GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Amerikai rapszódia

Horváth Péter* 2014-02-10 14:35:45
Színes, fekete-fehér, magyarul beszélő, amerikai-magyar filmdráma, 106 perc.
 
Az Amerikai rapszódia a film rendezője, Gárdos Éva gyermekkorának megdöbbentő eseményeit dolgozza fel. A több nemzetközi filmfesztiválon díjat nyert alkotást a rendezőnő szüleinek ajánlja.  A történet szerint Magyarországon a kommunista diktatúra idején egy család elkeseredett lépésre szánja el magát. Szökni készülnek, ám vakmerő tervük tragikus véget ér: az éjszaka sötétjében sikerül ugyan átsurranniuk a fegyveresek által őrzött határon, a szabadságért azonban nagy árat kell fizetniük, mert kislányuk véletlenül Magyarországon marad. A kislány, Zsuzsa vidékre kerül, ahol egy házaspár megszereti és felneveli.  Hat év múlva azonban a család újra egyesülhet: Zsuzsa Amerikába megy a szülei után. A kislány nehezen illeszkedik be új környezetébe, és tinédzserként komoly konfliktusba kerül anyjával, aki nehezen érti meg lánya szenvedését és haza vágyódását. Apja segítségével végül hazalátogat, hogy találkozzon "magyar szüleivel" és nagyanyjával. Budapesti kirándulása segít a lánynak feldolgozni múltját, és esélyt ad neki, hogy újra kezdhesse életét a tengerentúlon.
Igazi amerikai film Nastassja Kinskivel,  Scarlett Johanssonnal az amerikai ízlésnek készült képkockákal, bár a film drámai hangvételű, igazán jókat mulathatunk Magyaroszágon felvett jelenetek sematikus háttérképein. Szegény amerikaiak mennyi előítélet rabjai, nem kis teljesítmény a szabadság hazájában...  
 
  

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie!

Vissza

©Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ

Oldaltérkép

mobil változat

Bezárás
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom