GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Yonderboi: Passive Control

Kókai István 2011-12-06 16:28:49

 

 

Yonderboi nem az az előadó, aki folyamatosan kiadványokkal kényezteti rajongóit, ám ha van magyar alkotó, akinek megéri várni a munkáira, akkor ő az. A Balaton környéki faluból származó ”legkisebb fiú”, aki a legkelendőbb magyar pop-exportcikké vált, ezúttal hat évig éheztette a híveket, a harmadik nagylemez azonban ismét pazarul sikerült. ...

 

 

 

Shallow And Profound után öt évvel megjelent Splendid Isolation szakított elődjeelektromosabb és „kelet-európaibb” hangulatával, a dalok erősebbeklettek, több vendégelőadóvaltalálkozhattunk (SzűcsKrisztián, Poniklo Imre), összességében pedig sokak szerint minden idők legjobb magyar lemeze született meg, bár ilyen ugyanúgy nincs, ahogy legrosszabb sem. Ehhez képest a Passive Control ismét elmozdul, miközben végig Yonderboi-os marad: akadnak slágerek és instrumentális downtempo-szösszenetek. A dalokat egy új kollaboráns, a német Charlotte Brandi énekelte fel, akire a Myspace-en akadt rá a művész.

 

Egy visszatérővendég azért most is beköszönt: a nyitótételben a Legendary Pink Dots Edward Ka-Spelje tűnik fel, aki a Spelndid Isolation zárómonológját mondta fel. Most egy fokozódó hangulatú beszédet hallhatunk, melynek meglepővégkifejlete arra engedne következtetni, hogy egy hitehagyott alkotó művei következnek, ám a zene megcáfolja feltevésünket. Az I Am CGI egy játékos balkáni témából virágzik ki, a szerzőőmindig bedob valamit, ami megmenti az unalomtól a tracket. A remek She Complains-ben egy kis világzenei hatás sejlik fel, a Paint Hunting On The Wall jó kis rádiósláger, a Brighter Than Anything a leginkább klubkompatibilis darab, a későbbiekben pedig nemhogy nem csökken a lendület, a legerősebb számok következnek. Ilyen a triphopból középtempós soulba csapó Synchronicity, mely csont nélküli sláger, a legjobb instrumentális darab az Inexhaustible Well, a Come On Progeny-ból remek hiphop alap lenne, végül a Splendid Isolation Before You Snapjére visszakacsintó After The Snap zárja keretbe a kiváló lemezt (utóbbiban egyébként a Mennyei napok cím mennyei filmbőlcsent gyermekmonológ hallható.)

Yonderboi sokat csiszolgatja a lemezeit, a végeredmény hangzásvilága lenyűgöző, minden hang mögött érezni a belefektetett munkát, mégis könnyed az egész utazás, mely ugyanannyira magyar, mint amennyire nemzetközi, mindenki talál benne valamit, és ez a legjobb hír: a minden kép és hang fölött szigorú kontrollt gyakorló Yonderboi külön kis világokat teremt, melyekbe mindig öröm belemenekülni.

 

 

                                                                          

  

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie!

Vissza

©Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ

Oldaltérkép

mobil változat

Bezárás
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom