GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Fu Manchu: We Must Obey (zeneajánló)

Besenyei Márk 2016-05-30 21:45:38

 

Energikus, egyszerre retro és modern rockzene, Kaliforniából. Ezzel a névvel nem lehet rossz zenét csinálni!

A Fu Manchu viszonylag ismeretlen Magyarországon, pedig egy régi és igencsak jelentős hatással bíró bandáról van szó. Az 1985-ös hardcore punk alapoktól a 90-es évek elejére valahol a stoner rock környékén állapodtak meg a fiúk, de a stílusra jellemző elszállós, nyugis számok mellett rengeteg energia is maradt a zenéjükben. Sőt, ami azt illeti, a 2002-es dobosváltás óta még pörgősebbek, mint valaha.

A 'Chu számos tagváltáson átesett az évek folyamán, de ezek tulajdonképpen csak jót tettek neki. A korai lehangolt gitárokat és retro-rock hangzást a negyedik albumra (The Action Is Go) több gitáreffekt és a Kyuss-ból átigazoló Brant Bjork sokaknak ismerős dobjátéka alakította, majd 2002-ben jött Scott Reeder (nem összekeverendő a Kyuss basszusgitárosával - főleg, hogy a két Scott Reeder azóta Sun & Sail Club néven közös projektet is indított). Reeder energikus dobtémái új lendületet adtak a bandának, és jót tett a gitárosok kreativitásának is. Scott Hill éneklése pedig maradt a régi, de hát ezért szeretjük.

A 2007-es We Must Obey nyolcadik albuma, és ha valaki azt gondolná, hogy nyolc album alatt már kiégnek a bandák, akkor ők hatalmasat fognak csalódni - pozitívan. A címadó We Must Obey azonnal berántja a hallgatót, és megcáfol mindenféle előítéletet, hogy itt valamiféle nyugdíjas rockereket hallgathatunk majd bő fél órán át. Nem lassít a Knew It All Along és a Let Me Out sem, csak a Hung Out to Dry vesz vissza egy kicsit a tempóból, hogy egy kicsit tipikusabb Fu Manchu számot is hallhassunk. Ezután szépen váltogatják egymást a dinamikusabb és a középtempós, súlyosabb számok, köztük a Between the Lines, ami talán a Fu Manchu "legzúzósabb" száma. Kapunk még egy feldolgozást (Moving in Stereo), majd az albumot a lassabb Sensei vs. Sensei zárja.

Aki szereti a stoner rockot, de nem veti meg azon belül a megmozgatósabb témákat, annak egészen biztosan be fog jönni nemcsak ez, hanem a többi Fu Manchu album is. És ha minden igaz, talán már a magyarországi koncertre sem kell annyit várnunk...

(A kép forrása: http://fu-manchu.com/ )

  

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie!

Vissza

©Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ

Oldaltérkép

mobil változat

Bezárás
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom