Értlemiségi találkozó - Visky András

A 2023/2024 tanév első Értelmiségi Találkozóját a vendég kérésére ezúttal szeptember 30-án, szombati napon tartjuk. Meghívott vendégünk Visky András, író.

M E G H Í V Ó

2023. szeptember 30. szombat 18.00 órára

a Könyvtár rendezvénytermébe

 

A 2023/2024 tanév első Értelmiségi Találkozóját a vendég kérésére ezúttal szeptember 30-án, szombati napon tartjuk. Meghívott vendégünk

Visky András

József Attila-díjas erdélyi magyar író, drámaíró, dramaturg, egyetemi tanár, színházi teoretikus, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti vezetője

Kitelepítés

című, 2022 őszén megjelent regényéről a szerzővel

Tóth Sára

irodalomkritikus, a Károli Gáspár Református Egyetem docense beszélget.

Az író-olvasó találkozóra szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Lakatos Györgyi Dr.Heltai György

a Könyvtár programfelelőse a Találkozók szervezője

Egy osztrák-magyar család a román gulágon. Az 1956-os forradalom után Visky András református lelkész édesapját huszonkét év börtönre és teljes vagyonelkobzásra ítélték, édesanyját – hét gyermekükkel együtt – kitelepítették a Duna-deltával határos Bãrãgan sztyeppe egyik lágerébe.

Az olvasó egy szovjet mintára létrehozott és fenntartott romániai munkatábor hétköznapjait, a sok nemzetiségű foglyok furcsa történeteit ismeri meg, a legkisebb gyermek nézőpontjából. A regény középpontjában az anya áll, a gyermekei életéért küzdő fiatal budapesti nő. Egy szerencsés véletlen folytán náluk marad a családi Biblia, ebből az egyetlen könyvből az anya naponként felolvas. Ezek a bibliai történetek adják az elbeszélés keretét. A regény azonban nem fejeződik be a szabadulással, a szülőket és a hét gyermeket a román titkosszolgálat továbbra is szemmel tartja.

Megmaradhat-e az Istenbe vetett bizalom a kegyetlenkedés, éhezés, fagyoskodás, betegség, kilátástalanság közepette? Lehet-e a túlélőknek gyűlölet és bosszúvágy nélkül élni? Egyenlő-e a szabadság a szabadlábra helyezéssel? Meg lehet-e bocsátani a szülőknek, akik ezt a hitükért vállalták? Meg lehet-e bocsátani Istennek? Segíthet-e a művészet feldolgozni a traumát? Milyen viszonyban áll képzelet és valóság egy hívő ember világában?

Értlemiségi találkozó - Visky András
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom