GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Éljen a szabadság!

Horváth Péter* 2016-02-12 15:28:17

(Viva la libertá!)
Színes, feliratos olasz filmvígjáték 2013, 91 perc
rendezte: Roberto Ando

A parlamentbe vezető út őrülettel van kikövezve ez áll a film borítóján...

Az Éljen a szabadság! roppant egyszerű sztorija Enrico Oliveri (Toni Servillo), a kissé kiégett vezető ellenzéki politikus, pár héttel a mindent eldöntő választások előtt eltűnik az országból. Személyi asszisztense, Andrea (Valerio Mastandrea) a feleség segítségével azt eszeli ki, hogy a probléma átmeneti megoldásaként a pártfőtitkár helyére beugrasztja az eltűnt politikus elmegyógyintézetből szabadult, főállásban filozófiaprofesszor ikertestvérét, Giovanni Ernanit (Toni Servillo).
Ha film Hollywoodban készült volna tele lenne ostoba poénokkal, de ez egy olasz vígjáték: sokkal rafináltabb és összetettebb komikummal operál a rendező.  Hiszen itt egy intelligens, filozófusok gondolataiból idéző figura jelenik meg, aki hülyére veszi párttársait: egyszerűen nem hallgat rájuk, a rá nehezedő politikai felelősség hiányából fakadóan megdöbbentően őszinte, nyilvános beszédeiben folyamatosan ostorozza pártját és a politikai elitet, az újságírókkal szembeni kommunikációban szatirikus, a zsurnalisztáknak válaszok helyett a saját munkájukra vonatkozó kérdéseket tesz fel, kiosztja a médiát az újságírók felelősségét firtató kérdésekkel, ezzel is a népet megtévesztő politikusok cinkosainak állítva be őket.

A nép persze az egekben van a boldogságtól, hiszen végre, egyszer az életben egyenes és őszinte választ kapnak egy politikustól, ami persze nem mindig az, amit hallani szeretnénk, de legalább igaz, és tényleg segít.
A kicserélt pártfőtitkár derültséget okozó tevékenységével párhuzamosan a politikából szabadságra ment igazi ellenzéki vezető életét is követi a film. Így látjuk azt a folyamatot, hogy a megkeményedett politikusból hogyan válik ismét igazi ember, aki újra felfedezi az élet örömeit, az egyszerű örömforrásokat és a hétköznapi értékeket.  Költői a kérdést: mégis hogyan segíthetne az átlagemberek életén valaki, aki valójában évek, sőt évtizedek óta nem éli az átlagéletet.
A film erős kritikákat fogalmaz meg a zsákutcába jutott olasz (európai) demokráciáról.  A Toni Servillo zseniális alakításával Éljen a szabadság! görbe tükröt mutat nekünk az inkompetens olasz (európai) politikai elitről. Az már pusztán csak a véletlen műve, ha minderről a hazai társadalmi közeg is eszünkbe jut...

Viva La Libertá   -   előzetes

  

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie!

Vissza

©Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ

Oldaltérkép

mobil változat

Bezárás
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom