellegzetességét, a zenekar nevében is feltűntetett specialitását azonban a dalszövegek erős képisége, és az egyszerre ironikus és melankolikus költészete adta, adja; emellett pedig a gyakran színházi-, vagy kabaréelemekkel bővített koncert–előadások. Az igényes, mély humorral kezelt közvetlen nyelvezet a legkülönfélébb zenei műfajokon keresztül szól a közönséghez: morális-rocky, szakrális-induló, death-románc, bigott-tangó, deklarált-funky, bukott-sláger, metál-mulatós, mese-punk, delírium-disco, metafizikus-gyerekdal, fitness-ballada (stb.). A zenekarnak sötét haja és barna szeme van.

A Specko Jedno 2009-es lemeze a „Whatevergreens” (azaz az Édesmindegy Szerenádok) címet viseli.A Specko

Jedno a „sedcko jedno” (szláv) kifejezésből ered, melynek jelentése mindegy. A whatever (mindegy) és az evergeens (örökzöldek) találkozásából született az album elnevezése, mely azt a fanyar, édes-bús hangulatot hivatott tükrözni, mely oly jellemző a Specko Jedno világára. S a „mindegy”-ség itt szélesen értelmezhető; a fásult beletörődéstől a zen csengésű nyugvópontra, a mind-egységre történő eljutásig.

Az album repertoárja új, illetve régi, újragondolt, újraértelmezett, eddig még nem publikált régebbi számokból áll. A lemezen  a zenekar bővített ritmus- és fúvósszekcióval egészül ki.

 

A lemezen hallható zenészek:  Rutkai Bori – ének , Bujdosó János – gitár, Darvas Kristóf – zongora, Szerető Dani – basszusgitár, Dudás Zsombor – dob

Kóstoló: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=twrrFJZBO50#!

 

  

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie!

Vissza

©Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ

Oldaltérkép

mobil változat

Bezárás
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom