GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Sean Stewart: Yoda - Sötét találkozó (könyvajánló)

Besenyei Márk 2016-06-19 21:50:37

Aki kedveli a Csillagok háborúja előzménytrilógiáját, illetve nyomon követte a Klónok háborúja animációs sorozatot, azt érdekelheti ez a regény, amely a Klónháború egy érdekes epizódját meséli el.

Sean Stewart World Fantasy díjas író, ami persze nem jelent sokat az értékelésem szempontjából, de azért érdekes. Mert ez a regény eléggé kettős érzéseket hagyott bennem.

Dooku gróf békét ajánl Yodának, és ezért egy találkozóra invitálja Vjun bolygójára. Mindenki sejti, hogy ez csapda, de ha mégis valós lenne az ajánlat, azzal milliók életét menthetnék meg, így Yoda útra kel, hogy találkozzon régi tanítványával.

A történet részeseivé válik két másik jedi, az ő két padawanjuk, és a végén még Obi-Wan és Anakin is feltűnnek. Érdekes részleteket tudhatunk meg a jedi növendékek képzéséről, és bepillantást nyerhetünk Dooku lelkivilágába is. Nekem a legjobban Yoda visszaemlékezései tetszettek, hiszen valamikor ott romlott el minden, ott születtek meg azok a döntések, amelyek az évtizedek során, a sith manipulációknak köszönhetően a Köztársaság bukásához vezettek.

 

Viszont a regény több sebből is vérzik. Yoda és Dooku szálain kívül gyakorlatilag az összes szál felesleges, konkrétan ezen történet szempontjából nincsen jelentőségük (még ha külön novellákként esetleg működhettek is volna). Hiába ír gördülékenyen és lebilincselően Stewart, ha érzi az ember, hogy ez csak töltelék. De a legkomolyabb ellenérzésem magával Yoda karakterével szemben volt. Bár van egy-két apró bölcsesség-villanása, igazából végig úgy viselkedik, mint akit A Birodalom visszavágból megismerhettünk: mint egy bogaras öregember, aki állandóan csak poénkodik, még akkor is, ha az veszélybe keveri a küldetés többi résztvevőjét. Azt hiszem, sem az eredeti, sem az előzmény trilógiában nem ez volt a jellemző viselkedése. Úgyhogy ez nagyon mellément, és ez elég alaposan gyilkolja a hangulatot.

Ha valaki túlteszi magát ezen, akkor egy izgalmas regényt kap, de van ennél jobb Star Wars könyv.

  

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie!

Vissza

©Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ

Oldaltérkép

mobil változat

Bezárás
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom